Sök
Guide till tio växthus

Guide till tio växthus

En villa för dina växter

2008-06-23

Ett prunkande växthus kan bli till din alldeles egna oas i trädgården. Vi presenterar 10 modeller med varierande storlek och pris.

Modell Pris Kommentar
Halls Universal 8400 Klassikern
Halls Balkon 42 2300 För små behov
Classicum Serralux 11900 Många valmöjligheter
Classicum Helios Victorian Mur 29000 Ett spirande hus
Willab Garden Juliana Diamant 17000 Lustfyllt växthus
Willab Garden Euro-Serre Tropic 26000 Sommar året om
Willab Garden Juliana Compact 3500 Med skjutdörr
Rusta Plantman 800 Enkelt och billigt
Skånska Byggvaror Odla 5600 För hobbyodlaren
Sweden green house standard 65000 Som Rosendal

Sammanfattning

Det är många som drömmer om ett växthus fyllt med solmogna grönsaker och rik växtlighet. Innan drömmen uppfylls bör man dock fundera på var växthuset ska placeras samt vilka odlingsbehov det ska fylla. Det finns växthus för de flesta smaker och trädgårdar. För de mindre behoven erbjuds små hus som lämpligen placeras mot en husvägg. I andra änden av spektrumet hittar man kompletta mini-slott med plats för både växter och möblemang. 

Inledning

Förläng odlingssäsongen 
Grundprincipen är att ett växthus släpper in solljus samtidigt som det kapslar in värme och fuktighet. På så vis förlängs odlingssäsongen och det blir möjligt att odla växter som normalt inte skulle överleva i vårt nordiska klimat. Genomströmningen av luft är viktigt för att hålla en optimal odlingstemperatur. Vill man slippa det manuella arbetet finns det automatiska luftningssystem.

Val av stomme
Det vanligaste materialet är en stomme av aluminium samt väggar och tak i glas- eller isolerplast. Fördelen med glas är att det släpper in mer ljus medan plast har bättre isolerande egenskaper. Det finns även hus med trästommar. Dessa är i regel dyrare än aluminium, men är samtidigt ett naturligare val.

Sök bygglov
Tänk på att växthus över 15 kvm kräver bygglov. Huset kan inte byggas närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns utan tillåtelse. Kontakta kommunens byggnadskontor för mer information.

Av Ulf Magnusson

Så gjorde vi

Urvalet är baserat på några av marknadens aktuella modeller. Priserna kan variera hos olika återförsäljare och inkluderar inte tillval och montering. Måtten anges i BxLxH. Höjdmåttet anges med total nockhöjd. För mer information hänvisar vi till tillverkaren. 

Halls Universal - Klassikern

Typ: Traditionellt växthus av aluminium med yttersida i glas eller isolerplast. Universalserien består av tre modeller från 7,5 till 10 m². Den är utrustad med två takfönster och t.ex. mellanvarianten mäter totalt 322x257x230 cm. Som tillval för de två största modellerna finns en tillbyggnad på 3,1 m². Alla varianter har inbyggda takrännor och låsbar skjutdörr. Dörröppningen är 60 cm. Cirkapriset avser Universal 108. (På bilden syns mellanvarianten Universal 108).
Cirkapris från: 8400 kronor 

Halls Balkon 42 - För små behov

Typ: Detta växthus är tänkt att placeras mot en vägg och är särskilt lämpligt på balkonger och i små trädgårdar. Passar bra för odling av småplantor, frön och tomater. Även denna Halls-modell finns i tre storlekar varav den på bilden är instegsmodellen med en yta på 0,9 m². Största modellen erbjuder en yta på 1,34 m². Måtten för Balkon 42 är 132x69x184 cm. Alla modeller har kullagrade skjutdörrar som standard.
Cirkapris från: 2300 kronor 

Classicum Serralux - Många valmöjligheter

Typ: Serraluxserien från Classicum finns i flera olika bredder, sidohöjder och socklar. Huset på bilden (Serralux 300) mäter 300x450x250 cm. Standardutförandet är en stomme i olackerat aluminium, men kan även fås med valfri färg mot pristillägg. Glaset är 4 mm tjockt och glasbredden 73 cm. Som tillval finns härdat säkerhetsglas samt 8 mm tjock isolerplast. Serralux är utrustat med skjutdörr som standard. Bordskonsol i aluminium ingår.          
Cirkapris från: 11900 kronor 

Classicum Helios Victorian Mur - Ett spirande hus

Typ: Helios Victorian Mur finns i likhet med Serralux i olika utföranden och storlekar. Standardglaset är 4 mm tjockt med en glasbredd på 74 cm. Helios finns även som på bilden med en glasbredd på 37 cm och går då under namnet Victorian Mur Special. Taknock med två spiror ingår samt en slagdörr. Extra dörrar finns som tillval. Aluminiumstommen kan fås som brännlackerad i en av fyra standardfärger. Valfri färg mot pristillägg. Aluminiumsockel för mur ingår. 
Cirkapris från: 29000 kronor 

Willab Garden Juliana Diamant - Lustfyllt växthus 

Typ: Ett sjukantigt växthus med en väl tilltagen nockhöjd på 271 cm. Yta 7,5 m². Två jalusifönster är standard. Likaså 70 cm bred gångjärnsdörr i stalldörrsutförande. Växthuset som även fungerar som lusthus har 4 mm glas i sidorutorna samt taksektioner i 6 mm isolerplast. Mot ett pristillägg på cirka 6300 kronor erbjuds Juliana Diamant i ett grönlackerat utförande. Aluminiumsockel är tillval.    
Cirkapris från: 17000 kronor 

Willab Garden Euro-Serre Tropic - Sommar året om

Typ: Euro-Serre tropic är en serie växthus avsett för året-runt-bruk. Tropic använder isolerglas alternativt isolerplast. Glaset består av två stycken 4 mm glasskivor med en 6 mm luftspalt emellan. Plasten är uppbyggd av 16 mm tjock akrylplast. Två bredder erbjuds, 236 och 310 cm. Glaspartierna är 98 cm och låsbar skjutdörr är standard. 
Cirkapris från: 26000 kronor 

Willab Garden Juliana Compact - Med skjutdörr

Typ: Juliana Compact är den billigaste växthusserien i Willab Gardens sortiment. Huset finns i två storlekar, 5 respektive 6,5 m². Dörren är en 60 cm bred skjutdörr och glassektionerna mäter 70 cm. Det är även möjligt att välja isolerplast istället för glas. Sockel med en höjd på 12 cm finns som tillval. Totala mått exklusive sockel för Compact 5,0 m² är 224x215x191 cm.  
Cirkapris från: 3500 kronor 

Rusta Plantman - Enkelt och billigt 

Typ: Plantman är en serie enkla växthus i olika storlekar och utföranden. Grundkonstruktionen består av en pulverlackerad stålram med ett ytterhölje i plast. Modellen på bilden är störst i serien och mäter 200x250x210 cm. Väggar och tak av armerad plast med två ventilationsluckor samt en dörr som kan rullas upp. Tre hyllsektioner på vardera sidan inkluderas. Priset avser den största modellen.   
Cirkapris från: 800 kronor 

Skånska Byggvaror Odla - För hobbyodlaren

Typ: Växthusserien Odla finns i fyra olika storlekar mellan 6-11,4 m². Huset på bilden är 6 m² och mäter 191x320x224 cm. Stomme i aluminium. Utsida i glas alternativt kanalplast med en tjocklek på 4 eller 6 mm. Integrerad hängränna och sockel ingår i priset. Fyra öppningsbara fönster är standard. Huset kan fås som olackerat samt i grön lackering. 20 års garanti för tillverkningsfel av stommen.        
Cirkapris: Från 5600 kronor 

Sweden green house standard - Som Rosendal 

Typ: Växthus tillverkat i trä som finns i standardutförandena 10, 21, 29 och 43 m². Huset har en enkeldörr på ena gaveln och en dubbeldörr på motsatta gaveln. Ett hus på 21 m² har storleken 6100x3500 mm och nockhöjden ovan grund 2800 mm. Istället för glasade långsidor kan sidorna kläs med bräder eller byggas upp med lecablock, alternativt tegel. Tillverkaren anpassar konstruktionen efter behov.
Cirkapris från: 65000 kronor