Sök
Guide till tio utomhusbelysningar

Guide till tio utomhusbelysningar

Lys upp tillvaron

2008-11-19

Så här års kan vi behöva några extra ljuskällor i vår trädgård eller på uteplatsen. Smartson presenterar tio olika varianter av utomhusbelysning.

Modell Pris Kommentar
Gelia Olympos 500 Skruvad form
Konstsmide Assisi 450 Upplyst blomkruka
Noral Classic E1 5350 Tillbaka till sekelskiftet
In-lite Stone pillar LED 470 3000 Hugget i sten
Rusta Smögen 100 Lys upp väggen
Gelia Lapis 820 Belys under vatten
Westal Ruben 1800 Finns i många utföranden
Noral Roulette III E2 7450 Klotformat
Konstsmide Bambu LED 200 Laddas av solen
Markslöjd John Garden 400 Rikta in ljusstrålen

Sammanfattning

När mörkret sakta men säkert kommer krypande kan det vara uppiggande att lysa upp tillvaron med hjälp av utomhusbelysning. Även balkonger och terrasser kan smyckas ut. Fundera ut var du vill att det ska bli ljusare och vilken funktion belysningen ska fylla. Lämpar sig spotlights bäst, eller kanske en vägglykta? Du kan i stort sett montera armaturer var som helst och det finns många olika varianter att välja på. Placera ut ett par upplysta stenar eller en solcellslampa i bambu och dessa kommer definitivt ge stämning i höstmörkret.

Inledning

Framtidens ljusteknik
Det kan vara värt att fundera på vilken typ av ljuskälla man ska satsa på. Många modeller har LED-teknik (Light Emitting Diods) som är på frammarsch tack vare dess långa livslängd, låga energiförbrukning och låga värmeutveckling. Livslängden kan uppgå till 100 000 timmar vilket motsvarar elva år. Det är även ett bättre alternativ för miljön än vad glödlampor och halogenlampor är då dioder inte innehåller kvicksilver eller bly. Dioderna är även okänsliga för temperaturförändringar vilket gör dem ypperliga för utomhusbruk. En solcellslampa kan också vara en alternativ ljuskälla. Under dagtid laddas batteriet genom att solcellerna förvandlar solljuset till elektricitet. Hur många timmar en lampa lyser under natten beror mycket på vädret och årstiden. Under vinterhalvåret är det svårt att ladda batteriet då våra soltimmar är få, vilket gör att solcellslampor inte laddas upp tillräckligt för att ge ljus under en längre tid.

Installation

Beroende på vilken typ av lampa armaturen är försedd med varierar installationen och dess påverkan av kabellängden. LED-belysning och dess låga energiförbrukning gör det möjligt att sammankoppla ett stort antal lampor (max 4,6 watt/dioder). Ljusstyrkan påverkas nämligen inte av kabellängden. När halogenlampor (max 20 watt/lampa) installeras är ljusstyrkan fullskalig upp till 15 meters kabellängd från transformatorn. Är kabeln längre påverkas ljusstyrkan så småningom till det sämre. Det finns installationer som hjälper till att minska förlusten av ljus mellan transformatorn och kabellängdens ände om den är längre än rekommenderat. Generellt kan det sägas att ju grövre kabel, desto mindre förlust. Rådgör med din återförsäljare innan köp!

Så gjorde vi

Översikten är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Priserna är rekommenderade cirkapriser. Måtten anges i höjd x bredd x djup.

Gelia Olympos - Skruvad formGelia Olympus

Denna fristående armatur har en mycket stilfull design. Genom att placera Olympos i trädgården får du inte bara en elegant attiralj utan även en trivsam ljuskälla. Trädgårdslampan levereras med LED-lampor och är förkopplad med två meter kabel (SPT-1W) med skruvkoppling. Finns i två utföranden, antracit och aluminium. Mått: 440x80x20 mm.
Cirkapris: 500 kronor

Konstsmide Assisi - Upplyst blomkrukaKonstsmide Assisi

Annorlunda blomkruka i plast som ger stämning i mörkret. Passar lika bra i trädgården som på balkongen. Plantera blomman direkt i krukan eller sätt ned en redan befintlig blomkreation med kruka. I botten finns ett hål där överflödigt vatten kan rinna ut om blomman planteras direkt i den. Finns i två storlekar. LED-lampor, transformator och anslutningskabel på tre meter ingår. Mått: 400x370x370 mm.
Cirkapris: 450 kronor

Noral Classic E1 - Tillbaka till Noral Classicsekelskiftet

Lyktstolpe som till designen är inspirerad av den klassiska gaslyktan från sekelskiftet. Tillverkad i gjuten aluminium och byte av lampa sker enkelt, enligt tillverkaren. Lampa med E27 sockel passar. Armaturen ingår i en designserie där det finns stolparmaturer med ett, två eller tre lykthus samt väggarmaturer i olika storlekar. Höjdmått för justerbar stolpe med lykthus: 2040-2640x314 (höjdxbredd) mm.
Cirkapris: 5350 kronor

In-lite Stone pillarIn-lite Stone pillar 2 - Hugget i sten

En robust ljuskälla i slagtålig natursten. Materialet är vinterhärdigt och färgäkta vilket gör att den tål regn och rusk. Belysningsanordningen placeras med fördel som en markering vid exempelvis en uppfart eller altan. Försedd med LED-lampor (varmvit) som ger en livslängd på 100 000 timmar. Kan monteras både på hårda och mjuka ytor. Mått: 460x170x170 mm.
Cirkapris: 3000 kronor

Rusta Smögen - Lys upp väggenRusta Smögen

Väggarmaturen till lågt pris som finns i två utföranden, svartlackad metall och galvaniserad plåt. Den sistnämnda är hundralappen dyrare. Armaturen är för fast installation och kan monteras på balkong- eller husväggen. Modellen har kupol i glas och utrustas med en lampa med sockel E27 (max 60 watt). Mått: 285x235Ø mm.
Cirkapris: 100 kronor

Gelia Lapis - Belys under vattenGelia Lapis

Trädgårdslampor i ljusgrått som ser ut som stenar. De är godkända för användning under vatten vilket gör att det går att skapa riktigt vackra kreationer i vattenmiljö. Stenarna är försedda med halogenlampor och priset är avsett för ett startset med tre stycken spotlights. Varje lampa är förkopplad med två meter kabel (SPT-1W) med skruvkoppling. Mått: 140x100x100 mm.
Cirkapris: 820 kronor

Westal Ruben - Finns i många utförandenWestal Ruben

En kraftig pollare tillverkad i koppar eller stålplåt i galvaniserat eller lackerat utförande. Kommer med ett blästrat stallglas som skyddar ljuskällan. Klart och opalt glas finns som tillbehör. Armaturen är som standard monterad med en E27 lampsockel men kan fås med andra ljuskällor. Finns i svart, vit och antracit. Mått: 1160x280Ø mm.
Cirkapris: 1800 kronor

Noral Roulette III - Klotformat Noral Roulette III

Armaturen ingår i en designserie där lyktor med olika storlek och fästen kan kombineras med varandra. UV-resistent ytbeläggning och finns med E27 sockel. Färger att välja mellan är matt svart, matt vit, antikgrön och grafit. Glaset är tillverkat i ett stycke och ska därför enkelt kunna demonteras och rengöras. Alla utvändiga skruvar är rostfria. Mått för justerbar stolpe med två lykthus: 2000-2600x930 mm (höjdxbredd).
Cirkapris: 7450 kronor

Konstsmide Bambu LED - Laddas av Konstsmide Bambu LEDsolen

En iögonfallande lampa som sprider stämning. Modellen i bambu är en solcellslampa och batteriet i lampan laddas upp under dagen för att sedan ge ljus under de mörka timmarna. Då batteriet är uppladdningsbart kan det under de delar av året då solen inte lyser tillräckligt mycket laddas med hjälp av en batteriladdare istället. Mått: 300x140x110 mm.
Cirkapris: 200 kronor

Markslöjd John Garden - Rikta in Markslöjd John Gardenljusstrålen

John Garden ingår i serien Chrissline Garden. Placera en eller flera armaturer genom att trycka ner dem i marken och sammankoppla dem. Variera och lys upp exempelvis husväggen, busken eller äppelträdet genom att rikta in strålen. Markslöjds system för utomhusbelysning ska vara lätt att installera. Förses med halogenlampa. Mått: 400x65x120 mm.
Cirkapris: 400 kronor