Sök
Guide till tio pooler

Guide till tio pooler

Bada på hemmaplan

2008-07-03

Med en pool på tomten slipper du packa bilen full och trängas på stranden. Njut istället av lugnet och ta ett dopp när det passar dig. Smartson tipsar om 10 svalkande alternativ.

Modell Pris Kommentar
Poolkungen rektangulär 90700 Romersk trappa
Miamipool Kidney 69600 Friformspool
Zodiac Winky 35500 Som en gummibåt
Svenska Poolfabriken Timmerpool 122700 Norrlandspool
Svenska Poolfabriken Alcatraz 60000 Året-runt-njutning
Steelpool Löberöd 429000 För lång livslängd
Poolkungen Rund 47300 Rund kunglighet
Folkpool Classic 105800 Klassiker
J&F Fritid storpool 13900 Billig och flexibel
Folkpool Gardenpool 54600 Ovan och under mark

Sammanfattning

Ett poolbygge kräver en hel del förberedelser och arbete. Mängden beror naturligtvis på hur mycket du själv kommer att utföra samt vilken typ av pool som ska anläggas. Det finns alltifrån enkla uppblåsbara trädgårdspooler till fullstora lyxpooler i betong och mosaik.

Inledning

Att gräva eller inte gräva?
Undersök vilken pooltyp som passar din tomt och din plånbok. De flesta tillverkare har olika varianter i sitt sortiment. Förenklat kan man säga att det som erbjuds är pooler ovan mark och nedgrävda pooler. En pool som är anpassad för att stå ovan mark är i regel en billigare lösning. Den monteras fristående, men kan till exempel också byggas in i altanen. En nedgrävd så kallad markpool integreras i tomten på ett mer naturligt och stilrent sätt, men är ett dyrare och större projekt. Poolerna finns i alla möjliga och omöjliga former. Rektangulära modeller är de mest populära, men en friformspool skapar ett modernt och spännande designuttryck.

Tänk på säkerheten 
Enligt boverkets regler ska poolen täckas av ett låsbart poolöverdrag. Alternativt ha ett omgivande räcke med en höjd på minst 90 cm med låsbar dörr. För mer information hänvisar vi till www.boverket.se.

Av Ulf Magnusson

Så gjorde vi

Urvalet är baserat på några av marknadens aktuella modeller. Samtliga faktauppgifter är baserade på tillverkarnas specifikationer. Vid frågor om produkterna hänvisar vi till respektive tillverkare. Poolerna har inte testats.

Poolkungen rektangulär - Romersk trappa

Typ: Rektangulär pool som finns i olika storlekar. Kan utrustas med romersk trappa. Stommen består av 9 cm tjocka byggelement av polyeten. Poolkungen lämnar 35-års garanti på stommen. Poolen monteras antingen på en träram eller på en gjuten bottenplatta. I paketet ingår bland annat reningsverk, bräddavlopp, stege, överdrag, elvärme alternativt värmeväxlare. Cirkapriset avser storleken 3x6 meter. Djupet är 1,5 meter.  
Cirkapris från: 90700 kronor

Miamipool Kidney - Friformspool

Typ: Miamipool säljer pooler i olika former och modeller. Kidney heter modellen på bilden och är en så kallad friformspool tillgänglig i fem standardstorlekar. Instegsmodellen mäter 3,9x6,7 meter med ett baddjup på 1,35 meter. Stomme i varmgalvaniserad stålplåt. Rostfri plåt mot pristillägg. Stomme, pump, sandfilter, kemikaliepaket, stege, belysningspaket och liner är exempel på det som ingår i grundpaketet. Solvärme och värmeväxlare är ett par av tillvalen. Kan fås i ett spegelvänt utförande.  
Cirkapris från: 69600 kronor

Zodiac Winky - Som en gummibåt

Typ: En rund ovanmarkspool i dynalon. Poolen kan vikas ihop för enkel transportering. Erbjuds i fyra olika storlekar där den största poolen mäter 7,8x1,3 meter. Flytande skimmer, självsugande pump, sandfilter, stege och slanghållare ingår. Komplett med rör och anslutningar. Kantringen fungerar dessutom som en solfångare och värmer upp vattnet som cirkulerar genom ringen och poolen. Priset avser den minsta modellen på 3,8x1,05 meter.       
Cirkapris från: 35500 kronor

Svenska Poolfabriken Timmerpool - Norrlandspool

Typ: Timmerpoolen kan placeras ovan mark eller delvis nedgrävd. Minsta modellen mäter 3,5x6,5 meter. Höjden är 1,5 meter och volymen 32.000 liter. Reningsanläggning ingår och dimensioneras efter poolens storlek. Invändigt är poolen beklädd med en formsvetsad liner i pvc. Poolvårdsutrustning samt belysningspaket är standard. Kan kompletteras med olika typer av uppvärmningstekniker. 
Cirkapris från: 122700 kronor

Svenska Poolfabriken Alcatraz - Året-runt-njutning

Typ: Isolerad ovanmarkspool som kan användas året-runt. Spabadet med en ytterpanel i trä rymmer upp till sex personer. Vattenmassage från 18 munstycken i sidorna (sex justerbara) och luftmassage från 10 bottenmunstycken. Skvalpränna och stereo är standard. Likaså belysning, ozongenerator och isolerande lock. Mått 2,08x0,97 meter. Vattenvolym 950 liter och vikt 235 kilo.  
Cirkapris från: 60000 kronor

Steelpool Löberöd - För lång livslängd

Typ: Steelpool tillverkar rostfria stålpooler under miljöcertifieringen ISO 9001. Poolen på bilden går under namnet Löberöd och mäter 4x8x1,6 meter. Företaget säljer alla sina pooler med totalentreprenad inkluderat i priset. Detta innebär fullständig montering i form av gräv, bortfrakt, VVS, el m.m. I paketet ingår bland annat reningsverk (pump, sandfilter), elvärmare, pooltrappa, maskinrum, bräddavlopp och belysning.  
Cirkapris: 429000 kronor

Poolkungen Rund - Rund kunglighet

Typ: En cirkulär pool i olika storlekar och djup. Stomme av galvaniserad plåt som Poolkungen lämnar 35-års garanti på. Kan monteras ovan mark, men också grävas ned helt eller delvis. I paketet ingår bland annat stomme, reningsverk, liner, el- eller växelvärmare, stege samt poolöverdrag. Bland tillvalen finns bland annat marmorerad liner samt automatisk pooldammsugare.
Cirkapris från: 47300 kronor

Folkpool Classic - Klassiker

Typ: Folkpools classic-modell är som namnet antyder en klassisk rektangulär swimmingpool. Finns i flera olika storlekar där 4x8 meter är den mest populära. Pooler över 8 meter kan utrustas med en djupdel. Poolen är avsedd att grävas ner, men kan även fås fristående. I cirkapriset nedan ingår bland annat reningsverk, 6 kW el-värme, anslutningspaket, standardöverdrag och kemipaket med sugslang. Cirkapriset avser poolen med måtten 4x8 meter.  
Cirkapris från: 105800 kronor

J&F Fritid storpool - Billig och flexibel

Typ: Poolen från J&F Fritid är en fribärande pool som går att sänka ner i marken, bygga in med träpanel eller ställa ovan jord. Modellen finns i nio storlekar med djup på 1,22 eller 1,32 meter. Utrustad med 15 centimeters galvaniserad, texturerad kant. En blå liner i vinyl på 0,5 millimeter. I poolpaketet ingår bland annat liner, ett sandfilter, pump, däckstege och tillbehör för skötsel av poolen.
Cirkapris från: 13900 kronor

Folkpool Gardenpool - Ovan och under mark  

Typ: En pool som kan placeras ovan mark, men också helt eller delvis nedgrävd. Finns i två standardstorlekar på 3,90 samt 4,85 meter i diameter. En nyhet är två förlängda varianter som mäter 3,6x5,1 meter alternativt 3,6x6,6 meter. Väggdjupet är 1,35 meter. I det billigaste familjepaketet ingår åtta delar. Däribland reningsverk, standardöverdrag, elvärmare och kemi- och poolvårdspaket med bottensugslang.  
Cirkapris från: 54600 kronor