Sök
Guide till tio bastuhus

Guide till tio bastuhus

En plats för värme och gemenskap

2008-09-29

Smartson presenterar olika typer av bastuhus. Vad faller dig i smaken? Stubbe, tunna, bastukåta eller ett traditionellt småhus?

Modell Pris Kommentar
Chilla Bastustubbe 48000 Byggd på medar
Harvia Keitele 49000 Värme från Finland
Bastu och badtunnespecialisten 50000 Välj mellan olika storlekar
Sommarnöjen Serie-2 från 341000 Sjönära lyx
Pinepro Sauna-Allak 134000 Två-i-ett-funktion
Badatunna bastutunna 42500 Kan lysas upp
Haparanda Woodart bastukåta 43000 Norrländsk bastukåta
Jörnträhus Lillebo 47800 Isolering som tillval
Jörnträhus Skalman 28300 Bygg till en altan
Lillevilla Sauna 5 46000 Standardhus som byggsats

Sammanfattning

När man bor uppe i kalla Norden är det inte konstigt att man söker sig till varmare platser för att tina upp. Bastuhuset är en sådan plats där gemenskap och värme får utrymme att frodas. Med de nya reglerna krävs dessutom inget bygglov för hus upp till 15 kvadratmeter. Dock kan reglerna variera mellan olika kommuner. Kontakta därför din lokala byggnadsnämnd om du är osäker. Exempelvis kan en utbyggd veranda med tak eller strandnära placering hanteras olika.

Inledning

Värme i olika skal
Designmässigt skiljer sig husen åt, men uppvärmningsprincipen är densamma. Ett vedeldat eller el-uppvärmt bastuaggregat värmer upp huset till en behaglig temperatur. Sittplatser finns i form av så kallade bastulavar (sittbänkar). Flera hus har extra rum för till exempel avkoppling och ombyte. Bastumodellerna erbjuds som komplett monterade eller som byggsats. En del tillverkare kan hjälpa till med montering och i vissa fall ingår detta. Som vanligt gäller det att jämföra vad som inkluderas i grundpriset.

Så gjorde vi

Översikten är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Priserna är rekommenderade cirkapriser och varierar utifrån storlek, tillval samt återförsäljarnas individuella prissättning.

Chilla Bastustubbe - Byggd på medarChilla bastustubbe

Bastustubbe för 7-8 personer byggd på medar för enkel förflyttning. Modellen har 34 mm tjocka väggar av gran. Vedeldad kamin från Harvia mitt på golvet och bastulavar längs med väggen. Dränering och luftintag via bottenhål. Tak av shingel och golv i bränt trä. Golvytan är 4,6 m². Måtten kan specialbeställas. Levereras monterad och frakt tillkommer.
Cirkapris: 48000 kronor

Harvia Keitele - Värme från FinlandHarvia

Keitele är inte bara en sjö i Finland utan också namnet på detta bastuhus från Harvia. Modellen består av en bastudel, omklädningsrum och uteterass. Kommer omonterad med allt nödvändigt trä-, fastsättnings- och takmaterial. Välj mellan vedeldad bastuugn eller elektriskt bastuaggregat. Bastun har en golvyta på 8,2 m².
Cirkapris: 49000 kronor

Bastu och badtunnespecialisten - BastuspecialistVälj mellan olika storlekar

Finns i åtta storlekar. Allt från enrums- till trerumsbastu med basturum, duschrum och relax. Bastutunnan 390 rymmer upp till åtta personer och har en bastudel med längden 2,3 m och relaxdel på 1,2 m. Diameter 2,3 m. Väggar av 36 mm tjockt granvirke. Vedeldad kamin alternativt en el-kamin ingår. Levereras färdigmonterad och frakt tillkommer.
Cirkapris: 50000 kronor

Sommarnöjen Serie-2 - Sjönära lyxSommarnöje

Huset är 15 m² och ritat av Tham & Videgård Hansson Arkitekter. Består av två separata huskroppar med en vinklad altan med spaljétak och utedusch. I paketet ”bastu med relaxavdelning” ingår en bastudel med bastu- och ångbastuaggregat eller vedeldat aggregat från Tylö. Relaxavdelningen ger möjligheter till ombyte och vila. Kan beställas med frakt, uppsättning och målning.
Cirkapris: från 341000 kronor

Pinepro Sauna-Allak - Två-i-ett-Pineprofunktion

Detta hus på 23 m² består av en vedeldad bastudel och en grillstuga. Omklädningsrum i mellandelen. Endast bastukåta kostar 62000 kronor. Huset tillverkas i furu med en väggtjocklek på 45 mm. I priset ingår frakt och montering. Grundarbetet ombesörjs av köparen. Stort inredningspaket med bland annat renskinn, gjutjärnsstekpanna och kaffekåsor ingår.
Cirkapris: 134000 kronor

Badatunna bastutunna - Kan lysas uppBadatunna

Bastutunna i olika storlekar. Diametern är 2,3 m och längden 2,4 till 4,9 m. De fyra största tunnorna har en relaxdel. Tunnan bör behandlas med träolja eller trälasyr vilket också kan beställas som tillval. Exempel på övriga tillval är belysning och bastuset med termometer, skopa och kopparhink. Frakt tillkommer, men vedeldad kamin ingår. Priset gäller längden 3,9 meter.
Cirkapris: 42500 kronor

Haparanda Woodart bastukåta - HaparandaNorrländsk bastukåta

Haparanda Woodart säljer olika typer av trähus med lokal norrländsk prägel. Exempelvis grillkåtor, lusthus och grillstugor. Denna sexkantiga bastukåtan är tillverkad av 45 mm furu och finns i flera olika storlekar från 7 till 16,5 m². Bastun kan levereras som byggsats, men kan också fås levererad och monterad på plats. Bastulavar, ugn, skorsten, skopa och stäva (hink) ingår.
Cirkapris: 43000 kronor

Jörnträhus Lillebo - Isolering som tillvalJörnträ lillebo

Lillebo erbjuds i fyra olika storlekar. Den minsta modellen mäter 15 m² och har en bastudel och ett rum för omklädning/dusch. Till största huset på 35 m² tillkommer förråd och relaxrum. Uteterrass ingår i de tre största modellerna. Levereras omonterad med uppmärkta delar. Ytterväggar av 58 mm furu. Priset gäller 15 m². Frakt tillkommer och kamin ingår ej.
Cirkapris: 47800 kronor

Jörnträhus Skalman - Bygg till en altanJörnträ Skalman

Skalman är ett enklare bastuhus än syskonen i Lillebo-serien. Huset finns i två olika storlekar, 10 m² och 15 m². Fönster på långsidorna och i dörren. Ytterstommen i furu har en tjocklek på 34 mm och levereras i likhet med Lillebo som byggsats. Består av en bastudel och en relaxdel. Altanen är ett tillval för 2300 kronor. Frakt tillkommer och kamin ingår ej.
Cirkapris: 28300 kronor

Lillevilla Sauna 5 - Standardhus som Lillevillabyggsats

Lillevilla är en serie hus från den finska tillverkaren Luoman. Lillevilla-serien rymmer en mängd olika modeller med bland annat garage och lekstugor. Bastuhuset är av standardmodell och levereras som byggsats. Monteringsanvisning medföljer. Husmodell 5 mäter 6 m². Bastulavar ingår, men inte kamin.
Cirkapris: 46000 kronor