Sök
Guide till åtta uterum

Guide till åtta uterum

Sköna rum ute

2008-06-27

Smartson presenterar åtta inspirerande uterum som förlänger sommaren. Välj din egen design eller ett färdigt paket.

Modell Pris Kommentar
Halle Fritid 44000 Ett rum för sommaren
Glas in Classic 100000 Måttanpassat för villan
Classicum Arcadia 15000 Sällskap och grönska
Willab Garden Uterum från vår till höst 60000 Raka former
Willab Garden Uterum som förlänger din sommar 75000 Gammalt och nytt
Santex Rum 35 79000 Med utsikt över havet
Santex Rum 40 170000 Intressanta vinklar
Skånska byggvaror Formata Optimal 30500 Rakt ut i det gröna

Sammanfattning

För ett lyckat uterum krävs god planering och placering. Allt ifrån ansökan om eventuellt bygglov till val av design och material. Idag har allt fler tillverkare webbguider där du själv kan designa ditt framtida uterum med olika partier och taktyper. På så sätt ser du enklare om till exempel ett vinklat sadeltak eller ett pulpettak passar bäst. Det är viktigt att slutresultatet harmoniserar med tomten och övriga byggnationer. I översikten presenteras både färdiga paket med fasta format och måttbeställda rum med egen design. 

Inledning

Rum för hela året
Tänk även igenom under vilka säsonger som rummet kommer att användas. De enklaste konstruktionerna skärmar av mot vind och regn medan de mer isolerade rummen passar bättre under årets kallare månader. 

Avkoppling och grönska 
Uterummet är en plats för avkoppling. Här styr inte vädret när du ska äta eller umgås. Det går även bra att kombinera rummet med grönska likt ett traditionellt växthus. Konsten är att hitta rätt värme, ljus och ventilation för att dina växter ska trivas.

Av Karl Händel

Så gjorde vi

Översikten är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade eller utvärderade. Priserna varierar utifrån storlek, tillval samt återförsäljarnas individuella prissättning.

Halle Fritid - Ett rum för sommaren

Typ: Ett uterum för sommarsäsongen från tillverkaren Halle, som finns med takprofilerna pulpet eller sadel. Takplasten är 16 mm tjock och går under namnet Halle Isolux. Standard är energiglas och rummet kan fås i fyra olika storlekar. Alla delar ingår i paketet, men konsumenten väljer själv storlek, typ av tak samt hur hörnen ska vara utformade. På exempelbilden har uterummets färg och panel matchats med det övriga huset. 
Cirkapris från: 44000 kronor

Glas in Classic - Måttanpassat för villan 

Typ: Tillverkaren Glas In bygger måttanpassade uterum från små till större byggnader. Detta rum är baserat på en limträstomme med sadeltak i trä. Här har villaägaren valt att använda en tegelvägg som en del av rummet kombinerat med framsida och sidogavel av 6 mm tjockt enkelglas. Med skenor för ett hängande draperi går det att skärma av övriga ytor vid behov. Golvytan på 6x4 meter skapar ett ordentligt utrymme för middagar och avkoppling.    
Cirkapris från: 100000 kronor

Classicum Arcadia - Sällskap och grönska

Typ: Ett rum som tar vid där din fasad slutar. Modellen Arcadia från Classicum finns med olika djup och takvinklar och med ett standardglas på 4 mm i både tak och sidor. Stommen finns i olackerad eller standardfärgerna faluröd, stålblå, antrazitgrå eller engelskt grön. Vid pristillägg kan du välja vilken färg du vill. I grundpaketet ingår det en skjutdörr som kan placeras på valfri plats förutom i hörnen. Ett rum för både sällskap och grönska. 
Cirkapris från: 15000 kronor

Willab Garden Uterum från vår till höst - Raka former  

Typ: Ett komplett uterum med storleken 14 m² från Willab Garden. Rummet har ett pulpettak med säkerhetsisolerglas utan spröjs. Konstruktionen består av en vitmålad limträstomme, skjutdörrar, vita hängrännor och vädringsfönster. Isolertaket är 32 mm tjockt. Uterummet är här placerat på en impregnerad trätrall. Inredningen med vita möbler kombinerat med blå sittkuddar och markiser skapar ett sobert intryck.     
Cirkapris från: 60000 kronor

Willab Garden Uterum som förlänger din sommar - Gammalt och nytt

Typ: Här kombineras ett nytt uterum från Willab Garden med ett äldre befintligt hus. Utbyggnaden är cirka 18 m² med limträstomme. Sadeltaket ger ordentlig rymd med fasta sidoväggar där gamla fönster satts in för att ge en rustik känsla. Skjutdörrarna med spröjs samt de stora fönstren längs med taknockens framsida skapar ordentligt med ljusinsläpp. Ett tips är att anlägga ett stengolv framför ingången då det blir enklare att hålla rent och snyggt.
Cirkapris från: 75000 kronor

Santex Rum 35 - Med utsikt över havet

Typ: Med denna placering fångar du utsikten och ljuset i ett och samma drag. Tillverkaren Santex har här tagit fram ett måttanpassat rum med pulpettak med både skjutbara och fasta partier. I de brutna hörnen finns vädringsluckor. Taket är tillverkat av en 25 mm tjock polykarbonatplatta i färgen opalvit. Denna taktyp ska ge bra ljusgenomsläpp både sommar som vinter. Med en terrass i anslutning till rummet ökar möjligheterna till avkopplande förströelse.
Cirkapris från: 79000 kronor

Santex Rum 40 - Intressanta vinklar

Typ: Med rummet Santex 40 har man frångått standardformaten och tagit ut svängarna rent arkitektoniskt. Rummet ger mycket ljusinsläpp tack vare att stora delar av rummet består av glas. Takets vinklar samspelar här med huvudbyggnaden. Grunden är tillverkad i limträstomme och kan fås med olika typer av glas. Huset på bilden har ett tvåglasfönster med 8 mm spalt med argongas mellan glasen. Val av dörr och antal hängrännor är även valbart.
Cirkapris från: 170000 kronor

Skånska byggvaror Formata Optimal - Rakt ut i det gröna

Typ: Ett uterum från Skånska byggvaror som här tjänstgör som länk mellan huset och gräsmattan. Konstruktionen består av en limträstomme med tillhörande partier med ett tak i 16 mm kanalplast. Glaspartierna är tillverkade i 4 mm tjockt härdat glas. På bildexemplet har man valt att ha en gavel i trä med fasta fönster. Serien finns i vitlack eller aluminium.
Cirkapris från: 30500 kronor