Sök
Guide till åtta familjepooler

Guide till åtta familjepooler

Hela familjens poolare

2008-10-02

Höstrusket är en perfekt period för att planera nästa sommar. Många drömmer om en pool men det är inte alla som vill, kan eller har råd att anlägga en fullstor swimmingpool på tomten. En modell av lite enklare snitt kan vara lösningen. Smartson guidar till åtta modeller.

Modell Pris Kommentar
Zodiac Flexiplus 17500 Bra baddjup
Zodiac Original 35500 Solfångare som värmer
Clas Ohlson uppblåsbar pool 800 Budgetval
Bestway Komplett 1500 Med instruktionsvideo
Bestway Oval 4000 Ovala valet
Intex Easy-set 1000 Ta det första simtaget
Jula rund pool 2300 Standardpool
Jula Jättepool 8000 Alla får plats

Sammanfattning

Hela familjen ryms
Fördelen med en familjepool är precis som namnet antyder, att hela familjen kan få plats. En mindre plaskpool kan räcka för de små barnen, men nu kan både stora och små dela på upplevelsen. I kombination med roliga leksaker, något svalkande att dricka och bekväma utemöbler har man ingredienserna för en lyckad familjestund i och runt poolen. Dessutom kan det vara skönt att slippa besväret med en fullpackad bil och överfulla badplatser.

Inledning

Plast vanligast
Vi presenterar åtta familjepooler i olika storlekar och prisklasser. Alla pooler är tillverkade i syntetmaterial, i de allra flesta fall traditionell pvc-plast. Tänk på att den uppblåsbara kantringen inte tål att sittas eller klättras på. Det finns en säkerhetsrisk med väggarna som kan vika sig. Vill man ha något mer tåligt kan Zodiacs pooler vara ett alternativ. Dessa tillverkas i en slitstark dynalon vilket är samma material som används i tillverkningen av gummibåtar. Det är också något som syns på priset vilket ligger betydligt högre än övriga modeller i översikten.

Håll vattnet fräscht
Fräscht och hygieniskt badvatten är A och O för att de som badar ska kunna njuta fullt ut. Samma vatten kan användas under en säsong om det regelbundet underhålls med hjälp av poolkemikalier och ett effektivt reningssystem. Reningspumpar är standard i alla poolpaket och extra filter finns att köpa som tillval. Undersök vilka poolkemikalier som återförsäljaren rekommenderar till just din pool samt hur dessa bör användas. Vid en eventuell vinterförvaring av poolen ska den tömmas på vatten. Normalt sett är det inte inga problem att tömma poolen på tomten om det genomförs med försiktighet. Om det är riktigt stora mängder kan det vara värt att kontrollera vilka lokala rekommendationer som föreligger vid tömning av poolvatten. 

Säkerhet i första rummet 
Under 2007 gick svenska livräddningssällskapet ut med en säkerhetsvarning gällande trädgårdspoolerna. Viktig information var bland annat att en uppblåsbar pool omfattas av samma säkerhetsregler som en traditionell pool. Om vattendjupet överstiger 20 cm ska det enligt boverket finnas ett omgivande låsbart staket som inte går att krypa under och som är minst 90 cm högt. Alternativt ett låsbart skyddsöverdrag som hindrar barn från att obemärkt klättra i poolen. För mer information hänvisar vi till boverkets hemsida: www.boverket.se. Tänk även på att ha god uppsikt över dem som badar och se till att elektriska kablar hålls intakta. Det är ägaren av poolen som är juridiskt ansvarig för säkerheten kring poolen.  

Så gjorde vi

Urvalet är baserat på några av marknadens aktuella modeller. Samtliga faktauppgifter är baserade på tillverkarnas specifikationer. Vid frågor om produkterna hänvisas till respektive tillverkare.

Zodiac Flexiplus - Bra baddjup

Flexiplus ZodiacTyp: Flexiplus tillverkas av gummibåtstillverkaren Zodiac och är ett cirkelformat bad med gott om plats för hela familjen. Poolen är tillverkad i ett enda stycke och kan vikas ihop för enkel transport. Flexiplus finns i fyra olika storlekar där instegsmodellen har ett badmått på 2,75x1,22 meter och väger 38 kilo. Monteringen ska enligt tillverkaren ta omkring 30-45 minuter. I paketet ingår bland annat slanghållare, flytande skimmer, stege och pump med sandfilter. Poolen är komplett med rör och anslutningar.     

Cirkapris
: 17500 kronor

Zodiac Original - Solfångare som värmer     

Winky ZodiacTyp
: I Zodiacs originalserie ingår tre modeller. Winky på bilden är den minsta varianten. Den finns även i ett ovalt (Ovline) och rektangulärt (Hippo) utförande. I likhet med Flexiplus kan Winky fås i fyra olika storlekar. Den största poolen har ett badmått på 7,8x1,3 meter. Kantringen som går att sitta på fungerar också som en solfångare och värmer upp vattnet som cirkulerar genom ringen och poolen. Poolpaketet består av samma delar som för Zodiac Flexiplus. Cirkapriset avser den minsta modellen på 3,8x1,05 meter.

Cirkapris
: 35500 kronor

Clas Ohlson uppblåsbar pool - Budgetval

Clas Ohlson poolTyp: Familjepoolen från Clas Ohlson är en enkel uppblåsbar plastpool i den lägre prisklassen. Levereras med en inbyggd filterpump på 12 volt med en kapacitet på 1100 liter per timme. Extra utbytesfilter säljs för 50 kronor. Poolskydd ingår i grunderbjudandet. Måtten är 3x0,76 meter och volymen 3500 liter. Som tillval finns bland annat olika typer av rengöringspreparat, poolöverdrag, reparationskit och stege.

Cirkapris: 800 kronor

Bestway Komplett - Med instruktionsvideo

Bestway komplettTyp: Från Bestway kommer denna cirkelformade pool som är snäppet större än Clas Ohlsons pool. Måtten är 3,66x0,81 mm. Konstruktionen består av en stålrörsställning med väggar i pvc-plast. I grundpriset ingår överdrag, skyddsmatta, stege och filterpump. Pumpen har en kapacitet på 1249 liter per timme. Volymen är 6899 liter och vikten utan vatten 40 kilo. Poolen levereras med svensk instruktionsmanual och engelskspråkig instruktionsvideo.       

Cirkapris: 1500 kronor

Bestway Oval - Ovala valet 

Bestway ovalTyp
: Med denna plastpool lär du inte få några problem med att rymma både vänner och familj. Poolen som är tillverkad i pvc-plast mäter 3,66x5,49x1,22 meter och har en vattenvolym på 16623 liter. I grundpaketet ingår en filterpump med en total kapacitet på 3028 liter per timme. Övriga delar som ingår är filter, rengöringskit, stege, underlägg, överdrag och instruktions-dvd. Med en pooltermometer (tillval) har du full koll på badtemperaturen. 

Cirkapris
: 4000 kronor 

Intex Easy-set - Ta det första simtaget

IntexTyp
: En så kallad Easy-set pool där monteringen sker genom att blåsa upp den övre ringen och sedan fylla poolen med vatten. Modellen från Intex är tillverkad av pvc-plast och utrustad med en filterpump på 230 volt. Den rymmer 10680 liter vatten och mäter 4,57x0,91 meter. I likhet med övriga produkter i översikten ska poolen placeras på ett helt plant underlag. I paketet från Coop medföljer underlag, överdrag, stege, rengöringsnät och instruktionsfilm.      

Cirkapris
: 1000 kronor

Jula rund pool - Standardpool

Jula rundTyp
: Stor uppblåsbar trädgårdspool av standardmodell. Precis som de flesta av konkurrenterna är denna pool tillverkad i pvc-plast. Reningspump med reningsfilter ser till att hålla smuts och andra mindre föremål borta från poolen. Inbyggd tömningsventil är standard. Likaså stege och poolöverdrag. Insidan är tillverkad av nylon och polyester. Volymen anges till 12000 liter och måtten 4,5x1,1 meter.

Cirkapris
: 2300 kronor

Jula Jättepool - Alla får plats

Jula jätteTyp
: Med denna pool på tomten kan du bjuda in hela grannskapet. Bortsett från Zodiac är familjepoolen från Jula den överlägset största i denna översikt. Den mäter 7,5x3,7x1,2 meter och rymmer 21440 liter vatten. Poolen är försedd med dubbla pumpar för att kunna rena den stora mängd vatten som krävs. Andra delar som ingår är stege, överdrag och rengöringsborste med tillhörande rengöringshåv. Poolkemikalier och badtermometer är exempel på tillval.  

Cirkapris
: 8000 kronor