Sök
Guide till 8 planteringsbord

Guide till 8 planteringsbord

Guide till 8 planteringsbord

2008-06-02

Nu är det hög tid att plantera om och ge lite nytt liv åt vintertrötta växter. Vi guidar dig till åtta olika planteringsbord i prisklassen 200-4000 kronor.

Modell Pris Kommentar
Rusta Flitiga Lisa 200 Enkelt och billigt
Hortensia 1600 Trädgårdsromantik
Willab Garden kombibord 450 Flexibilitet
Coop planteringsbord 500 Zinkyta
Madonna planteringsbord 1800 Bra förvaringslösningar
Classicum planteringsbord 4000 Högt i kant
Canden Design 1700 Elegans
Classicum planteringsbricka 130 En bricka i spelet

Sammanfattning

Att plantera är uppiggande både för växterna och för den som utför arbetet. Det kan dock vara lite ansträngande för rygg och axlar. Därför är det viktigt att använda ett bord med en god arbetshöjd. Planteringsborden i vår översikt har en höjd på omkring 90 cm vilket ger en bekväm och avslappnad arbetsställning för de flesta.

Inledning

Gemensamt är att borden har två hyllplan varav det nedre kan användas till förvaring av exempelvis krukor och blomjordssäckar. Flertalet har upphöjda sidokanter runt den övre bänkskivan. Praktiskt för att slippa spill av jord och smuts. Sidokanten är dessutom användbar för att hänga upp arbetsredskap på.

Fundera på var bordet ska placeras och hur det ska användas. Detta bör vägas in när man bestämmer storlek och material. Ett stort bord innebär mycket arbetsyta, men också en mer skrymmande möbel. Vill man kunna flytta runt bordet bör det inte vara för alltför tungt. De flesta planteringsbord är tillverkade i olika träslag, men det finns även varianter i aluminium och plast. En del tillverkare använder en bänkskiva i zink för att göra dem mer väderbeständiga.

[Tips]
Ett billigt naturfärgat bord kan med enkla hjälpmedel piffas upp och göras mer personligt. Exempelvis genom att måla bordet i trevliga färger och mönster. Att montera krokar och andra detaljer är även praktiskt och fint. Vill du enkelt kunna förflytta bordet kan det vara en idé att skruva fast hjul på benen.

Av Ulf Magnusson/Smartson

Så gjorde vi

Urvalet är baserat på några av marknadens aktuella modeller. Priserna varierar hos olika återförsäljare och inkluderar inte tillval. Borden har inte testats. Måtten anges i bredd x djup x höjd.

Rusta Flitiga Lisa - Enkelt och billigt

Typ: Ett enkelt planteringsbord i tryckimpregnerad furu. Storleken är 80x40x84 cm. Det rekommenderas att med jämna mellanrum bestryka bordet med träolja. Det övre hyllplanet har upphöjda sidokanter. Underhyllan kan användas som förvaring av till exempel krukor och arbetsverktyg. Flitiga Lisa finns även i obehandlat trä och kostar då 150 kronor.
Cirkapris: 200 kronor

Hortensia - Trädgårdsromantik

Typ: Från den danska tillverkaren Hortensia kommer detta planteringsbord i trä. Bordet finns tillgängligt i en grå alternativt vit lasering. Framsidan pryds av ett utsnidat hjärta vilket ger en romantisk touch. Måtten är 78x58x97 cm. Nedsänkt jordficka i metall. Bordet kan beställas via www.buxus.se och då ingår frakt inom Sverige.
Cirkapris: 1600 kronor

Willab Garden kombibord - Flexibilitet

Typ: Kombibordet består av ett aluminiumbord med två hyllplan samt en löstagbar planteringsbricka i plast. Både delarna säljs även fristående. Genom att vända det övre hyllplanet kan bordet användas som ett traditionellt växthusbord. Planteringsbrickan består av en brickdel samt ett löstagbart hyllplan med tre skålar. Som tillval finns bland annat jordsåll och jordskopa. Måtten är 61x55x86 cm.
Cirkapris: 450 kronor

Coop planteringsbord - Zinkyta  

Typ: Planteringsbordet som säljs på Coop bygghandel kommer från företaget Cofa och är tillverkat i en stomme av akaciaträ. Den övre bänkskivan är gjord av zink. Bänkskivan har tre upphöjda sidokanter. De två yttre kanterna har utskurna handtag vilket underlättar när bordet behöver förflyttas. Måtten är 80x40x87 cm.
Cirkapris: 500 kronor

Madonna planteringsbord - Bra förvaringslösningar

Typ: Ett rejält planteringsbord i teak med många förvaringsmöjligheter. Den bakre nätväggen kan användas för att hänga upp verktyg medan det nedre hyllplanet lämpar sig bra för placering av krukor, hinkar och andra större föremål. Extra förvaring i form av utdragbar låda i bänkskivan. Arbetshöjden är 90 cm och det totala måttet är 120x60x145 cm.
Cirkapris: 1800 kronor

Classicum planteringsbord - Högt i kant

Typ: Ett rejält och robust planteringsbord med stomme i anodiserad aluminium. Hyllplan och planteringsyta i vattenfast plywood. Tre höga sidokanter samt en upphöjd framkant hindrar jordspill från att hamna på golvet. Nedre hyllplanet har gott om förvaringsyta. Måtten är 98x67x86 cm. Djupet på bänkskivan är det längsta av borden i översikten.
Cirkapris: 4000 kronor

Canden Design - Elegans

Typ: Det vitlaserade planteringsbordet från Canden design har i likhet med bordet från Coop en zinkyta vilket gör det lämpligt att placera utomhus. Måtten är 80x40x80 cm. Två hyllplan erbjuds samt en utdragbar förvaringslåda under bänkskivan. Bordet sätts ihop i skåror och använder därför inga skruvar. 
Cirkapris: 1700 kronor 

Classicum planteringsbricka - En bricka i spelet

Typ: En planteringsbricka är ett prisvärt alternativ för dem som har ett arbetsbord, men som behöver en specifik planteringsyta. Denna modell kommer från Classicum och är en enkel variant i plast med upphöjda kanter på sidorna. Färgen är brittisk grön och måtten 50x60x16,5 cm. Smidig att flytta och ta med sig till sommarstugan.
Cirkapris: 130 kronor