Sök
Guide - Hitta rätt grilltyp

Guide - Hitta rätt grilltyp

Redo inför grillsäsongen?

2011-03-23

Nu när solen skiner så väcks många grillentusiaster till liv. Smartson tittar närmare på olika alternativ inför grillsäsongen.

Kolla in våra tester här 
Under våren 2011 kommer Smartsons redaktion att testa nya grillar. Håll koll på när det publiceras.

Att samlas kring grillen är en av våra favoritsysselsättningar under sommaren. I vissa grannskap är grillen dessutom en tydlig statussymbol. För att underlätta valet av grill presenterar vi en snabbgenomgång av grilltyperna. Läs Smartsons grilltester här.

Fördelarna mellan kol och gasol som drivmedel diskuteras alltid under grillsäsongen. Gasolförespråkarna uppskattar det faktum att grillen blir varm på några sekunder samtidigt som det är enkelt att reglera gaslågan och därmed effekten. En tydlig nackdel är att gasolgrillar kräver mer omvårdnad än kolgrillar då fett och matrester inte förbränns på samma sätt.

Det vanligaste sättet att grilla är fortfarande med kol eller briketter. Dessa grillar finns i olika utföranden, allt ifrån små engångsgrillar till större grillvagnar. Kolanhängarna gillar den rökiga smaken som framförallt blir tydlig vid indirekt grillning med lock.

Elgrillen gör sig bra på campingen, uteplatsen eller där kolgrillar är portade på grund av brandrisk. Begränsningen är behovet av elektricitet och avsaknaden av den rökighet som uppkommer vid traditionell grillning. Fördelen är att man snabbt kommer igång och att värmen är lätt att reglera. För dig med bra ventilation går det även bra att grillar inomhus.

Att ta med sig grillen på utflykten, båtresan eller campingen behöver inte vara krångligt. En bra campinggrill är smidig att hantera och bära med sig. Blir det för bökigt finns risken att grillen får stanna hemma under semestern. Campinggrillar finns för både kol, el alternativt gasol.

De senaste åren har det skrivits mycket om engångsgrillarnas negativa miljöpåverkan, men dessa aluminiumförpackningar har även en negativ effekt på grillglädjen. Satsa på en liten portabel kolgrill om du gillar att laga mat ute i det fria. Kapaciteten är bättre och slutresultatet närapå i klass med en stationär grill.

Valet av grill är naturligtvis en fråga om behov, ekonomi och utrymme. En ordentlig stationär grill är ett måste för stora familjer och sällskap, men är ofta krånglig att flytta och transportera. En optimal lösning för den som grillar ofta och i olika sammanhang kan vara att införskaffa en portabel grill som ett komplement till den stationära.