Sök
Guide - 8 gräsklippare

Guide - 8 gräsklippare

Gör ett grönt klipp i sommar

2009-06-30

En gammal bensindriven gräsklippare kan vara en riktig miljöbov, men det finns alternativ. Vi ger de bästa tipsen inför säsongen och guidar till åtta modeller med miljöambitioner.

Modell Pris Kommentar
Honda HRX537C VKEA 9500 Återvinningsbar
Bosch Rotak 43LI 5000 Klipp trådlöst
Husqvarna Automower Solar Hybrid 29500 Extra solenergi
Stiga Multiclip 50 El Svan 2500 Svanenmärkt
Husqvarna 540 1200 Ger extra motion
Klippo Excellent S GCV 7000 Svanenmärkt bensinare
Gardena Accu 380 Li 3500 Manuellt och automatiskt
Hako Toro Eurocycler 34 2000 Fäll ihop styret

Inledning

Enligt Konsumentverket är utsläppen från en gammal bensindriven tvåtaktsmotor skadliga för den egna hälsan och miljön. Miljöförvaltningen i Göteborg uppger dessutom att en 10 år gammal motorgräsklippare som används en timma kan släppa ut lika mycket farliga kolväten som en modern bil gör under 15 mils körning. Det är med andra ord värt att titta på alternativen.

En ökad kunskap

Konsumenternas ökade kunskap om miljöfrågor får också effekt ute i handeln. Detta är något som bekräftas av Johan Dansk, försäljare av gräsklippare hos Spånga Järn. Han berättar att de i år satsar stort på miljömärkta maskiner för att möta kundernas efterfrågan. Förutom miljömärkningar tipsar Johan Dansk om att använda alkylatbensin vid köp av motorgräsklippare samt att titta på andra miljövänliga val som el- och batteridrift.

Miljöbensin i tanken

Alkylatbensin är enligt Svenska Petroleum Institutet (SPI) det mest miljövänliga bränslet för gräsklipparmotorer eftersom det är så gott som fritt från skadliga kolväten som exempelvis svavel och bensen. Enligt Göteborgs miljöförvaltning kan utsläppen av farliga kolväten minskas med 60 procent och utsläppen av kväveoxid med 30 procent genom att byta till alkylatbensin. Vill du undvika avgaser helt och hållet finns det många alternativ, särskilt om du har en mindre tomt. Mest miljövänligt och konditionshöjande är naturligtvis att klippa för hand, men för detta krävs två saker - en bra ”handjagare” och en lagom stor gräsmatta. Tekniken passar bättre till den lilla radhustäppan än den stora villaträdgården. Även elektriska gräsklippare är en vanlig syn i radhusområden och tättbebyggda villakvarter eftersom dessa maskiner är avgasfria och bullrar mindre än bensinklippare.

Klipp utan sladd

Om du vill arbeta sladd- och bensinlöst i sommar är det förutom handgräsklipparen, uppladdningsbara batteriklippare som gäller. Dessa modeller är ett bra alternativ ur miljösynpunkt, men har begränsad drifttid. Om du gillar att ta det lugnt under sommaren väljer du en klipprobot som sköter klippning och laddning automatiskt. Att bekvämlighet är en lyx bekräftas dock av priset på Husqvarnas modell Automower Solar Hybrid. Det rekommenderade priset är 29500 kronor, men då får man samtidigt en självgående gräsklippare med solceller och klippkapacitet upp till 2100 kvadratmeter.

Klippinfo

Recycler, Bioklipp, Mulcher eller Multiklipp är benämningar på en teknik som bygger på att gräset klipps i små partiklar för snabb förmultning. På så sätt slipper du samla upp gräset via maskinens uppsamlingsbehållare och gräsmattan får även en dos gödning på kuppen.

Miljötips
klipp grönt i sommar
Titta efter miljömärkningar.
Kör motorgräsklipparen med alkylatbensin.
Anpassa storlek och effekt efter gräsmattans yta.
Använd om möjligt handgräsklippare.

Så gjorde vi

Guiden är baserad på tillverkarnas aktuella sortiment och faktauppgifter. Produkterna är inte testade. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade och kan skilja sig åt mellan olika återförsäljare.

Honda HRX537C VKEA - ÅtervinningsbarHonda HRX537C

Effekt: 5,2 hk
Typ: Bensindriven
Vikt: 38 kg
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 19-101 mm

Beskrivning: Flexibel motorgräsklippare med flera klipptekniker i en och samma maskin. Välj mellan mulcher, uppsamlare eller bakutkast. Hondas märkning e-spec garanterar att 85 % av gräsklipparen är återvinningsbar.
Cirkapris: 9500 kronor

Bosch Rotak 43LI - Klipp trådlöstBosch Rotak

Effekt: 2x36 volt
Typ: Batteridriven
Vikt: 13,8 kg
Klippbredd: 43 cm
Klipphöjd: 20–70 mm

Beskrivning: Uppladdningsbar rotorgräsklippare med uppsamlare och två batterier. Klippkapaciteten per laddning är 300-600 m² och det tar cirka en timme att ladda batteriet. Uppsamlingsvolym 50 liter.
Cirkapris: 5000 kronor

Husqvarna Automower Solar Hybrid - Extra Automower Solar Hybridsolenergi

Effekt: Anges ej
Typ: Klipprobot, batteri och solcell
Vikt: 10 kg
Klippbredd: 22 cm
Klipphöjd: 20-60 mm

Beskrivning
: En batteridriven och programmerbar solcellsrobot som klipper gräset och laddar batteriet automatiskt. En utplacerad begränsningskabel anger klippområdet. Maximal rekommenderad yta är 2100 m².
Cirkapris: 29500 kronor

Stiga Multiclip 50 El Svan - SvanenmärktStiga Multiclip

Effekt: 1600 watt
Typ: Eldriven
Vikt: 25 kg
Klippbredd: 48 cm
Klipphöjd: 21-65 mm

Beskrivning
: Svanenmärkt elmodell med chassi i stål, motorbroms och fällbart styre. Enligt tillverkaren den tystaste modellen i deras sortiment. Utrustad med multiclipsystem (mulcher) som finfördelar gräset.
Cirkapris: 2500 kronor

Husqvarna 540 - Ger extra motionHusqvarna 540

Effekt: Handkraft
Typ: Manuell
Vikt: 9,1 kg
Klippbredd: 40 cm
Klipphöjd: 12-38 mm

Kommentar
: Denna handgräsklippare är en friklippare vilket betyder att kniveggarna går utan friktion. Avsikten är att skapa en tyst och lättkörd klippning. Handtaget är ergonomiskt utformat och uppsamlare finns som tillval.
Cirkapris: 1200 kronor

Klippo Excellent S GCV - Svanenmärkt Klippo Excellent S GCVbensinare

Effekt: Anges ej
Typ: Bensindriven
Vikt: 32 kg
Klippbredd: 48 cm
Klipphöjd: 30-60 mm

Kommentar
: Svanenmärkt motorgräsklippare med Hondamotor och framhjulsdrift för smidig gång. Klipper gräset med mulcherteknik och erbjuder vibrationsdämpande grepp för långa arbetspass.
Cirkapris: 7000 kronor

Gardena Accu 380 Li - Manuellt och automatisktGardena Accu

Effekt: 25 volt
Typ: Batteridriven
Vikt: 14 kg
Klippbredd: 38 cm
Klipphöjd: 12-42 mm

Kommentar
: Cylindermodell som kan användas som handgräsklippare om batteriet laddas ur under klippning. Maximal uppladdningstid är sex timmar. Led-display visar kvarvarande batteritid och gräsuppsamlare medföljer.
Cirkapris: 3500 kronor

Hako Toro Eurocycler 34 - Fäll ihop styretHako Toro

Effekt: 1200 watt
Typ: Eldriven
Vikt: 16 kg
Klippbredd: 34 cm
Klipphöjd: 20-75 mm

Kommentar
: Elgräsklippare med knappstart och ihopfällbart styre för enklare förvaring och tömning. Uppsamlaren har en kapacitet på 30 liter. Klipptekniken kallar Hako för Recycle vilket bygger på samma princip som mulcher.
Cirkapris: 2000 kronor