Sök
Guide - 10 växthus

Guide - 10 växthus

Närodla i eget växthus

2012-04-30

Ett eget växthus på tomten är många husägares dröm. Vi presenterar tio modeller med varierande storlek och pris.

Modell Pris Kommentar
Glasbackens Snickeri AB - Växthus i engelsk stil 18700 I brittisk anda
Classicum Serralux Classic Mur 29100 Svensk designtradition
KR Miljö Spira exklusive 149000 Härlig takhöjd
Skånska byggvaror Odla 49 5000 Lagom att börja med
Covent garden Vario I 54560 Rikligt med ventilation
Willab garden Juliana classic 31000 Naturlig känsla med cederträ
Sweden green house Växthus utan bygglov 124000 Hoppa över bygglovet
Hobbyväxthus Bellis-131G 16500 Tål både kubb och bollspel
Vitavia Hera 9000 28000 Ett uterum att växa i
Rexton Fredrik den store 220000 Kvarterets skönhet

Inledning

Ett eget växthus på tomten ger många husägare glädje. Odla blommor, grönsaker, olivträd eller varför inte meloner. Ett växthus gör det möjligt att att bjuda familj och vänner på närodlat över hela odlingssäsongen.

Odla exotiskt
Ett växthus gör det möjligt att odla grönsaker som normalt växer i varmare klimat genom att solljus släpps in samtidigt som värme och fuktighet kapslas in. Att lufta huset ofta är avgörande för resultatet så att det inte blir för varmt för plantorna. Det vanligaste materialet är en stomme av aluminium som i stort sett är underhållsfritt och finns i olika färger. Det finns även stommar i trä som kan målas eller oljas efter eget önskemål.

Stora prisskillnader
Det finns en stor spridning bland växthus vad det gäller storlek och pris. De flesta tillverkare erbjuder färdiga modeller i olika storlekar och material. För den som vill ha något unikt finns det kundanpassade alternativ att tillgå. Det finns några frågor att ta ställning till innan du beställer ditt drömhus. Vad huset ska användas till? Hur stor yta du kan avvara av tomten? Vill du ha ett växthus i aluminium eller trä? Sist men inte minst, hur mycket pengar är du beredd att lägga?

Kanalplast eller glas
Växthusen levereras antingen med glas eller kanalplast. Många tillverkare erbjuder båda alternativen. Fördelar som kan nämnas med kanalplast är att det isolerar bättre och är tåligare än glas vilket är bra för exempelvis barnfamiljer. Kanalplast ska även ge jämnare temperatur vilket gynnar odlingen. De är dock dyrare och går inte att se igenom så har du planer på att använda ditt växthus som uterum är glas ett trevligare alternativ.

Placering
Växthuset placeras med fördel på ett vindskyddat men soligt ställe. Helst ska det vara soligt större delen av dagen. Tänk på att närstående träd och växter kan skugga huset. Växter och jord ska transporteras till huset och det är därför bra om det står lättillgängligt. Ett växthus över 15 kvm kräver bygglov och får inte byggas närmare än 4,5 m från grannens tomtgräns utan tillåtelse. Takåshöjden får inte heller överstiga 3 m. Kontakta kommunens byggnadskontor för mer information.

Så gjorde vi

Smartson tittar närmare på 10 modeller i olika utföranden. Växthusen är inte utvärderade och specifikationerna är inhämtade från respektive tillverkare. Produkternas mått anges i meter om inget annat anges. Samtliga priser är inklusive moms.

Glasbackens Snickeri AB - I brittisk anda

glasbacken


Ett växthus för dig som gillar brittisk stil. Tillverkat av träslaget fur som har rötskyddsbehandlats genom tryckimpregnering. Välj mellan ett växthus på mur eller fristående. Prisexemplet avser ett växthus på 14,6 kvm på mur. Du målar eller oljar huset efter eget önskemål. Modellen levereras med 6 mm isolerplast i väggar och tak, men väggarna kan även fås i härdat glas mot pristillägg. Har tre automatiska ventilationsluckor och dubbeldörrar. Om växthuset hämtas på plats hos återförsäljaren utgår en hämta-själv-rabatt på 1200 kr, annars levereras huset till dig mot en kostnad.

Produktfakta
Yta: 14,6 kvm
Bredd: 3,05 m
Längd: 4,54 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,985 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,755 m
Cirkapris: 18 700 kr

Classicum Serralux classic mur - Svensk designtradition

classium

 Ett klassiskt växthus med grundprofil i olackerad aluminium, som även kan uppgraderas till lackerad stomme. Takränna och stuprör ingår samt en gavelplacerad låsbar skjutdörr i marknivå. Nockdekoration ingår till Serralux Classic Mur samt en murlejdsprofil av aluminium för infästning i egen murad grund. Försedd med 4 mm tjockt glas. Mot pristillägg kan en egen önskad murhöjd väljas. Ventilation kan ske både genom takluckor som kan automatiseras utan ström. Modellen finns från 19 600 kr.

Produktfakta
Yta: 13,5 kvm
Bredd: 3 m
Längd: 4,5 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 2,1 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,79 m
Cirkapris: 29 100 kr

KR miljö Spira exklusive - Härlig takhöjd

kr miljö


Spira exklusive är ett växthus med rojalistiska drag. Det är tillverkat i metall och är galvaniserat samt pulverlackat. Levereras med 8 mm härdat glas, stuprännor och toppkrans. Växthuset kommer komplett med skruvar och glas och levereras i sektioner som kan monteras på en stenfasad till exempel. Priset avser standardutförande på 16 kvm som bilden visar men det går att få speciallösningar på exempelvis storlek, dubbeldörrar med mera.

Produktfakta
Yta: 16 kvm
Bredd: 4,1 m
Längd: 4,4 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 2,1 m
Totalhöjd (takåshöjd): 3,5 m
Cirkapris: 149 000 kr

Skånska byggvaror Odla 49 - Lagom att börja med

skånska byggvaror


Detta växthus passar för hobbyodlaren. Växthuset finns i flera olika varianter, välj mellan grönlack eller aluminiumfärgad samt olika glasalternativ. Vårt exempel visar Odla 49 i alunatur med glas. Integrerade hängrännor och aluminiumsockel ingår samt ett ventilationsfönster. Levereras med 3 mm glas. Om du vill placera växthuset ovanpå en egenhändigt byggd sockel måste nedgjutningsjärnen kapas. Övriga tillbehör köps till separat.

Produktfakta
Yta: 4,9 kvm
Bredd: 1,9 m
Längd: 2,58 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,45 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,24 m
Cirkapris: 5 000 kr

Covent garden Vario I - Rikligt med ventilation

covent garden


Ett växthus som finns i olika storlekar mellan 10-20 kvm. Priset avser ett växthus med en yta på 14,1 kvm med 4 mm glas inklusive transport. Välj mellan lackerat i vitt, grönt eller anodisering i silverkulör. Huset har sex stycken takfönster med automatiska öppnare. Levereras som en monteringsfärdig byggsats och har inbyggda takrännor med stuprör. Försedd med en dubbel, låsbar skjutdörr på 130 cm. Många glasalternativ finns att välja på som till exempel härdat glas eller kanalplastskivor i olika tjocklekar.

Produktfakta
Yta: 14,1 kvm
Bredd: 3,21 m
Längd: 4,5 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 2 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,96 m
Cirkapris: 54 560 kr

Willab garden Juliana classic - Naturlig känsla med cederträ 

willab


Classic är en växthusserie med stomme i kanadensiskt cederträ som finns i två storlekar. Här visas Juliana classic med en yta på 7,2 kvm med 3 mm säkerhetsglas. Huset levereras obehandlat som med tiden får en silvergrå patina om den inte behandlas. Vill du däremot behålla den naturliga brunröda nyansen bör stommen oljas in regelbundet. Utrustad med två takfönster och två sidofönster samt en skjutdörr. Takränna och stuprör i grön färg ingår som standard. Grönlackerad stålsockel finns som tillval och många tillbehör går att köpa till.

Produktfakta
Yta: 7,2 kvm
Bredd: 2,41 m
Längd: 2,99 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,62 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,5 m
Cirkapris: 31 000 kr

Sweden green house Växthus utan bygglov - Hoppa över bygglovet

sweden greenhouse


Sweden green house har anpassat detta växthus till de mått som inte kräver bygglov, så kallad friggebodstandard. Modellen finns att få i ek eller furu. Bildexempel i ek som inte behöver målas. Levereras som en byggsats där trästomme, planglas, skruvar och tappar ingår. Utrustad med fyra fönster och en enkeldörr som är placerad på ena gaveln. Härdat glas i taket. Växthuset placeras på en sockel som köps till separat för 8 000 kr. Modellen i furu kostar 84 000 kr.

Produktfakta
Yta: 15 kvm
Bredd: 3,5 m
Längd: 4,3 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,6 m
Totalhöjd (takåshöjd): 3 m
Cirkapris: 124 000 kr

Hobbyväxthus Bellis-131G - Tål både kubb och bollspel

bellis


Bellis-131G är ett växthus med grönlackerad aluminiumstomme som smälter in i trädgården. Modellen är försedd med 6 mm kanalplast, dubbelskjutdörr, sex stycken ventilationsfönster, integrerade takrännor och en stålsockel ingår. Har en metod som ska underlätta montering av kanalplasten utan synliga fästfjädrar eller plastlister. Tillverkaren rekommenderar att automatiska fönsteröppnare monteras för jämnare temperatur i växthuset.

Produktfakta
Yta: 13,1 kvm
Bredd: 2,56 m
Längd: 5,12 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,40 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,36 m
Cirkapris: 16 500 kr

Vitavia Hera 9000 - Ett uterum att växa i

vitavia


Hera är ett växthus med annorlunda form. Det sexkantiga huset finns i två storlekar. Här visas grönlackerade Hera 9000. Modellen finns även i aluminium och svartlack. Huset har en generös ståhöjd vilket ger hög odlingshöjd, enligt tillverkaren. Modell 9000 har dubbla skjutdörrar med handtag och lås. Totalt tre topphängda sidofönster ingår och huset levereras som standard med 4 mm glas samt 6 mm polykarbonat till taket.

Produktfakta
Yta: 9 kvm
Diagonal: 3,8 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,82 m
Totalhöjd (takåshöjd): 2,88 m
Cirkapris: 28 000 kr

Rexton Fredrik den store - Kvarterets skönhet

rexton


Ett pampigt växthus med generös yta på 28 kvm. Försedd med dubbeldörr i gaveln men kan fås med enkeldörr på långsidan. Tolv öppningsbara fönster i tak och åtta stycken öppningsbara fönster i fasaden. Som standard förses växthuset med härdat 4 mm klarglas, 6 mm på taket. Kan även byggas med isolerglas där innerglaset är så kallat energiglas. Levereras som byggsats med väggmoduler målade och glasade, allt utom grund och sockel ingår. Det tar cirka sju arbetsdagar att montera. Rextons egna snickare både levererar och monterar växthuset mot en extra kostnad.

Produktfakta
Yta: 28 kvm
Bredd: 4 m
Längd: 7 m
Sidohöjd (takfotshöjd): 1,6 m
Totalhöjd (takåshöjd): 3,2 m
Cirkapris: 220 000 kr