Sök
Guide - 10 terrassmarkiser 2012

Guide - 10 terrassmarkiser 2012

Kolla in årets markiser

2012-07-05

Solens värme gör gott i själen men ibland kan det bli för mycket av det goda. En markis skyddar bra mot de starka strålarna. Smartson tittar närmare på 10 terrassmarkiser med motor.


När sommarhalvåret stundar ställs vi ofta inför nya beslut. Har du funderat på att investera i en terrassmarkis men tycker att det är lite för dyrt? I vår guide kan du läsa om markisens fördelar och om aktuella modeller på marknaden. Kolla in årets modeller här: Guide - 10 snygga markiser

En mångsidig investering
En markis har många funktioner. Den skyddar dig från solens värme men även dina möbler och växter mår bra i skuggan. Den skyddar även mot regn. Detta innebär inte att den är vattentät, däremot är den ofta vattenavvisande vilket är bra. Markisen kan även verka som ett insynsskydd och är ett snyggt inslag på fasaden vilket förhöjer utseendet på huset. Terrassen eller uteplatsen blir också mer ombonad med en markis och gör det möjligt att nyttja ytan längre tid på året.

Välj efter behov och smak
Tillverkarna och återförsäljarna erbjuder ofta goda valmöjligheter. Många har sajter där du själv kan laborera och skräddarsy efter dina önskemål och mått. Köp standardlösningar eller komplettera med diverse tillägg. Sol- och vindautomatik innebär att markisen anpassar sig efter väder och vind, även när du inte är hemma. Ett skyddstak gör att markisen skyddas mot väder och smuts i inrullat läge. En motor med fjärrkontroll förenklar hanteringen och vissa modeller kan till och med styras från en iphone. Fundera på om det är viktigt med seriekoppling. Lek med färger och mönster. Väven måste inte vara enfärgad och mönsterlös. Be att få tygprover hemskickade innan du bestämmer dig.

Bästa läget
Var och hur markisen placeras spelar stor roll. Exempelvis har lutningen betydelse för vattenavrinning. Tänk på att utfallet gör att höjden på markisens front blir lägre än den höjd markisen monteras på. Den verkliga ytan markisen täcker blir också kortare än det faktiska måttet på utfallet. Det är även viktigt att ha koll på hur solen står eftersom det avgör hur mycket skugga du får under markisen. Ett tips är att boka en tid med din återförsäljare för ett hembesök.

Så gjorde vi
Smartson presenterar 10 modeller. Markiserna är inte utvärderade och specifikationerna är inhämtade från respektive tillverkare. Samtliga priser är inklusive motor. Om fjärrkontroll eller annat inkluderas i priset anges det i produktinformationen. Måtten anges i bredd x utfall.