Sök
Guide - 10 komposter

Guide - 10 komposter

Lyckas med komposten

2012-05-21

Ägna ditt avfall lite extra tid, det gynnar både miljö och plånbok. Vi presenterar 10 komposter och guidar dig från sopor till näringsrik mull.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jula Kallkompost 709032 . 400 Oisolerad pyramidbehållare
Mullbanken Trädgårdskompost 1600 liter . 1850 Stor volym för trädgården
Gröna Johanna Winter . 2000 Tål kallt klimat
Basic Kompostbehållare 20105 . 900 Håller värmen med luft
Al-ko K390 . 700 Med öppen botten
Greenline Garden Easy 300 . 500 Även för efterkompostering
Biokub 420 . 1700 Anpassningsbar volym
Embla kitchen . 6500 Fylls underifrån
Biolan Miljökompostor sten . 3600 Kamouflerad multikompost
Biolan Snabbkompostor 220 . 5900 Med termometer

Inledning

Under 2010 gav varje svensk upphov till 463 kilo hushållsavfall, enligt branschorganisationen Avfall Sverige. Att kompostera är både miljövänligt och ekonomiskt. Kostnaderna för sophämtning minskar samtidigt som du inte behöver köpa lika mycket jord för plantering eller trädgårdsskötsel. Rätt typ av behållare och några tips på vägen kan hjälpa dig att lyckas med återvinningen.

Kall eller varm kompost?
En kallkompost är en oisolerad behållare som används till trädgårdsavfall. Den behöver inte vara förslutningsbar. För att kompostera hushållsavfall krävs däremot en varmkompost, en sluten och isolerad behållare, som också ska vara säker mot skadedjur. Varmkomposten kan användas året om men vid sträng kyla stannar processen upp. Den tar då vid på våren när det blir varmare. För att kompostera hushållsavfall krävs tillstånd från kommunen.

Att komma igång
Komposten bör placeras på plan mark, gärna i skugga. Övriga bestämmelser, så som avstånd till tomtgräns eller brunn, kontrolleras med kommunen. Det är viktigt att luft kan komma in underifrån, många komposter har en botten av nätgaller och det är en bra idé att lägga exempelvis kvistar i för bättre lufttillförsel. Det första lagret i behållaren kan med fördel bestå av gammal kompostjord eller löv, sedan är det bara att lägga i avfallet och låta nedbrytningen börja.

En hjälpande hand
För att komposten ska fungera så bra som möjligt finns det några enkla medel att ta till. Strömaterial som torra löv eller sågspån drar åt sig vatten och gör komposten mer luftig. Samtidigt tillför det kol och förhindrar dålig lukt. Genom att röra om då och då i behållaren, tillförs syre som komposten behöver för att fungera.

Temperaturen i en kompost ska helst inte stiga över 40 grader. En del behållare har termometer, det går även att se på komposten om temperaturen blivit för hög. Mitten av komposten är då vit medan ytterkanterna inte är ordentligt nedbrutna. Rör om och tillsätt gammal kompostjord för att få igång komposten igen.

Tålamod ger resultat
En färdig kompost är mörkbrun samt känns och luktar som jord, vilket kan ta upp till två år. Helst ska komposten också eftermogna lika lång tid som den varit i behållaren. Jord som inte är färdigförmultnad kan ta död på växter då den kommer att förbruka deras kväve. Helt färdig mull är väldigt näringsrik och ska blandas ut med trädgårdsjord innan den används.

Detta kan komposteras
-Trädgårdsavfall
-Frukt- och grönsaker
-Finfördelat matavfall
-Kött, fiskrens och vissa skaldjur
-Hushållspapper och filter i små mängder
-Kaffesump, ägg och skal

Detta kan inte komposteras
-Kemikalier, metall och glas
-Läder och konstfiber
-Plast och gummi
-Cigarettfimpar

Så gjorde vi

Produkterna är inte testade eller betygsatta. Specifikationerna är inhämtade från respektive tillverkare och priserna kan variera mellan olika återförsäljare. Modellernas yttermått anges i ordningen LxBxH.

Jula Kallkompost 709032 - Oisolerad pyramidbehållare

jula kompost

Miljömärkning: Nej
Mått: 89x89x79 cm
Volym: 400 l
Material: Plast
Isolerad: Nej 

Beskrivning: Julas kompostbehållare av plast är oisolerad och avsedd för trädgårdsavfall. Modellen är pyramidformad och locket har ett rejält handtag. Varje sida har tolv kvadratiska luftinsläpp som bidrar till förmultningsprocessen. Den färdiga jorden töms via en öppningsbar lucka nedtill.
Cirkapris: 400 kronor kronor

Mullbanken Trädgårdskompost 1600 liter - Stor volym för trädgården

mullbanken


Miljömärkning: Nej
Mått: 144x144x111 cm
Volym: 1600 l
Material: Trä
Isolerad: Nej

Beskrivning: Mullbanken kompostbehållare består av knuttimrade lådor och är avsedd för trädgårdsavfall. Modellen säljs utan botten och lock och monteras utan verktyg. Den har två fack som används växelvis. Färdig jord töms genom att en sida tas bort.
Cirkapris: 1850 kronor

Gröna Johanna Winter - Tål kallt klimat

winter


Miljömärkning: Svanmärkt
Mått: Ø80xh94 cm utan vinterkappa
Volym: 330 l
Material: Plast
Isolerad: Ja, ned mot -25 grader

Beskrivning: Gröna Johanna är en sluten varmkompost för hushålls- och trädgårdsavfall. Den tillhörande vinterkappan isolerar så att komposten kan användas året runt. Med hjälp av locket regleras lufttillgången och därmed temperaturen i komposten. Bottenplattan är genomtränglig för luft och maskar men säker mot skadedjur. Den färdiga mullen tas ur genom skjutluckor på fram- och baksidan.
Cirkapris: 2000 kronor

Basic Kompostbehållare 20105 - Håller värmen med luft

basic kompost


Miljömärkning: Nej
Mått: 63x61x80 cm
Volym: 250 l
Material: Plast
Isolerad: Ja, ned mot -10 grader

Beskrivning: Med dubbla väggar fungerar Basic 20105 som ett 2-glasfönster. Luften mellan väggarna isolerar och komposten klarar -10 grader. Behållaren är lämplig för trädgårds- och hushållsavfall. Nätbotten samt luftspalter nedtill och upptill ger lufttillströmning. Påfyllning sker genom det tvådelade locket och tömning genom att en sida tas bort.
Cirkapris: 900 kronor

Al-ko K390 - Med öppen botten

ginge


Miljömärkning: Nej
Mått: 74x74x110 cm
Volym: 390 l
Material: Plast
Isolerad: Nej

Beskrivning: K390 från Al-ko är en kallkompost av plast. Behållaren har två lock försedda med handtag för påfyllning. Botten är öppen och på sidorna finns 30 stycken luftkanaler som syresätter komposten. K390 har två tömningsfack där den förmultnade jorden kan tas ur.
Cirkapris: 700 kronor

Greenline Garden Easy 300 - Även för efterkompostering

garden easy


Miljömärkning: Nej
Mått: 61x61x83 cm
Volym: 300 l
Material: Plast
Isolerad: Nej

Beskrivning: Modellen Easy 300 kan användas till trädgårdsavfall och vegetabiliskt köksavfall då den är oisolerad. Komposten är även lämplig för efterkompostering. På behållarens framsida finns en tömningslucka placerad. Konstruktionen består av fyra sidor, lock samt frontlucka och monteras utan verktyg.
Cirkapris: 500 kronor

Biokub 420 - Anpassningsbar volym

biokuben


Miljömärkning: Nej
Mått: 90x90x80 cm
Volym: 420 l
Material: Plast
Isolerad: Ja

Beskrivning: Denna kompostbehållare lämpar sig till både hushålls- och trädgårdsavfall. Botten är av plastgaller och isoleringen består av polysteren. Hur låg temperatur den klarar beror på innehåll och mängd. Det finns ingen tömningslucka, istället monteras sidorna ned vid uttag. Komposten finns även med volymen 375 liter. Tack vare konstruktionen kan volymen dock minskas efter behov.
Cirkapris: 1700 kronor

Embla kitchen - Fylls underifrån

embla2


Miljömärkning: Nej
Mått: 76x76x85 cm
Volym: 360 l
Material: Trä och rostfri metall
Isolerad: Ja, lägsta temperatur uppges inte

Beskrivning: Embla kitchen är en underkompost avsedd för hushållsavfall. Den fylls underifrån med avfallsmatare och töms ovanifrån. Locket består av ett överliggande jordskikt som kan lyftas bort. Jordlocket isolerar samtidigt som det håller dålig lukt och flugor borta. Kräver varken strömaterial eller omrörning, tillräcklig lufttillförsel sker i samband med inmatning. En sida lyfts av för uttagning av färdigkomposterad jord.
Cirkapris: 6500 kronor

Biolan Miljökompostor sten - Kamouflerad multikompost

biolan22

Miljömärkning: Nej
Mått: 95x114x95 cm
Volym: 450 l
Material: Plast
Isolerad: Nej

Beskrivning: Miljökompostor sten kan användas för hushålls-, toalett- och trädgårdsavfall. Behållaren är utformad för att passa i en trädgårdsmiljö. I botten finns luftfördelningskanaler. En i övrig tät konstruktion ska förhindra kompostmassan från att torka. Finns i rödgranit och grå granit.
Cirkapris: 3600 kronor

Biolan Snabbkompostor 220 - Med termometer

biolanen


Miljömärkning: Svanmärkt
Mått: 79x75x120 cm
Volym: 220 l
Material: I huvudsak plast
Isolerad: Ja, lägsta temperatur uppges inte

Beskrivning: För kompostering av hushållsavfall året om. Behållaren har termometer och en reglerbar luftventil där det går att styra lufttillförseln. Den är isolerad med polyuretan och har en tät konstruktion som ska hindra skadedjur från att komma in. Finns även med volymen 550 liter.
Cirkapris: 5900 kronor