Sök
Guide - 10 Friggebodar

Guide - 10 Friggebodar

Den mångsidiga boden

2012-04-23

Med en friggebod på tomten klarar du sommarens släktinvasion. Smartson presenterar 10 olika modeller från 21 900 till 189 500 kronor.

Modell Pris Kommentar
Jörnträhus Trend 15 46400 Valbar planlösning
Enkelrum E15 189500 Inflyttningsklar
Hälsingestugor Funkis 59900 Funkis med plåttak
Braåsstugan Kassabo 31600 Altan ingår
Sorselestugan Friggebod Kombi 31900 Med inknutad mellanvägg
Jabo Tranemo 15 40000 Designa själv
Easy-house 15 Båstad 100000 Putsad yta
Baseco Nalo 21900 Tidlös modell
Polhus Sylvia 29900 Snabb montering
Eja hemsnickeri Janbo 15 24900 Ger två utrymmen

Inledning

En friggebod kräver inget bygglov men det finns ändå regler att ta hänsyn till vid uppförandet. Den totala byggarean för friggebodar får inte överstiga 15 kvadratmeter och det får högst vara tre meter från mark till taknock. Det måste även finnas ett bostadshus på den tomt där friggeboden ska stå eftersom den anses vara en komplementbyggnad. Däremot får den inte sättas ihop med en annan byggnad utan ska vara fristående.

Leverans och montering
De flesta friggebodar säljs omonterade, antingen som lösvirke eller färdiga moduler. En del leverantörer erbjuder montering mot en extra kostnad. Det finns även färdigbyggda friggebodar som med lyftkran placeras på tomten. Tänk på att fraktkostnad oftast tillkommer, vanligtvis från ett par tusenlappar och uppåt.

Vad ingår i priset?
Oavsett friggebodens användningsområde ska taket vara klätt med underlagspapp samt någon form av yttertak. Yttertak ingår inte alltid i grundpriset utan finns då som tillval. Vanliga typer är plåt, ytpapp och shingel. Shingel är en slags ytpapp som finns i olika mönster och färger.
Se efter om hängbrädor, vindskivor, ventiler, spik, skruv, beslag och eventuellt lås ingår. Om friggeboden ska användas som gäststuga eller extraboende kan detaljer som lister, öppningsbara fönster och fönsterbleck vara önskvärt. Är stugan isolerad och utrustad med el samt vatten och avlopp, ökar komforten och de 15 kvadratmetrarna kan nyttjas året runt.

Så gjorde vi

Friggebodarna är inte testade eller betygsatta. Cirkapriserna avser modellen i grundutförande om inte annat anges. Måtten är yttermått som anges i bxdxh. Samtliga friggebodar är av storleken 15 kvadratmeter.

Jörnträhus Trend 15 - Valbar planlösning
Trend-15

Denna friggebod från Jörnträhus är knuttimrad och har totalt tre fönster. Planlösningen ger två rum men kan varieras efter önskemål. Trend 15 levereras med grundisoleringspapp och är förberedd för isolering. Priset inkluderar furugolv, innertakspanel, 2-glasfönster, golvsockel, lister, komplett dörr med glasruta samt snickarglädje.

Produktfakta
Levereras som: Lösvirke
Mått: 5000x3000x3000 mm
Yttertak: Takpapp
Isolering: Tillkommer
Montering: Vädertät stommontering, 29 400 kr
Tillval: Innerdörrar, fabriksmålade fönster, spröjs, lättvägg, väggbeklädnad i timmerpanel eller gips, isolering, 3-glasfönster med mera.
Cirkapris: 46 400 kr

Enkelrum E15 - Inflyttningsklar
Enkelrum-Budskär

Enkelrum erbjuder ett komplett alternativ som levereras färdigbyggt och lyfts in på tomten. E15 är vinterbonad och kommer utrustad med massivt furugolv, liggande träpanel i väggar och tak samt 3-glasfönster. Även elcentral i huset, eluttag och belysning i form av spotlights in- och utvändigt ingår i priset. Fasaden är färdigmålad i falusvart, falurött eller vitt och har fönster i alla vädersträck.

Produktfakta
Levereras som: Färdigbyggd
Mått: 5100x3100x2800 mm
Yttertak: Takpapp
Isolering: Ingår
Montering: Ingår i totalkostnaden
Tillval: Fasadbeklädnader, alu-zinktak, kombinerad terrass och vindbrygga, med mera.
Cirkapris: 189 500 kr

Hälsingestugor Funkis - Funkis med plåttak
Funkis

Som namnet antyder går denna friggebod i funkisstil med stående ytterpanel och ett par runda fönster. Samtliga fönster levereras vitmålade varav ett är öppningsbart. Plåttak, hängbrädor och vindskivor ingår i priset. 

Produktfakta
Levereras som: Lösvirke
Mått: 4665x3150x2905 mm
Yttertak: Plåt
Isolering: Tillkommer
Montering: Stommontering från 18 000 kr
Tillval: Isolering, vitmålad panel med sågyta, trägolv.
Cirkapris: 59 900 kr

Braåsstugan Kassabo - Altan ingår
Kassabo

Kassabo är byggd i funkisstil och har tillval som fönsterluckor och fönsterhyllor med gardinstång, så kallade mormorshyllor. I priset ingår altan, komplett ytterdörr, två öppningsbara och två fasta fönster. Fönstren är utrustade med fönsterbleck av vitfolierad plåt. Stugpaketet hämtas direkt vid fabriken eller levereras till fraktterminal mot avgift.

Produktfakta
Levereras som: Lösvirke
Mått: 4515x3300x2970 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillhandahålls inte av leverantören
Montering: Nej
Tillval: Fönsterbänkar, mormorshyllor, dekorluckor, shingeltak och fotplåt, 2-glas fönster.
Cirkapris: 31 600 kr

Sorselestugan Friggebod Kombi - Med inknutad mellanvägg
Kombi

Sorselestugan har ett nytt tema för deras friggebod i storleken 15 kvadratmeter. Hos modellen Kombi finns två rum där den inknutade mellanväggen är anpassningsbar. Det går att ha två separata ingångar till stugan. I grundutförandet ingår tre fönster med isolerglas och beslag, dubbla vindskivor, takfotsbrädor samt dörr- och fönsterfoder. En isolerad ytterdörr medföljer men trycke och låscylinder tillkommer.

Produktfakta
Levereras som: Lösvirke
Mått: 5050x3450x2981 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillkommer
Montering: Från 15 000 kr
Tillval: Veranda, shingel, extra timmervarv, fönster, fönsterluckor, spröjs, snickarglädje.
Cirkapris: 31 900 kr

Jabo Tranemo 15 - Designa själv
Jabo-Tranemo

Tranemo 15 levereras i 14 moduler varav åtta fasta väggmoduler och sex valbara fönster och dörrar. Det går att välja bland små och stora, rektangulära och runda fönster samt ytterdörrar med eller utan fönster. Nytt för i år är att farstukvist finns som tillval. På leverantörens hemsida kan du utforma din egen Tranemo i 3d. På bilden är friggeboden extrautrustad.

Produktfakta
Levereras som: Moduler
Mått: 4514x3289x2920 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillkommer
Montering: Nej
Tillval: Isolersats, shingeltak, farstukvist med mera.
Cirkapris: 40 000 kr (avser utförandet på bilden)

Easy-house 15 Båstad - Putsad yta
Easy-house-15-Båstad

Easy-house erbjuder hus med ett putsliknande utseende där väggar, golv och tak består av 100 procent isolering. Easy 15 Båstad har skjutdörrar i glas på framsidan och liggande fönster på kortsidorna. Friggeboden levereras med väggarna i hela sektioner och ska enligt leverantören kunna monteras på en dag. 2-glasfönster, standardlås och trycke samt en ventil ingår.

Produktfakta
Levereras som: Moduler
Mått: 4800x3100x2500 mm
Yttertak: Zinkplåt
Isolering: Ingår
Montering: Komplett, 12 500 kr
Tillval: Invändiga paneler, foder, lister, golv, elinstallation, vatten och avlopp.
Cirkapris: 100 000 kr

Baseco Nalo - Tidlös modell
Nalo

Friggeboden Nalo är en knuttimrad modell som levereras obehandlad och utan yttertak. Spröjs på fönster och ytterdörr samt foder och golvlister ingår i priset. Medföljande ytterdörr är isolerad. Som tillval finns exempelvis ytterligare fönster och extra timmervarv. Nalo kan levereras till tomten mot avgift.

Produktfakta
Levereras som: Lösvirke
Mått: 3850x3850x2900 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillkommer
Montering: Nej
Tillval: Isoleringspaket, fönster, takpaket, extra takutskick, extra timmervarv.
Cirkapris: 21 900 kr

Polhus Sylvia - Snabb montering
Sylvia

Sylvia levereras i byggelement och ska enligt leverantören kunna monteras av två personer under en dag. Ytterdörren har isolerglasfönster och levereras komplett med spröjs, handtag och lås. Ett öppningsbart och spröjsat fönster medföljer. Friggeboden kan levereras till tomten, godsterminal eller avhämtas på lagret i Hofors.

Produktfakta
Levereras som: Moduler
Mått: 3820x3820x2480 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillkommer
Montering: Nej
Tillval: Finns ej
Cirkapris: 29 900 kr

Eja hemsnickeri Janbo 15 - Ger två utrymmen
Janbo-15

Janbo 15 kan användas när du vill kombinera två separat utrymmen. I grundutförandet är friggeboden oisolerad med två fönster och en friggebodsdörr. Den utvändiga beklädnaden består av fjällpanel och taket är utrustat med underlagspapp. Fönsterbleck och utvändiga foder ingår i priset. På bilden är Janbo 15 extrautrustad.

Produktfakta
Levereras som: Moduler
Mått: 5740x2630x2700 mm
Yttertak: Ingår ej
Isolering: Tillkommer
Montering: Stommontering, 7 500 kr
Tillval: Fönster och dörrar av högre kvalitet, stående eller liggande panel, med mera.
Cirkapris: 24 900 kr