Sök

Grilla smidigt med gasol!

2005-06-09

Med en gasolgrill får du snabbt den perfekta värmen utan sotiga händer och långa förberedelser. Smartson presenterar en översikt på gasolgrillar i olika storlekar och prisklasser.

Modell Pris Kommentar
Biltema Gasolgrill 900 Billig
Charbroil Terrassgrill 9000 Eltändning
Nassau Rostfri II 3400 Emaljgrill
Flatbed Expert 5000 Trävagn
Broil King Imperial 9500 Roterande grillspett
RBS Classic Grande 4500 Flammskydd
Baby Q 2000 Portabel
Grillmaster 800 Bordsgrill
BBQ of Sweden 2500 Enkel att flytta
Genesis Gold C 12500 Med kokplatta

Sammanfattning

Att grilla med gasol är populärt i USA och Australien, där grillsäsongen är betydligt längre än här hemma. Men nu ökar intresset och utbudet på gasolgrillar även i Sverige. En gasolgrill är uppbyggd på en eller flera brännare som ger värme åt en värmefördelningsplåt, lavastenar eller keramiska briketter. Den stora skillnaden mellan gasolgrillen och den vanliga kol- eller brikettgrillen är att du enkelt reglerar värmen, precis som på en vanlig gasspis. Därmed blir det inte heller någon lång väntan på grillglöd. I denna översikt presenteras ett brett spektra av modeller, alltifrån campinggrillen från 800 kr till betydligt större modeller med kokplattor för 12500 kr eller mer.

Inledning

Ju fler brännare en gasolgrill har, desto bättre kontroll får du på grillningen. En stor fördel är integrerad gnisttändare (kallas även piezotändare eller eltändare) där gasen antänds med ett tryck på en knapp. Det är också värt att ta en extra titt på grillens konstruktion. Känns grillen instabil på butiksgolvet kommer den att vara minst lika ranglig på gräsmattan. Rostfritt stål eller emalj på grillhuven håller längst. Se till att grillen är lätt att rengöra och underhålla, så att inte efterarbetet blir tråkigt och tidskrävande. Kontrollera även vilka tillbehör som ingår, till exempel gasoltuber, överdragsskydd och lavastenar. Gasol är ett högvärdigt bränsle som avger koldioxid och vatten vid förbränning. Hanteringen av en gasolgrill skall alltid ske med säkerheten i fokus. Slangar och gasoltuber måste hållas i gott skick för att undvika läckage. Gasolflaskan ska alltid förvaras stående. En gasolflaska på 15 liter räcker till en säsong och kostar 300-400 kr att fylla.

1.BBQ-of-Sweden-(rusta)BBQ of Sweden
En rejäl gasolgrill som är utrustad med fyra brännare och en grill- och stekyta på 80x48 cm. Med hjälp av separata reglage för brännarna går det att justera och variera värmen efter behov. Vagnen har fyra ben, varav två med hjul vilket förenklar förflyttning. Avställningsytor i trä och stål. Effekt 16 kW. Mått (bxhxd):134x100x62 cm. Lavastenar medföljer. Säljs av Rusta.

2.Weber--Genesis-Gold-67500Genesis Gold C
Weber Genesis Gold C har tre brännare i rostfritt stål med effekten 11 kW. Med den tillhörande sidokokplattan kan du tillaga hela måltiden på ett och samma ställe. Den primära grillytan är 61x44 cm plus uppvärmningshylla och värmehylla. Vagnen är i rostfritt stål och har utfällbara arbetsytor i härdplast, fyra redskapshållare samt låsbara svänghjul. De utvändiga måtten är 160x165x76 cm. Finns hos Järnia och Bauhaus.

3.Weber-Baby-Q-386069Baby Q
En liten gasolgrill från Weber som är lagom för stranden, campingen eller båten. Modellen är uppbyggd på en brännare i rostfritt stål som justeras med ett steglöst reglage. Grillytan är på 43x32 cm och har en effekt på 2,64 kW. Utdragbar droppform förenklar rengörning. Det går att köpa till en vagn med hjul om du vill grilla stående. Transportväska med draghjul är ett tillbehör som gör det lättare att transportera grillen. Mått: 70x36x41 cm. Finns hos Järnia och Bauhaus.

4.-Landmann-12276Flatbed Expert
En gasolgrillvagn från Landmann som är försedd med tre gjutjärnsbrännare kopplade till varsitt värmereglage. Under den rostfria huven finns en grillyta på 45,5x49 cm. Grillen är utrustad med piezotändare och fettuppsamlingsbricka. Tittfönster är placerat i locket. Den tillhörande trävagnen är försedd med två hjul och två sidobord samt ett fällbart frontbord. Mått: 120,5x117x63,5 cm. Effekt: 11,4 kW. Finns att köpa hos EKO, Granngården, Bauhaus.

5.-Landmann-22258_1Charbroil Terrassgrill
En av översiktens större grillar från Landmann, utrustad med tre gjutjärnsbrännare och en sidobrännare för indirekt tillagning. Varje brännare styrs med separata reglage. Grillen är uppdelad i två delar, där vardera galler har grillytan 30x37,5 cm. Modellen är utrustad med eltändning, termometer, dropplåt och förvaringsskåp. Effekten är 12,5 kW på brännarna och 3,5 kW på sidokokplattan. Mått: 134x119x58 cm. Finns att köpa hos EKO, Granngården, Bauhaus.

6.-Nassau-Rostfri-IINassau Rostfri II
En grill i emaljerat stål med två huvudbrännare från Barbecook. Modellen har en uteffekt på 11 kW och levereras med en sidokokplatta. Värmen fördelas genom en gjutjärnshäll som eliminerar flammor. Två av grillens ben är försedda med hjul och modellen har avställningsytor under huven samt på grillens sida. Mått: 134x112x43 cm. Kan beställas hos Barbecook.

7.-Grillmaster-Air-LiquideGrillmaster
Denna lilla gasolgrill är tillverkad för den mobile grillaren. Grillens storlek är 43x30x30 cm och den är baserad på en brännare. Lavastenar fördelar värmen till det förkromade grillgallret med ytan 42x27 cm. Kåpan är tillverkad i gjuten aluminium. Handtagen fälls ner och används som ben vid grillning. Grillens totalvikt är 5,5 kg. Lavastenar ingår. Säljs av Air Liquide.

8.-Biltema-gasolgrillBiltema
Enkel lågprisgrill som är uppbyggd på en brännare i rostfritt stål. Det resterande grillhuset är tillverkat i gjuten aluminium. Grillytan är 48x31 cm och det medföljer ett mindre värmehållningsgaller. Det rektangulära locket är försett med ett fönster som förenklar grillningen tillsammans med värmeindikatorn som visar den aktuella temperaturen. Mindre avställningsytor i trä på sidorna. Mått: 95x103x46. I priset ingår 2 kilo lavastenar. Ingen gasoltub medföljer. Säljs av Biltema.

9.-Broil-King-ImperialBroil King Imperial
Stor kanadensisk grill med sidobrännare och en bakre brännare för roterande grillspett. Huvudgrillen har en grillyta på 67x47 cm där neddroppande vätska förångas utan flammor. Huvudgrillen är baserad på en brännare med två olika värmezoner. Alla brännare styrs med enskilda reglage. Grillen har en arbetsyta på höger sida och går att rulla. Levereras med grillspett, slang och reduceringsventil. Mått: 127x170x63,5. Säljs av Air Liquide.

10.-RBS-Classic-GrandeRBS Classic Grande
Classic Grande från Campinggaz har värme som kommer från två keramiska brännare. Dessa skyddas från droppande fett för att undvika flammor. Modellen är utrustad med piezotändning, frontkorg, två fällbara sidobord och ett utdragbart tråg som samlar fett. Locket är försett med fönster och värmeindikator. Grillhöjden är 96 cm. Mått: 140x120x60 Går att köpa på Bauhaus.