Sök

Grilla med lock!

2005-06-09

Smartson testar tio brikettgrillar med lock, varav tre vagngrillar och fyra portabla.

Modell Betyg Pris Kommentar
Weber One Touch 18/25 1100 Originalet
Dancook Grillvagn 17,5/25 2000 Grillar bra
Clas Ohlson Klotgrill 12/25 150 Bara billig
Clas Ohlson Camping 16/25 270 Rymdkapsel
Weber Performer 21/25 4500 Klart störst
Weber Smokey Joe 18/25 650 Bärbar lyx
Landmann Bordsgrill 18/25 500 Ris & Ros
Gastro Bordsgrill 14/25 130 Ej bärbar
Landmann Pelargrill 13/25 1200 Annorlunda
Gastro Vagngrill 12/25 400 Grillar dåligt

Sammanfattning

Grillat är godast, som det heter. Och de flesta tycker nog att det blir allra bäst med en hederlig kolgrill eller brikettgrill. Här testar vi tio grillar med lock. Fördelen med att ha ett lock är att maten tillagas både direkt och indirekt, eftersom värmen reflekteras mot locket. Med den metoden blir det lättare att grilla hel kyckling, stek och andra större portioner. I vårt test har vi valt att ha med vagngrillar med hjul och arbetsbord, små och portabla campinggrillar och den traditionella runda klotgrillen. Vi har också tagit med en pelargrill med lock. Priserna varierar från 130-150 kronor för de enklaste modellerna från Coop och Clas Ohlson, till Weber Performer med inbyggd gasoltändning för 4500 kronor. Trots priset får Performer det högsta totalbetyget.

Inledning

Generellt gäller att ju fler inställningsmöjligheter grillen har, desto bättre kan du grilla. Men det får aldrig vara krångligt att grilla, eftersom charmen med grillen är just att det ska vara lätt och smidigt. Men i en grill med lock är det viktigt att luftflödet går att reglera. Eftersom höjden på grillgallret inte går att reglera på samma sätt som i en grill utan lock, måste värmen kunna regleras så att maten inte blir bränd. Vissa av oss som är vana vid att grilla utan lock tycker nog att vi vill kunna se maten under tillagningen, men efter ett tag lär man sig att släppa kontrollen och låta grillen sköta jobbet på egen hand. Vissa menar att det blir mer smak på maten i en grill med lock, eftersom röken stängs in i grillen. Dessutom blir inte maten bränd lika lätt, eftersom fett som droppar ner inte antänds på samma sätt som i en grill utan lock.

Alla grillar fungerar lika bra till kol som briketter. Briketter tar längre tid på sig att ge glöd än grillkol, men håller värmen längre och fördelar också värmen lite jämnare. Det finns också gott om alternativ till tändvätskan i form av braständare och tändkuber, tändpåsar och tändgelé samt elektriska grilltändare. Att tända med papper under briketterna är enkelt och miljövänligt, men det fungerar bara om grillen har inbyggt tändrör. I annat fall har bland andra Weber och Landmann ett separat tändrör där kol eller briketter antänds med hjälp av tidningspapper. Ett miljövänligt alternativ som ger jämn och fin glöd på relativt kort tid. Att tända med gasol fungerar utmärkt, men än så länge är det bara de dyraste grillarna som har den funktionen.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi har grillat kycklinghalvor, tjocka korvar, grönsaker och dessertfrukt på samtliga grillar. Bedömningskriterierna är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

01Dan-CookDancook Grillvagn
Medelstor klotgrill med 45 cm grillyta i tjockt, rostfritt stål och väldigt tjockt galler. De små sidoborden i betsat trä har en billig finish men sitter på en acceptabel höjd. Stativ i gråmålade stålprofiler med två hjul. Monteringen tar 40 minuter, anvisningen har otydliga bilder och saknar svensk text. Spjället under grillen kan inte regleras men resultatet blir ändå mycket bra. Den är snabbast till glöd och grillar jämnt och snabbt.

Weber-One-TouchWeber One Touch
Klotgrillen med två hjul finns i en mängd varianter. One Touch Silver mäter 47 cm och har ett enkelt askfat under det rejäla spjället. Emaljerad, tjock plåt i hög kvalitet. Grillen har ett handtag på sidan och kan bara flyttas genom att rullas på hjulen då den är igång, vilket inte är så lätt eftersom grillen har dålig balans och gärna vill välta. Den låga höjden är också ett minus men maten blir mycket välgrillad, vilket kanske är viktigast.

Weber-Smokey-Joe-GoldWeber Smokey Joe
Liten klotgrill som mäter 35 cm i diameter. Samma höga finish i svart emalj som Webers större modeller. Enkelt vridspjäll på båda sidorna samt i locket. Grillen är mycket lätt att bära, även då den är varm, med en smart stålbygel som låser locket. Handtag i komposit som inte blir varmt. Något rassligt underrede som monteras med vingmuttrar. Rymmer relativt mycket och grillar jämnt med bra förbränning. Gallret saknar greppyta.

Weber-PerfomerWeber Performer
Marknadens dyraste (?) brikettgrill med 57 cm grillyta för den som vill vara värst. Vagn med bord i laminat samt fyra hjul. Gasoltillsats som tänder briketterna på fem minuter. Bra arbetshöjd på grill och bord. Utfällbar behållare för skräp eller grilltillbehör. Askbehållare med vridspjäll. Rejäl grill som gör ett utmärkt jobb. Men bara att frakta hem grillen kräver två starka personer. Bäst i test, men priset drar ner betyget ett snäpp.

Landmann-kolgrillLandmann Bordsgrill
Rektangulär campinggrill med 25x40 cm grillyta. Monteringen tog hela 20 minuter. Hålen till handtagets skruvar var svåråtkomliga och grillen består av många lösa delar. Annars är det en rejäl grill med en del tveksamma egenskaper. Det blir så hett under grillen att bordsskivan i laminat sprack, trots liten mängd kol. Ingen bra egenskap i en bordsgrill. Tre ordentliga handtag att bära med. Gallret saknar greppyta, men maten blir välgrillad.

landmann-pelargrillLandmann Pelargrill
Denna modell är utformad som en öppen grill med lock och mäter 42x60 cm. Att montera grillen tar 45 minuter. Den fungerar inte med indirekt värme, eftersom grillgallret hamnar för nära glöden. Maten blir bränd direkt och värmen är koncentrerad till mitten. Att grilla med locket på är inte att rekommendera. I övrigt är pelargrillen välgjord i bra material, men vissa detaljer (som sidostöden för gallret) är märkligt utformade.

Clas-Ohlson-KlotClas Ohlson Klotgrill
Mellanstor klotgrill med två hjul och 43 cm grillyta. Låg, lätt och klen i konstruktionen. Monteringen tog 30 minuter trots en bra anvisning. Handtag i plast på sidorna och på locket. Det lösa askfatet lossnar lätt av misstag. Grillen är ganska snabb och ger jämn värme utan bränd mat. Ingen dålig grill, men den ger ett billigt intryck och har brister i utformningen. Men det kan man kanske leva med för dessa pengar.

Clas-Ohlson-CampingClas Ohlson Camping
Grillen med det roligaste utseendet fungerar bra som campinggrill, även om den är klart minst. Monteringen tog ett par minuter, men beskrivning saknas. Glöden blir ojämn men tar inte slut lika snabbt som i de flesta andra grillar. Maten blir lätt bränd eftersom spjället under grillen inte kan regleras. 28 cm grillyta. Handen får inte plats runt det lilla handtaget, men grillen flyttas ändå enkelt med hjälp av två snäpplås. Rostfritt stål i hög finish.

Gastro-BordsgrillGastro Bordsgrill
Testets billigaste grill är en campingmodell som mäter 34 cm i diameter. Den är gjord i tunn, emaljerad plåt med enkel design. Trots medföljande ritning är monteringen omständlig. Locket har handtag i plast men saknar låsning, varför grillen inte kan flyttas då den är varm. Askfat, stödben och spjäll undertill. Gallret är svårt att passa in exakt då man grillar. Maten blev lätt bränd, även om glöden var godkänd. Kanske något för budgetgrillaren.

gastro-vagngrillGastro Vagngrill
Denna grill mäter 45 cm i diameter och kommer med många lösa delar och en stor påse muttrar och skruvar. Monteringen tar en timme. Grillen är gjord i emaljerad tunnplåt, vagn i svarteloxerat stålrör. Två sidobord av furuplank med låg arbetshöjd. Invändig asklåda med luftspjäll som läcker aska på den undre plåthyllan. Rasslig konstruktion. Grillar dåligt, ojämnt och långsamt. Enda fördelen är att grillen är lätt att flytta.