Sök

Gratisprat med walkie-talkie

2004-10-13

Sänk mobilkostnaden och prata gratis i en PMR walkie-talkie. Smartson testar tio modeller mellan 500 och 1500 kronor paret.

Modell Betyg Pris Kommentar
Albrecht Joker 16/25 500 Välutrustad och billig
Albrecht FM 13/25 1100 Dyr och plastig
Cobra 725 21/25 600 Bäst i test
Cobra 525 17/25 500 Bästa budgetköp
Zodiac Radio 18/25 700 FM-radio ingår
Alan 456R 18/25 1500 Dyr och gedigen
Alan 441 14/25 800 Dyr men klen
Doro 510 10/25 700 Lite leksakskänsla
Doro 512 15/25 900 Bra ljud
Zodiac 446 17/25 600 Skön men ojämn

Sammanfattning

Alla testade walkie-talkies arbetar på åtta kanaler inom standarden för Private Mobile Radio (PMR) som är en EU-standard på FM-bandets 446 Mhz utan krav på licens. Vill man använda sin walkie-talkie utomlands är det dock bra att kolla vad som gäller i det aktuella landet, i Frankrike är det till exempel inte tillåtet för privatpersoner att sända på kanal 1 och 2. Annars är PMR perfekt i slalombacken och på shoppingen, på hockeymatch, vid bärplockning eller under jakt och fiske. Med intercomfunktion kan walkie-talkie även användas med MC-hjälm och med röststyrning blir den utmärkt som "babywatch".

Inledning

Den nya generationens walkie-talkie är ett billigt alternativ till mobiltelefonen inom ett begränsat område. Det enda som kostar är apparaten, batterier och eventuella tillbehör, inga samtalskostnader eller andra avgifter tillkommer. Räckvidden uppges till 3-5 km under perfekta förhållanden utan hus, berg eller skog i vägen. I vårt test gav de bättre modellerna bra ljudkvalitet upp till drygt 1 km i skog och tättbebyggt område. Batterierna medger några timmars samtalstid eller ett par dygn i viloläge. Till några modeller finns laddbara batterier, annars är det små AAA batterier som gäller. Tillbehören är bland annat laddare, diskreta headsets av livvaktstyp, struphuvudsmikrofoner med mera. Dyra modeller har fler funktioner än billiga. Vissa har förutom åtta kanaler även CTCSS med 38 olika underkanaler som gör att man minimerar risken att bli avbruten i samtalet av andra som sänder på samma kanal. Men PMR är lätt att avlyssna, så var försiktig med hemlisarna!

Så gjorde vi

Vi har testat apparaternas räckvidd i stadsmiljö och i skogsterräng. Övriga bedömningskriterier är kvalitet, design, prisvärde samt funktioner.

Doro 510
doro-pmr510
510 är en basmodell utan röststyrning eller andra extrafunktioner. Ljudkvaliteten är godkänd upp till 800 meter i tättbebyggt område och lite längre i skogsterräng, men mikrofonen är extremt vindkänslig. De få knapparna är enkla och fungerar bra. Doro 510 känns mer som en leksak än ett kommunikationsmedel och med sin neongula plast är den ingen designfullträff.

Doro 512
doro-pmr-512
Trots att denna modell är betydligt dyrare än Doro 510 är den mer prisvärd och vassare än den förra på alla sätt. Ljudkvaliteten är bättre, även i blåsigt väder och allt tal hördes betydligt tydligare under samma förhållanden. Räckvidden bland hus och i skogen var drygt en kilometer. Förutom röststyrning och CTCSS är Doro 512 utrustad med automatisk kanalavsökning och tidtagarur. Trots de greppvänliga gummiklädda sidorna lyckas den inte övertyga formmässigt.

Cobra 525
cobra-mt525-2
Vill man inte lägga mer än en femhundring på ett par walkie-talkies och om man klarar sig utan röststyrning är Cobra 525 ett givet val. Modellen erbjuder många funktioner och riktigt bra ljudkvalitet samt räckvidd. Kanalsökning, CTCSS, knapplås och ”Roger beep” medföljer, det senare är en urkopplingsbar signal som talar om att du sänt klart. Om inget händer på 10 sekunder ställs batteriet på sparläge. Designen är tilltalande med tydliga knappar, rejäl antenn och skön form.

Cobra 725
cobra-mt725-2vp
Bra ljudkvalitet och räckvidd har denna sportiga modell som även tål en del vattenstänk. Funktioner som röststyrning, kanalavsökning, CTCSS, vibration, batterisparläge, bevakning av två kanaler samtidigt och bruskontroll som går att koppla ur för längre räckvidd är bra att ha. Mycket lättanvänd och pålitlig som baby-watch tack vare röststyrningen. Samma sköna form som lillebror med tydliga knappar, lättavläst display och enkla symboler. Klart bästa modellen.

Alan 441
alan-441
Testets minsting blev en besvikelse i fråga om räckvidd och ljudkvalitet. Dock vinner den avgjort vårt gillande vad gäller smidighet och formgivning. Greppvänliga, gummiklädda och rejäla knappar. Röststyrning, knapplås, kanalavsökning, batterisparläge och tvåkanalsbevakning ryms i denna verkligt fickvänliga apparat som endast mäter 5 cm som bredast.

Alan 456R
alan-456r
Robust och gedigen modell som är lite större än de flesta PMR-apparater och påminner om en traditionell walkie-talkie. Drivs av AA-batterier och är tyngst i testet. Formerna är lite fyrkantiga och 456R passar bäst i stora händer. Reglagen är tydliga och ljudkvaliteten riktigt bra. Funktioner som röststyrning, CTCSS, kanalavsökning och tvåkanalsbevakning ingår, men det höga priset drar ner totalbetyget.

Albrecht Tectalk Joker
albrecht-tectalk-joker
Räckvidden och ljudkvaliteten hos Joker var varken bra eller dålig utan snarare medioker, något som kanske kännetecknar modellen som helhet. Reglagen är emellertid tydliga och lättlästa och det bästa är kanske att priset inkluderar röststyrning, tvåkanalsbevakning, kanalavsökning och tidtagarur. Designen är trevlig men plastig och apparaten ger inget bra grepp. Bra budgetköp.

Albrecht Tectalk FM
albrecht-tectalk-fm
Ljudkvaliteten hos Tectalk FM är med tanke på priset förvånansvärt dålig, även på mycket korta avstånd. Dock kunde kontakten å andra sidan upprätthållas ett par hundra meter längre än med de flesta konkurrenter. Röststyrning, CTCSS, kanalavsökning och batterisparläge. Som baby-watch fungerade den fantastiskt bra. Plus för att det även går att lyssna på vanlig radio. Testlaget saknade greppvänligt gummi på utsidan och ingen trivdes riktigt med det silvriga plastskalet.

Zodiac Me2You Radio
zodiac-me2you-radio
Zodiac Radio har en tuff design helt i gummi. Skön att hålla och enkel att använda. Ett fördelaktigt utseende hjälper dock föga när det kommer till ljudkvaliteten, där modellen inte hör till de bästa. Räckvidden varierade stort mellan olika testtillfällen under samma betingelser. Röststyrning, kanalavsökning, CTCSS, stoppur och minificklampa ingår, liksom möjligheten att lyssna på vanlig FM-radio.

Zodiac You2Me 446
zodiac-you2me-446Om man klarar sig utan radio och ficklampa är detta ett prisvärt alternativ. Zodiac 446 är annars utrustad med samma funktioner (röststyrning, CTCSS, avsökning och stoppur) och samma gummiöverdrag som sin dyrare broder. Den ojämna räckvidden återfanns tyvärr även hos denna modell. Knapparna kontrasterar tydligt mot resten av skalet och formen är ergonomisk även för mindre händer.