Sök
Gasolgrill: Grilla bekvämt med gasol

Gasolgrill: Grilla bekvämt med gasol

Grilla bekvämt med gasol

2007-06-12

Det ska vara en gasolgrill i år. Fördelarna med gasol framför kol/briketter är många, men främst handlar det om bekvämlighet och kontroll över resultatet. Här testar vi tio modeller i olika storlekar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Primus Trio 21/25 5000 Lagom
Landmann Portföljgrill 17/25 1000 Lättviktig
Eva Solo 15/25 12000 Vackrast
Broil king 4 17/25 4500 Kycklingkung
Weber Q100 19/25 2000 Flexibilitet
Landmann 12226 14/25 4500 Platt fall
Grand Hall 325 21/25 6000 Gedigen
Caddy 16/25 700 Öppet hus
Primus Sleipner 14/25 450 Torra fakta
Smart Grill 17/25 700 Funktionsrik

Sammanfattning

Gott med gasol?
Entusiasterna har länge envist hävdat att det inte går att få den riktiga grillsmaken med gasol. Att det krävs kol eller briketter för att det verkligen ska smaka grillat om maten. Därom tvista de lärde, men frånsett denna eventuella miss är det mycket som talar till gasolens fördel som bränsle. För det första är grillen varm på några sekunder. Ingen mer väntan på den perfekta glöden, som alltid inträder försent eftersom man i regel är hungrig och otålig att komma igång. För det andra slipper man det ständiga passandet av grillen för att maten inte ska bli bränd, eftersom det är väldigt enkelt att reglera gaslågan och därmed effekten. Du kan lugnt ta ett glas vin och umgås istället, eller förbereda det du tänkt servera till det grillade under tiden.

Inledning

Don efter person
Annars är det enkelt att grilla ute och äta inne vid behov. De flesta gasolgrillar är av den stationära typen, monterad på en vagn försedd med hjul och avlastningsyta. Men det finns också många portabla modeller och fördelarna med snabb, reglerbar värme är lika stora på stranden eller campingen som hemma på altanen. De portabla modellerna är dessutom ofta tillräckligt rymliga för att klara åtta hamburgare eller två hela kycklingar och några kan gott ersätta den stationära grillvagnen även hemma. Sen finns ju de som tar med sig den stora grillvagnen till campingplatsen också. Bland de tio testade modellerna är hälften stationära och hälften portabla campingmodeller. En campinggrill passar bra till lägenheten med balkong, där den tar liten plats och inte osar lika mycket som en kolgrill. Stationära modeller tar mer plats men har också större kapacitet. Vissa kan byggas ut och kombineras med vask samt vattenanslutning och vips har du ett eget, komplett litet utekök. Att vi i Sverige inte har samma klimat som i Australien är en annan sak.

Gasolfakta
Monteringen av en stationär gasolgrill är ett pyssel som tar några timmar i anspråk. Det är en fördel att vara två eftersom vissa delar kan vara tunga och/eller svåra att få på plats. Gasolflaskor finns i en mängd varianter, till stationära grillar används större flaskor på 6 kg eller mer som fylls på hos närmaste gasolhandlare. Portabla grillar kan använda gasolflaska för påfyllning eller en engångsflaska, beroende på anslutning. Bränslet består av propan, butan eller en blandning av dessa. Engångsflaskor har större andel butan (80 %) som ger sämre effekt i kall väderlek. Blå campingflaskor i stål använder enbart propan, medan större flaskor för hushållsbruk som används till stationära grillar har en 70-30 blandning av butan och propan. Hushållsflaskor har omvänd gänga och kräver reduceringsventil.

Så gjorde vi

Vi har grillat och värmt hamburgare, korv, fiskburgare, tigerräkor, filé av nöt, lax och kyckling, rotsaker med mera. Bedömningspunkterna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Primus Trio - Lagom

Mått: 134x55x114 cm
Vikt: ca 70 kg
Grillyta: 42x62 cm
Cirkapris: 5000 kr


Stationär grill med tre brännare samt separat varmhållningsplatta. Huv, dörrar och sidobord i rostfritt. Handtaget till huven har vaddering. Grillgaller och stekbord i gjutjärn. Termometer, överdrag och regulator. Elektrisk piezotändare och överdrag i nylon. Primus Trio har en gedigen och tung konstruktion, även om den är ett nummer mindre än till exempel Grand hall. Det är lite svårt att tända grillen och värmeplattans brännare slocknar lätt vid reglering av de tre huvudbrännarna. Å andra sidan kommer man snabbt upp i höga temperaturer under huven. Att grilla gick smidigt, även om värmehållningsgallret är i vägen då man ska vända bitarna som ligger längst in på gallret. God ergonomi och rejäla reglage. En lagom stor kvalitetsgrill med ett bra överdrag.

/betyg/21.jpgLandmann Portföljgrill - Lättviktig

Mått: 57x52x40 cm
Vikt: 5 kg
Grillyta: 25x43 cm
Cirkapris: 1000 krPortabel minigrill i aluminium som kommer med plastväska och axelrem. Regulator och fettkopp ingår. Uppfällbara stödben och helt grillgaller med non-stick beläggning. Det är lätt att bära med sig portföljgrillen då den är lätt och har en bra bärväska. Grillen har ett enkelt vred på gasanslutningen vilket ger en känsla av ett friluftskök, samtidigt som grillytan räcker till mindre sällskap. Grillytan består av en räfflad platta med non-stick beläggning som är lätt att hålla ren. Stödbenen är stadiga och det är enkelt att hantera grillen. Locket har ett generöst handtag men det är svårt att flytta grillen då den är varm. Manualen är utförlig men bilderna är små, tråkiga och suddiga. Annars en praktisk grill i en lika praktisk förpackning.

/betyg/21.jpgEva Solo - Vackrast

Mått: Höjd 82, diam 60 cm
Vikt: Ca 30 kg
Grillyta: diam 51 cm
Cirkapris: 12000 kr


Grill i rostfritt formad som en stor hink med tre brännare och plats för gasolflaska. Platt skyddslock och välvt lock med termometer. Regulator medföljer. Mekanisk piezotändare. Denna grill är större än den ser ut att vara. Ändå är grillytan begränsad och eftersom det saknas avställningsytor och varmhållningsplatta är det inget för den praktiske hemmagrillaren. Den är mest framtagen för att vara snygg, vilket den också är. Det krävs dock att designintresset och finanserna är på topp för att njuta av investeringen. Bland fördelarna märks att det är lätt att tända grillen och få upp värmen. Det gedigna utförandet med bra reglage gör det till ett nöje att grilla. Värmeutvecklingen är stark och det är lätt att maten blir vidbränd innan man vant sig vid den höga effekten. Synd att utrymmet undertill är för smalt för PK6 flaska. Stålflaskan PA6 passar bättre. Grillen är en prydnad men den rostfria ytan blir ganska snabbt illa åtgången.

/betyg/21.jpgBroil King 4 - Kycklingkung

Mått: 135x50x125 cm
Vikt: Ca 50 kg
Grillyta: 57x39 cm
Cirkapris: 4500 kr


Stationär modell i gjuten aluminium med två brännare, grillgaller i gjutjärn och extra värmeplatta. Huven har handtag på sidan. Sidobord i svart plast. Roterande spett är tillbehör. Vagnen saknar dörr. Denna kanadensiska grill har en egenartat men praktisk design. Smal och hög med tvådelat grillgaller av hög kvalitet, men det tar ett tag att vänja sig vid att handtagen till huven sitter på sidan. Att grilla sker kontrollerat, men värmefördelningen är oförutsägbar och det blir inte någon vacker färg på korvarna innan skinnet spricker. Det tar ett tag att komma underfund med grillen men på något sätt känns konstruktionen väldigt ändamålsenlig, även om vagnen är ranglig och billigt utförd. Välskriven, detaljerad manual.

W/betyg/21.jpgeber Q100 - Flexibilitet

Mått: 65x40x35 cm
Vikt: Ca 10 kg
Grillyta: 40x30 cm
Cirkapris: 2000 krPortabel grill i gjuten aluminium med galler i gjutjärn. Hållare och regulator för gasolflaska av engångstyp. Bärhandtag på sidorna. Mekanisk tändare, termometer och fettsamlare i aluminium. En väl tilltagen campinggrill som även kan fungera stationärt. Den är tillräckligt rymlig och gedigen för det mesta. Grillen är enkel att flytta, även då den är varm tack vare att gasolflaskan är fixerad i en hållare och inte måste flyttas separat. Smart men dyr konstruktion. Grillen är dock svår att få igång och vi fick använda tändstickor. Fettsamlaren har plats för engångs aluminiumtråg, en bekväm och genomtänkt lösning. Bra manual med grillguide. Mångsidig grill för den kvalitets- och märkesmedvetne. Utmärkt bruksanvisning.

/betyg/21.jpgLandmann 12226 - Platt fall

Mått: 128x62x106 cm
Vikt: 47 kg
Grillyta: 64x49 cm
Cirkapris: 4500 kr


Stationär grill med vagn och glasade avlastningsytor på båda sidorna. Varmhållningsplatta saknas, liksom slang och regulator. Skåpluckor undertill. Galler och stekbord i gjutjärn. Inbyggd tändare i vridreglagen. Tre brännare. Termometer och glasfönster i den rostfria huven. Landmanns grill är lätt att tända och den blir fort varm. Dock är det svårt att reglera värmen och maten blir lätt bränd. Den låga huven påverkas också av värmen där den rostfria ytan lätt blir ful. En annan egenhet är att huven öppnar så långt bakåt att även en lång person måste sträcka sig efter handtaget. Till råga på allt är huven ranglig med en klen infästning i chassit, detsamma gäller dörrarna undertill. Till fördelarna hör att effekten är bra och att grillen är enkel att flytta tack vare att två av hjulen är lite större. Men i denna prisklass finns bättre alternativ. Detaljerad manual med dåliga illustrationer.

Grand Hall 325 - Gedigen

Betyg: 21/25
Mått: 134x55x114 cm
Vikt: ca 70 kg
Grillyta: 42x62 cm
Cirkapris: 5000 krStationär grill med huv och skåplucka i rostfritt stål. Fyra brännare samt separat brännare med värmeplatta. Redskapskrokar och termometer ingår. Elektrisk piezotändare. Försänkning för gasolflaska. Emaljerat grillgaller och stekbord i gjutjärn. Rejäl ”fullsize” grill med gedigen konstruktion och genomtänkta lösningar. Modellen håller bra kvalitet, utan att vara särskilt dyr. Den känns lyxigare än de andra stationära grillarna i samma prisklass och har minst lika bra funktionalitet. Att grilla sker kontrollerat och balanserat, men resultatet är nästan lite väl snällt även i maxläge. Att underskåpet har både försänkning och spännband för gasolflaskan är en omtänksam funktion. Enda minuset är de små hjulen som inte kan köras i grus. Välskriven manual. Mycket grill för pengarna.

Caddy/betyg/21.jpg - Öppet hus

Mått: Höjd 60 cm
Vikt: Ca 5 kg
Grillyta: Diam 37 cm
Cirkapris: 700 kr


Portabel grill utan lock med helt, vändbart grillgaller i porsliniserat gjutjärn där den ena sidan är slät. Tredelat stödben och bärväska ingår. Passar blå campingflaska med anslutning upptill. Inbyggd tändare saknas. Denna märkliga tingest är den enda testade grillen som saknar ett lock. Den är mer att betrakta som ett portabelt stekbord och mycket användbar tillsammans med en stekpanna, även om den inte är ämnad till det. Brännaren har hög effekt och lågan väser högt. Samtidigt är det svårt att reglera effekten med vredet längst ner vid flaskan. Konstruktionen är enkel, sympatisk och ganska begränsad. Att tända med tändsticka känns lite förlegat. På det hela taget en omodern, udda men också lite rolig produkt. Välskriven manual.

Primus Sleipner - Torra fakta

Mått: 48x29x24 cm
Vikt: 2,5 kg
Grillyta: 40x27 cm
Cirkapris: 450 kr


Portabel grill i emaljerat stål med tunna, vikbara stödben och grillgaller i rostfritt stål. Lavastenar, slang och regulator för större gasolflaska ingår. Tändare saknas. Sleipner är smidig att ta med sig och att flytta, även då den är varm. Däremot erbjuder de tunna stödbenen inte särskilt bra stabilitet på ojämna underlag och locket har inte perfekt passform. Att man ska behöva tända grillen med tändstickor känns ålderdomligt, särskilt då lavastenarna är i vägen. Stenarna vill också gärna åka omkring och hamna huller om buller när grillen flyttas. Grillgallret är tunt och kapaciteten begränsad. Maten blir gärna torr och bränd. Billig bruksanvisning med liten text. Priset är lågt, men det är nog dags för en ersättare.

Smart Grill - Funktionsrik

Mått: 105x38x44 cm
Vikt: 7 kg
Grillyta: 45x35 cm
Cirkapris: 700 kr


Portabel grill i relativt tunn plåt med utfällbara sidobord/stekbord. Utfällbara stödben och enkelt grillgaller i rostfritt. Mekanisk piezotändare. Bärväska ingår, dock inte regulator och slang till gasolflaska. Utförandet är basic men ”den smarta grillen” fungerar ändå väl. Det är lätt att uppnå hög temperatur utan att maten blir bränd, även om effektreglaget på sidan inte ger någon bra feedback. Grillgallret och höljet ger ett billigt intryck och det röda locket blir snabbt brunt av värmen på utsidan. Infällda fungerar sidoborden som dubbla stekbord. Välskriven manual. Det är lätt att tända grillen men den slocknar gärna då man kör på sparlåga. Inte så smidig campinggrill med en stor gasolflaska, annars bra format och godkänd kapacitet.