Sök
Den tunna röda linjen

Den tunna röda linjen

Den tunna röda linjen

2008-03-18

Nu behöver du inte hålla i vattenpasset och måttstocken för att hänga upp en tavla eller sätta kakel. Följ bara den röda linjen från laservattenpasset, så blir det garanterat rakt. Smartson testar 16 modeller i olika utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Black & Decker LZR6 23/25 1000 Mångsidig placering
Black & Decker LZR5 22/25 600 Även för golv
Black & Decker BDL170B 18/25 630 En linje i taget
Black & Decker BDL500M 17/25 1100 Mäter även avstånd
Black & Decker BDL120 19/25 300 Liten och smidig
Jula Laserline 160034 5/25 80 Håller i måttet
Jula Laserlevel 160056 17/25 140 Med ministativ
Jula Laserpass 160243 17/25 600 Korta linjer
Laserliner Handylaser 15/25 220 Kräver tillbehör
Best Tools 404600 14/25 600 Svåranvänd
Best Tools 404602 16/25 990 Dyrköpt
Coop Kellen EPT-SA 18/25 330 Bra budgetalternativ
Skil 510 23/25 1000 Högt stativ
Skil 515 21/25 1000 Snygg väska
Bosch PLC1 17/25 1250 Sitter löst
Bosch PLL5 19/25 450 Liten och kraftfull

Sammanfattning

Verktyg för hemmafixare har numera ofta inbyggd laser som hjälpmedel. Det kan vara för att lokalisera kablar och rör i väggar, mäta avstånd eller bara erhålla en rak linje. Det är kanske just som vattenpass lasern verkligen kan förenkla arbetet genom att projicera en linje längs hela väggen. Detta fungerar såväl vid småjobb som att hänga tavlor, som vid mer kritiska ögonblick som att sätta första kakelplattorna i badrummet, eller första tapetvåden.

Inledning

Det finns flera varianter på laservattenpass. En grundläggande skillnad består i om verktyget kalibreras manuellt eller automatiskt. Manuellt genom att avläsa libeller som i ett traditionellt vattenpass, automatiskt genom en inbyggd sensor. De automatiska är enklare att hantera men samtidigt mycket dyrare än manuella varianter. En del laservattenpass har en eller flera extrafunktioner. De enklaste visar bara horisontell linje, några visar vertikal linje vilket är ett krav vid tapet- och kakelsättning, byggnation etc. När man låser linjerna i 90 grader blir det ganska lätt att sätta kakel och klinkers diagonalt.

Vi har provat 16 modeller där de flesta har automatisk justering. Bäst i test är Black&Decker LZR6 samt Skil 510. De kostar cirka 1000 kr och är väl värda priset. De billigare alternativen fungerar, men samtidigt är laserlinjerna svagare och svårare att se.

Stefan Höglund

Så gjorde vi

Angiven vikt är inklusive batteri men exklusive eventuella fästen och stativ. Varje modell har utvärderats i fråga om design, prestanda, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Black-Decker-LZR6.jpgBlack & Decker LZR6 - Mångsidig placering

Batteri: 9 V (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 280 gram
Medföljande tillbehör: stativ, väska, väggfäste.
Cirkapris: 1000 kronor

Konstruktion: Modellen har en ögla vilket gör att den kan hängas upp i snöre. Väggfästet kan fästas på en spik eller i gipsvägg med stift. Den går även att montera på stativ. Linjerna kan användas enskilt eller som kryss. Mjuk förvaringsväska med bälteshållare. Omdöme: LZR6 är enkel att sköta och har flexibel placering samt användning. Om den lutar för mycket visas detta genom brutna laserlinjer. Väggfästet kan användas som litet bordsstativ och man kan finjustera linjernas nivåer horisontellt och vertikalt genom vred. På så sätt behöver den inte stå rakt framför önskad projicering. Linjerna är långa och bra. Det enda negativa är att verktyget samt väggfästet känns plastigt och ömtåligt.

Black & Decker LZR5 – Även för golv
 
Batteri: 9V (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 360 gram
Medföljande tillbehör: Väska, 2 st upphängningskoner, målkon.
Cirkapris: 600 kronor

Black-&-Decker-LZR6.jpgKonstruktion: Modellen monteras på vägg direkt på en spik eller via medföljande kon med stift eller för skruv. Laserstrålarna går uppåt och åt höger samt låses i 90 grader vid golvläggning. Förvaringsväskan är mjuk och har bälteshållare. Omdöme: Även denna modell är enkel att fästa på väggen. Laserlinjerna är tydliga och långa. Den medföljande målkonen gör att man kan fånga upp linjen även på sektioner där den annars bryts mot en skrovlig vägg. Prisvärd modell för både vägg och golv. Synd att den bara visar horisontell linje åt ett håll.

Black & Decker BDL170B – En linje i taget 

Batteri: 2x1,5V AAA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 270 gram
Medföljande tillbehör: Väggfäste.
Cirkapris: 630 kronor

Black & Decker BDL170Konstruktion: Modellen monteras på vägg via medföljande väggfäste med stift och hål för skruv eller spik. Väggfästet går även att fästa med klisterremsa. Laserstrålarna går uppåt samt vänster eller höger. Linjerna låses för manuell gradvinkel, tex längs en trappa.
Omdöme: Verktyget sitter stadigt mot väggfästet med magnet. Detta gör det möjligt att vrida verktyget för att göra en manuell inställning av linjerna. Samtidigt som man låser linjerna tänds en lampa för displayen av gradskivan. Detta gör det enkelt att se inställningen och påminna om att man inte är i läge för självnivellering. Synd bara att den inte kan ge horisontell och vertikal linje samtidigt.

Black & Decker BDL500M - Mäter även avstånd

Batteri: 3x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 450 gram
Medföljande tillbehör: Väska, 2 st upphängningskoner.
Cirkapris: 1100 kronor

Black & Decker BDL500Kommentar: Konstruktion: BDL500M monteras på väggen direkt på spik eller via kon med stift resp hål för skruv. Laserstrålarna går uppåt och åt höger och vänster samtidigt. Linjerna kan låsas i 90 grader. Avståndsmätning på väggen genom rullhjul. Mjuk förvaringsväska.
Omdöme: Modellen fästs enkelt, direkt eller via medföljande koner på väggen. Linjerna är mycket tydliga och tre riktningar samtidigt är ett plus. Avståndsmätningen är en kul funktion. Att mäta avståndet är enkelt, men att utnyttja funktionen för att dela upp avståndet i lika delar fungerade inte trots flera försök enligt instruktionsboken.   

Black & Decker BDL120 - Liten och smidig

Batteri: 2x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 150 gram
Medföljande tillbehör: Väska, väggfäste.
Cirkapris: 300 kronor

Black-&-Decker-BDL120.jpgKonstruktion: Monteras på vägg via medföljande väggfäste med inbyggd spik för betong, trä och gips. En laserstråle och manuell inställning via libeller. Verktyget monteras med magnet på väggfästet som har 360 graders markering för manuell riktning. Mjuk väska.
Omdöme: Fästet sitter stadigt med spik och och verktyget hålls på plats bra med magnet. Det går förhållandevis lätt att manuellt rikta linjen via de upplysta libellerna och gradskiva. Laserstrålen är dock något svag. En enkel budgetmodell för lättare arbeten hemma. 

Jula Laserline 160034 – Håller inte måttet

Batteri: 2x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 130 gram
Medföljande tillbehör: Inga.
Cirkapris: 80 kronor

Jula Laserline 160034Konstruktion: Enkel, avlång modell som monteras i väggen med inbyggda stift och som riktas in med libeller. En laserstråle. 
Omdöme: Stiften var svåra att trycka in i gipsväggen och ger inte ordentligt fäste. Verktyget satt kvar i tio sekunder innan den ramlade ned och laserlampan lossnade. Verktyget var därefter obrukbart. En skräpmodell som inte är värd det låga priset. 

Jula Laserlevel 160056 - Med ministativ

Batteri: 2x1,5V AAA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 170 gram
Medföljande tillbehör: Bordsstativ.
Cirkapris: 140 kronor

Jula 160056Konstruktion: Modellen ser ut som ett traditionellt, kort vattenpass. Den monteras på ett litet bordsstativ och ställs in med upplysta libeller. Ger horisontell och vertikal laserlinje.
Omdöme: Stativet är mycket litet, vilket kräver placering på bord. Vattenpasset fixeras lätt med skruv. Lamporna lyser upp libellerna tydligt och även laserstrålen syns tydligt, men har korta linjer. Vattenpasset går även att montera på högre kamerastativ.

Jula Laserpass 160243 – Korta linjer

Batteri: 2x1,5V AAA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 570 gram
Medföljande tillbehör: Stativ, väska.
Cirkapris: 600 kronor

Jula 160243Konstruktion: Verktyget kan användas direkt på bord, golv eller annan plan yta alternativt på medföljande stativ. Laserlinjerna visas separat eller horisontellt och vertikalt samtidigt. Förvaringsväska i hårdplast.
Omdöme: Stativet är stadigt och gediget medan verktyget inte ger så hög kvalitetskänsla. Verktyget går att rotera 360 grader vilket är mycket praktiskt. Laserlinjerna projiceras inte lika kraftigt som hos motsvarande modeller från Skil och Bosch. Nöjer man sig med att jobba närmast krysspunkten är denna modell ändå ett tänkbart budgetalternativ.

Laserliner Handylaser - Kräver tillbehör

Batteri: 2x1,5V AAA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 130 gram
Medföljande tillbehör: Inga.
Cirkapris: 220 kronor

Laserliner-Handylaser.jpgKonstruktion: Litet vattenpass från Clas Ohlson som placeras på bord eller på stativ som köps separat. Ställs in manuellt med skruv i bakändan. Går att fästa på kakelplatta. 
Omdöme: I grundutförande ger denna modell bara en laserpunkt, vilket gör att man måste köpa till kryssoptik för 250 kr. Om man vill montera modellen på stativ behöver man vidare köpa en speciell justeringsbricka. Det går alltså inte att direkt sätta fast vattenpasset på ett kamerastativ, vilket innebär att modellen inte blir särskilt billig. I övrigt ger Handylaser ett proffsigt intryck.

Best Tools 404600 – Svåranvänd

Batteri: 2x1,5V AAA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 270 gram
Medföljande tillbehör: Hård väska, stativ, 2 prismor, skyddsglasögon.
Cirkapris: 600 kronor

Konstruktion: Vattenpasset fixeras i en skåra på stativet. Det roterande fästet är i metall och kan roteras 360 grader. Det medföljer två prismor som monteras på laserögat. Ena prisman gör att laserpunkten riktas 90 grader. Verktyg och stativ förvaras i plastväska. Omdöme: Bristfälligt instruktionsblad med kortfattad text på blandad engelska och norska. Det framgår inte hur man använder prismorna korrekt. Stativet är rejält och stadigt och det roterande fästet ger ett gediget kvalitetsintryck. Monterad ger den ett proffsigt intryck men tyvärr erbjuder detta laserpass inte mycket hjälp i praktiken.

Best Tools 404602 – Dyrköpt

Batteri: 3x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 640 gram
Medföljande tillbehör: Hård väska, stativ.
Cirkapris: 990 kronor

Best-Tools-404602.jpgKonstruktion: Verktyget sitter på roterande platta som monteras på stativ. Det går även att använda verktyget på golv eller bord. Man kan välja att aktivera horisontell och vertikal linje separat. Förvaras i hård plastväska.
Omdöme: Även denna modell har bristfällig manual. Det framgår inte att det är via en skruv undertill som man lossar transportsäkringen för självjusteringen. Självjusteringen av linjerna fungerar bra och det är enkelt att rotera verktyget 360 grader. Linjerna projiceras otydligt och är korta. Dyr i förhållande till jämförbara modeller på marknaden.

Coop Kellen EPT-SA – Bra budgetalternativ

Batteri: 3x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 640 gram
Medföljande tillbehör: Hård väska, stativ.
Cirkapris: 330 kronor

Coop Kellen SAKonstruktion: Verktyget sitter på roterande platta som monteras på stativ. Det går även att använda verktyget på golv eller bord. Man kan välja att aktivera horisontell och vertikal linje separat. Förvaras i hård plastväska.
Omdöme: Verktyget är identisk med Best Tools, dock har Coops variant en grå väska och en bra skriven manual. Det är alltså samma tillverkare i Kina som paketerar produkten olika för respektive svenske distributör. Det som förvånar är att Coops pris är såpass lågt, vilket gör den till ett riktigt prisvärt budgetalternativ. 

Skil 510 – Högt stativ

Batteri: 2x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 590 gram
Medföljande tillbehör: Hård väska, stativ, glasögon.
Cirkapris: 1000 kronor

Skil 510Konstruktion: Verktyget sitter på en roterande platta. Den kan användas direkt på bord, golv eller annan plan yta samt på stativ. Laserlinjerna visas horisontellt och vertikalt eller tillsammans. Laserglasögonen gör att man ser linjerna tydligare, men är inget skydd mot strålning. Svart väska i hårdplast. Omdöme: Transportsäkringen på baksidan är lätt att frigöra. Verktyget ställer in sig snabbt och linjerna är tydliga och långa. Stativet är stadigt och det medföljer en gängadapter för kamerastativ. Dessutom kan du förlänga stativet med medföljande stång.

Skil 515 – Snygg väska

Batteri: 3x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 475 gram
Medföljande tillbehör: Mjuk väska, stativ.
Cirkapris: 1000 kronor

Skil 515Konstruktion: Verktyget kan användas på bord, golv eller på medföljande stativ. Laserlinjerna går att visa separat eller både horisontellt och vertikalt, summer som varnar för lutning går att stänga av. Mjuk förvaringsväska.
Omdöme: Summern som varnar för att verktyget inte klarar nivellering är tydlig. Det är bra att den även går att koppla bort, till exempel under justering. Verktyget självnivellerar snabbt och visar tydliga, långa linjer. Sämre stativ än hos Skil 510. Väskan är ursnygg. 

Bosch PLC1 – Sitter löst

Batteri: 4x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Ja
Vikt: 495 gram
Medföljande tillbehör: Mjuk väska, stativ.
Cirkapris: 1250 kronor

Bosch-PCL1.jpgKonstruktion: Verktyget kan användas på bord, golv eller på medföljande stativ. Laserlinjerna går att visa separat eller horisontellt och vertikalt. Summer som varnar för lutning går att stänga av. Mjuk förvaringsväska.
Omdöme: Summern som varnar för justeringsproblem är tydlig. Verktyget ställer in sig snabbt och har tydliga, långa linjer. Stativet av mellanstorlek ser ut som ett kamerastativ. Verktyget är gediget och kvalitativt. Dock sitter det inte så stadigt på stativet, vilket drar ned helhetsintrycket. 

Bosch PLL5 – Liten och kraftfull

Batteri: 2x1,5V AA (medföljer)
Självnivellerande: Nej
Vikt: 120 gram
Medföljande tillbehör: Väggfäste.
Cirkapris: 450 kronor

Bosch-PLL5.jpgKonstruktion: Verktyget monteras på väggfästet som fästes på spik eller med piggar och ställs in manuellt via nibeller. Ger endast en laserlinje. Omdöme: Verktyget sitter stadigt på väggfästet tack vare stark magnet. Den är enkel att ställa in men det krävs noggrannhet. Linjen är tydlig och lång. Verktyget är tåligt och ger bra kvalitetsintryck. Synd att väggfästet saknar gradskiva.