Sök

Bra på händerna i trädgården

2005-04-13

Snart är värmen äntligen här och då är det många sysslor som ska utföras i trädgården. Smartson testar 12 praktiska arbetshandskar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Vinterhandske 14,5/20 90 Tjockast
Soft Touch Grip 16/20 20 Supertät
Tegera Pro 17/20 170 Spett & Spade
Weldline 17,5/20 70 Eldsäkrast
Master Gardener 17/20 90 Greppvänligast
Protec 13,5/20 5 Superbilig
Essential 15/20 40 Damerna först
Dynamic 12/20 30 Dålig design
Tegera Soft Touch 15,5/20 45 Helsyntetisk
Gardener 13,5/20 35 Tunn och stel
Tegera Classic 15/20 50 Smidigast
Traditionell 13,5/20 30 Farfarsmodell

Sammanfattning

Räkna med att du behöver åtminstone tre olika typer av trädgårdshandskar, en tät handske för plantering och andra blöta arbeten, en tunn handske i skinn, syntet eller förstärkt bomull (montagehandske) för finlir med lätta redskap samt en lite tjockare handske för tunga grävjobb, stenläggning och liknande. Bäst betyg i vårt test får Tegera Pro, WeldLine från Guide samt Master Gardener.

Inledning

Flitiga trädgårdsentusiaster vill gärna ta itu med att rensa grenar och löv från marken så snart snön har smält bort. Sedan är det dags att beskära träd och buskar, plantera och jordförbättra samt gräva, såga, elda och kratta i trädgården. Köra skottkärra och bära hinkar hör också till trädgårdsbestyren. Alla dessa sysslor utför vi med händerna och jobbet blir både roligare och effektivare med ett par bra handskar. Tegera, Soft Touch och Guide är de tre stora tillverkarna av arbetshandskar överlag, medan engelska Town & Country är mer specialiserade på lättare trädgårdshandskar. Passformen varierar starkt mellan olika modeller. John Schachnow på Grönmarks i Stockholm saluför ett hundratal olika handskar: "Man ska välja olika handskar för olika ändamål. Syntetläder håller bättre än vanligt läder och materialet torkar fortare."

Handskar med förstärkning av latex eller nitril är bra till blöta arbeten med plantering och liknande, men känns ofta klumpiga och svettiga att ha på sig längre stunder. Handskar med membran typ Gore-Tex är praktiska men dyra. Vilket material man väljer är alltså både en fråga om både användningsområde och personlig smak. Syntethandskar sitter ofta bra men har inte samma känsla som läderhandskar. Dessutom erbjuder läder ett oöverträffat flamskydd varför läderhandskar passar bäst att elda med. Tyghandskar är billiga och sådana kan man gott köpa flera par och byta med. För den som inte tål krom finns läderhandskar som garvats utan kemikalier. Kom ihåg att även en dålig handske ofta är bättre än ingen alls!

Soft Touch 991
soft-touch-991
En tunn montagehandske från Tegera, helt i syntet med viss läderkänsla. Smal krage med flärp och kardborrestängning samt resår i kragen. Handsken är diskret i svart och grått och för nästan tankarna till bankrån och andra ljusskygga aktiviteter, men fungerar utmärkt när man ska gräva och hantera olika redskap. Bra passform med lite konstgjord och modern känsla. Klarar inte väta men torkar fortare än läder och ska även vara mer slitstark. Tummen är relativt lång gentemot övriga fingrar. Dammodellen kostar något mindre än herrmodellen. Prisvärd handske som finns i flera storlekar.

Gardener
gardener
En tunn, gummibelagd textilhandske i gult och grönt från engelska Town & Country. Mellanstorleken är lite stor jämfört med andra handskar i motsvarande storlek. Denna handske känns något stel pga den fuktskyddande beläggningen på insidan av handen. En bra, praktisk handske för lättare allroundjobb i trädgården. Inte förstahandsvalet för någon i testpanelen, men tämligen prisvärd. Utmärkt för att rensa ogräs och till lättare plantering utan slabb. Klarar viss väta. Finns i tre storlekar.

Tegera Classic
tegera-classic
Detta är, som namnet antyder en klassisk montagehandske i getskinn, vanligt förekommande i yrkesbruk. Vit insida, grå syntetbaksida och uppdragen skinnbeklädnad på baksidan av fingrarna. Mycket tajt passform, nästan trång, men även här är tummen längre än övriga fingrar relativt sett. Kardborrelåsning med flärp samt resårmudd. Mycket hög kvalitetskänsla, förutom en felsydd söm på höger hand i ett av testexemplaren. En utomordentligt snygg handske för finliret i trädgården, typ räfsa torra löv på hösten och liknande. Tål inte väta. Finns i flera olika storlekar.

Essential
essential
En mjuk och tämligen kvinnlig handske från Town & Country i röd bomull, med pvc-förstärkningar på insidan av handen. Ganska tjock i tyget men ändå smidig tack vare bra passform, kan bli något varm att ha på sig längre stunder på sommaren. Slitstark känsla. En perfekt handske att rensa ogräs med, man kan dock behöva flera likadana par att byta med eftersom handsken inte tål så mycket väta. Tre olika storlekar.

Master Gardener
master-gardener
En helgrön trädgårdshandske i bomull och latex från Town & Country. Handsken har förböjda fingrar och känns inte stel, men är ändå lite klumpig för lättare sysslor. Den är dessutom lite för tät under högsommardagar, då händerna lätt blir svettiga. Men detta är främst en handske för plantering och andra blöta arbeten, modellen tål även taggar bra och är "ett krav till rosorna" enligt en testdeltagare, ett utmärkt köp för slabbiga grovjobb med möjlighet till visst finlir, dock inte kalla dagar. Finns i tre olika storlekar.

WeldLine
weldline
Egentligen en svetshandske från Guide, i vit medeltjock getnappa med extra hög krage som ger en "lyxig" känsla á la musketör. Kanske inte given i trädgården, men tack vare att den är helt flamsäker och skyddar armarna bra är den perfekt att elda med. Den skyddar också bra mot taggar och vassa grenar, men tål inte väta. Fungerar bra till att beskära med och har en ganska bra passform. Absolut prisvärd, även om det tjocka skinnet gör den något stel i början. Finns i flera storlekar.

Protec
protec
En enkel handske i bomull med pvc-förstärkningar i rött för dam, blått för herr. Extremt prisvärd men lös i passformen, samtidigt som den verkar slitstark. Dock inget för finliret och så tål den inte väta. Bäst fungerar den som andrahandske för allehanda pyssel i trädgården. Köp fem par och byt med, så får du pengar över till lite extra fröpåsar i trädgårdsbutiken. Finns i två storlekar.

Dynamic
dynamic
Enkelt designad bomullshandske från Soft Touch, doppad i nitril vilket känns som en blandning av pvc och gummi. Vanligt förekommande i bygghandeln, med kort krage samt resår. Komfortfodrad med smal och lång passform, något obekväma sömmar i fingerdelen. Endast pekfingret är skyddat på baksidan och handsken blir gärna blöt på baksidan av övriga fingrar. Bra, billig allroundhandske för plantering och "halvslabbiga" trädgårdsarbeten. Relativt bra motståndskraft mot taggar men bättre passform efterfrågas. Fungerar inte så bra i kallt väder då det normalt inte finns plats för extra vantar under. Dynamic säljs även i en dyrare variant med tjockare beläggning. Finns i flera olika storlekar.

Soft Touch Grip
soft-touch-grip
Från Soft Touch kommer även denna bomullshandske med hög krage, där samtliga fingrar är heldoppade i blå nitril. Handsken känns verkligen vattentät men är stel och passformen är ganska dålig. Komfortfoder finns och modellen är användbar till "grisiga" planteringsarbeten med blöt lera. Bra grepp om redskapen tack vare beläggningens låga friktion. Köpvärd extrahandske för grovjobb vår, sommar och höst, större storlekar ger plats för tunna innervantar. Finns hel- och halvdoppad med krage eller resårmudd i flera storlekar.

Vinterhandske
vinterhandske
Vinterfodrad, traditionell arbetshandske i vit oxnarv från Soft Touch, med baksida av tyg och läder samt hög tygkrage. Fodrad med 100 gram thinsulate från 3M. Mjuk och skön med hög kvalitetskänsla, dammodellen är ganska bred och kort men herrmodellen sitter bra även om den är stor. Känns kanske inte som en handske för trädgården, kvinnliga testare tycker inte att modellen känns direkt sexig. Lite klumpig modell som inte tål väta och som torkar långsamt när den blir blöt. Bra vid torra grovarbeten typ grävning, röjning och eldning. Finns i två storlekar.

Tegera Pro
tegera-pro
En helsyntetisk proffshandske med vaddering på utsatta ställen och med ganska tajt passform. Sitter mycket bra på handen, låg krage med resår. Tål inte väta. En handske man gärna tar på sig till alla torra jobb året runt, särskilt tunga grävjobb men även för att lägga sten och beskära träd. Om den håller lika länge som utlovat (4 ggr mer än motsvarande läderhandske) är den prisvärd. I övrigt en dyr kvalitetshandske som finns i flera storlekar.

Traditionell
traditionell
En hederlig, konventionell arbetshandske i gult svinnarvläder med blått tyg på baksidan. Komfortfoder i handdelen. Dammodellen är kort och bred, herrmodellen är bättre men väldigt stor (storlek 10,75). Klumpig passform i båda modellerna. Dessutom sitter sömmarna i pekfingret på damhandsken illa till och ger omedelbart skavsår. Modellen känns annars tålig och välsydd och är en billig extrahandske till torra grovjobb vår, sommar och höst. Begränsat urval storlekar.