Sök

Black & Decker Spotlight: En stor stark

2007-04-12

Tycker du att vanliga ficklampor är taniga och svaga? Åker du gärna omkring med en extralampa i bilen? Då är detta produkten för dig.

Modell Betyg Pris Kommentar
Black & Decker 19/25 700 En stor stark

Sammanfattning

Alla som använt en laddbar ficklampa vet att en sådan ofta lyser starkare än modeller med vanliga batterilampor. Men laddbara handlampor är dyra och dessutom brukar inte ljusstyrkan motsvara prisnivån. Nu finns en ny generation laddbara, batteridrivna strålkastare från Black & Decker som lyser kraftfullt utan att kosta skjortan. Men man får stå ut med vissa ergonomiska tillkortakommanden, främst bestående i att lampan är stor och tung. Modellen finns i tre varianter efter behov och budget. Mellanmodellen BDV157 ser ut att vara bästa kompromissen sett till kapacitet, format och pris.

Inledning

Om produkten
Black & Decker Multi Spotlight BDV157 är en batteridriven strålkastare som laddas via 12 volt i bilen eller båten, alternativt via vanligt 230 volt vägguttag. Den har en H3 lampa som avger 9000 lux på ett avstånd av 2,75 meter. Vidare finns en backup- eller arbetsbelysning som kan vara i drift upp till 40 timmar. Drifttiden vid användning av strålkastaren är cirka 30 minuter. Lampan väger 1,8 kg och har pistolgrepp med fångrem samt bygelhandtag. Laddare för 230 volt samt 12 volt medföljer. Batteriet tar 3-4 timmar att ladda via 12 volt och 20-30 timmar via 230 volt.

Som en supernova
Första gången man slår på strålkastaren slås man av den kraftiga ljuskäglan som är både lång och bred. Fullt jämförbar med ett större extraljus av halogentyp till bilen. Under klart väder lyser lampan upp siktfältet gott och väl 200 meter framåt i mörkret. Men det är en gammal sanning att en låga som brinner starkt också tar slut snabbt, den uppgivna drifttiden på 30 minuter är ganska överdriven. Även i gynnsamma förhållanden (rumstemperatur) slocknar ljuset efter cirka tio minuter med full laddning. Har man lampan placerad i bilen är det dock enkelt att hålla den laddad hela tiden. Laddkabeln är dessutom så lång (3 meter) att den kan vara inkopplad medan lampan användas utanför bilen, till exempel vid viltolycka eller om du drabbats av mekaniskt fel. Vi har inte provat lampan på nattlig safari bland lejonen på Afrikas savann, men jag kan tänka mig att denna modell skulle vara uppskattad i en liknande miljö.

Famla i mörker
Designmässigt finns både bra och dåligt att säga om Multi Spotlight. Pistolhandtaget är skönt att hålla i men det är tur att det också finns ett extra handtag på ovansidan eftersom lampan är ganska tung. Strömbrytaren fungerar bra, det krävs dock att man låser knappen för kontinuerligt ljus vilket sker genom att peta in en liten, hård knapp på sidan. Inte något som låter sig göras med handskar på händerna, lika lite som den lilla knappen för det svagare backup lyset. Detta är användbart på nära håll och som allmänbelysning. Alla knappar är svarta liksom den omgivande plasten, varför det är omöjligt att hitta strömbrytaren i halvmörker om man inte redan vet var knapparna sitter.

Stödjande ljus
Vill du ställa ifrån dig lampan och använda den som arbetsbelysning finns två lägen: snett nedåt och snett uppåt. Lampan kan även läggas på sidan men det finns ingen möjlighet att få den att lysa rakt fram. Det borde också finnas något slags hållare bland tillbehören för bilen eller båten att placera lampan i, eftersom den inte bara är tung utan också stor som en mindre brandsläckare. Inget man lägger i handskfacket direkt. Bruksanvisningen är kortfattad och enkel, men det är inte heller någon tekniskt avancerad produkt vi pratar om. Starkt lysande, men ingen stjärna.


Bra köp?
Det finns inte många sladdlösa strålkastare med samma kapacitet i prisklassen för konsumentbruk. Den lyser starkare än någon laddbar ficklampa vi har provat och som kostar betydligt mer, men batteriet tar också slut på rekordtid vilket man bör vara medveten om. Det är förmodligen därför tillverkaren har valt att bara låta lampan vara på under det att strömbrytaren hela tiden trycks in. Men för användning i bilen eller båten med tillgång till eluttag blir läget ett helt annat.

Marcus Bergh

Design

3/5

Robust, tung och otymplig
Kvalitet

4/5

Känns som en pansarkryssare
Kapacitet

4/5

Bättre batteritid efterfrågas
Funktioner

4/5

Laddare för hem och bil, 2 ljuslägen
Prisvärde

4/5

Mycket ljus för pengarna
Summa

19/25

Lyser starkt, men bara för en kort tid

Senast uppdaterad: 2019-03-08
Av: