Sök

Bättre än måttstock

2008-01-15

Om du skall planera inköp av virke, färg och golv till ett rum, eller mäta rumsvolym och liknande, kan det bli ganska omständligt att skjuta måttstocken framför sig och sedan räkna kvadrat eller kubik. Nu behöver du bara ha en liten avståndsmätare i handen som gör jobbet åt dig, snabbare och mer exakt.

Modell Betyg Pris Kommentar
Skil Xact 530 22/25 1000 Tydliga symboler
Stanley 610626 15/25 560 Stor display
Best Tools 401196 13/25 420 Saknar svensk manual
Coop Kellen KC-100 15/25 200 Billigare alternativ
Laserliner Metermaster 19/25 500 Instruktioner på baksidan
Bosch PLR30 24/25 1250 För längre avstånd
Black & Decker BDM100 19/25 500 Vikbar

Sammanfattning

Smartson har testat 7 handhållna modeller för konsumentbruk, billigaste kostar 200 kr och dyraste 1250 kr. Mått och vikt skiljer sig inte så mycket åt, däremot användarvänligheten och tekniken bakom mätningen. De dyraste modellerna från Skil och Bosch använder laser för mätning. Övriga använder ultraljud som mätmetod med laserstråle som referenspunkt. Skillnaden i mätmetod är noggrannheten och maxavståndet. Ultraljud kräver större fri yta längs mätsträckan, lasern mäter exakt längs hela linjen. Detta gör att det inte går att mäta långa, smala korridorer med ultraljud. Noggrannheten är för laser på några millimeter. För ultraljud det kan vara upp till 0,5% mätfel, vilket i värsta fall motsvarar 5 cm på 10 meters avstånd. Alltså kan ultraljudsmätning vara tillräcklig för en uppskattning av längder, medan laser kan krävas för måttbeställning av byggmaterial.

Inledning

Kontinuerlig mätning är en funktion som kan komma väl till pass när man vill överföra ett avstånd från ritning till verklighet. I verktygets display visas avståndet kontinuerligt och man kan flytta verktyget till önskat avstånd. Denna funktion på Skil och Bosch sker med automatik, på modellerna med ultraljud sker detta genom att hålla en knapp nedtryckt. Skil och Bosch mäter bäst och har bäst knappsats. Men är du inte beredd att lägga 1000 kr eller mer på en avståndsmätare rekommenderar vi Laserliner eller Black & Decker.

Så gjorde vi

Testet genomfördes inomhus. Angiven vikt är inklusive batterier och måtten är avrundat till 5 mm. Varje modell bedömdes på design, prestanda, kvalitet, funktioner, prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Skil Xact 530 - Tydliga symboler 

Batteri: 4x1,5 volt AAA (medföljer)
Mätområde: 0,2-20 meter
Vikt: 190 gram
Mått: 12x6x3 cm
Medföljande tillbehör: Mjuk väska
Cirkapris: 1000 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till och dra ifrån. Kontinuerlig mätning med laser. 
Omdöme: Funktionsknapparna är tätt placerade med tydliga symboler. Positivt att knappsatsen är tålig mot damm och smuts. Bra instruktionsbok på svenska. Lätt att lära sig funktionerna och enkel att använda. Den medföljande förvaringsväskan är praktisk, tålig och tydlig med vad den innehåller tack vare logotypen Xact.

Stanley 610626 - Stor display

Batteri: 9 V (medföljer ej)
Mätområde: 0,6-12,2 meter
Vikt: 160 gram
Mätt: 14x6,5x4 cm
Medföljande tillbehör: Inga
Cirkapris: 560 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till längder. Kontinuerlig mätning. Mäter med ultraljud och laserpunkt som referens.
Omdöme: Verktyget är enkelt utformat med en knapp som täcker in längd, yta och volymmätning. Displayen är stor och tydlig, speciellt då den visar tre senaste mätningar. Nollställningsknappen är mycket tydlig. Utan laserpunkt som hjälp är det lite svårare att veta att man mäter mot rätt punkt.

Best Tools 401196 - Saknar svensk manual

Batteri: 9 V (medföljer ej)
Mätområde: 0,6-15 meter
Vikt: 180 gram
Mått: 14x7x4cm
Medföljande tillbehör: Inga
Cirkapris: 420 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till längder. Kontinuerlig mätning. Mätning med ultraljud.
Omdöme: Instruktionsboken är i miniatyr och på engelska. Det kräver övning för att komma underfund med menyerna. Att summera mätningar och sedan nollställa är inte helt intuitivt, då verktyget saknar separat nollställningsknapp. Den kontinuerliga mätningen sker genom att hålla ”read”-knappen nedtryckt. Detta är en av de billigare modellerna i testet. Det märks i form av lägre kvalitetskänsla och sämre användarvänlighet.

Coop Kellen KC-100 - Billigare alternativ

Batteri: 9 V (medföljer ej)
Mätområde: 0,6-15 meter
Vikt: 180 gram
Mått: 14x7x4cm
Medföljande tillbehör: Inga
Cirkapris: 200 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till längder. Kontinuerlig mätning. Mätning med ultraljud.
Omdöme: Instruktionsboken är i miniatyr och på svenska. Detta är samma verktyg som Best Tools, enda skillnaden att den är i färgen grått och har varumärket Kellen för Coop. Intressant är att den hos Coop är under halva priset än som Best Tools. Även om verktyget i sig inte är särkskilt lätt att lära sig att använda och kvaliteten inte så hög blir det ett budgetalternativ väl värt att nämna då det kostar 200 kr hos Coop.

Laserliner Metermaster - Instruktioner på baksidan

Batteri: 9 V (medföljer)
Mätområde: 0,6-18 meter
Vikt: 163 gram
Mått: 13x6x4 cm
Medföljande tillbehör: Inga
Cirkapris: 500 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling mellan meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till och dra ifrån längder. Mätning med ultraljud.
Omdöme: Detta är en av de två modellerna i testet där man kan välja om mätningen skall räknas från den bakre eller främre delen av verktyget. Den har också en mycket enkel funktion för att se de fem senaste mätningarna. En udda funktion är att man kan mäta med självutlösare, precis som på en kamera, man behöver då inte själv hålla i verktyget. På baksidan av verktyget finns en pedagogisk översikt av knapparnas funktioner.

Bosch PLR30 - För längre avstånd

Batteri: 4x1,5 V AAA (medföljer)
Mätområde: 0,2-30 meter
Vikt: 190 gram
Mått: 11x7x3,5 gram
Medföljande tillbehör: Mjuk väska
Cirkapris: 1250 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till och dra ifrån. Kontinuerlig mätning. Laser för mätning.
Omdöme: Funktionsknapparna är små, men ändå glest placerade så att man lätt kommer åt. Knappsatsen är tålig mot damm och smuts. Komplett och bra instruktionsbok på svenska. Knapparnas symboler är enkla att förstå och verktyget är lätt att använda. Den har längst maxavstånd för mätning på hela 30 meter, och två skåror som riktningshjälp om laserpunkten är svår att uppfatta på långa avstånd. Väskan är funktionell men inte så tålig.

Black & Decker BDM100 - Vikbar

Batteri: 9 V (medföljer)
Mätområde: 0,6-12 meter
Vikt: 180 gram
Mått: 14,5x7x73 cm
Medföljande tillbehör: Inga
Cirkapris: 500 kronor

Konstruktion: Knapp för omvandling av meter och fot. Längd-, yta- och volymmätning. Minnesfunktion för att lägga till och dra ifrån längder. Mätning med ultraljud.
Omdöme: En riktigt bra funktion hos BDM100 är att den är vikbar. På så sätt kan man enkelt mäta från golvet. Knapparnas funktioner är pedagogiska. När man vill mäta volym använder man multipliceringsknappen mellan varje mätning, precis som en miniräknare. Två parallella knappar på sidorna för mätning. Kanske en bra design, svårt att avgöra den direkta fördelen. Även denna modell kan räkna från fronten eller bakre delen.