Sök

Ytterdörrar med glas

2004-04-20

En ytterdörr ska motstå inbrottsförsök, kyla och regn. Här testas sju ytterdörrar med glas. Nästan alla dörrar har visst läckageproblem vid hårt regn.

Modell Pris Kommentar
Dooria Malung 7600 "Bäst"
Leksandsdörren Sollerö 10500 "Läckage mellan karm och dörr"
Diplomatdörrar Lisa 4900 "Justerbara gångjärn"
Hemse Jutlandia Öja 8000 "Treglasad isolerruta"
Snickar-Per YD 273G 10800 "Sluter tätt mot kyla"
Swedoor Bohus 6700 "Svag formändring"
Skånska Byggvaror Arild 4600 "Lufttät"

Sammanfattning

Sju ytterdörrar med glas utsätts för klimattest för att visa om de kan motstå fukt och kyla. Eftersom de är gjorda i MDF, ädelträ eller porös board så får de inte skeva utan ska vara lätta att stänga. Samtliga är försedda med inbrottskydd och godkänt Assa-lås. Dörrarna har standardmått 100x212 cm och 10 års formgaranti. Några har justerbara gångjärn eller löstagbara spröjs. Man mäter också isoleringsförmågan. Det kan röra sig om en besparing på mellan 700-1000 kr per år i elkostnader bara genom att ha en tät dörr. Dorrias Malung är den som bäst klarar testet.

Inledning

Råd & Rön låter Sveriges Provningsanstalt utföra en rad tester på sju ytterdörrar med glas som passar relativt nybyggda hus. Framförallt vill man se om dörrarna är lufttäta och inte släpper in läckage så att fuktskador uppstår. Bohus från Swedoor var den enda som visade formändring. Övriga blev godkända trots att läckage kan uppstå och dörrarna inte är helt lufttäta. Malung 2514 från Dooria blir testvinnare eftersom den är helt lufttät liksom dörren från Snickar-Per.

Door_LISAVITXL
Arild är den billigaste dörren i testet. Den har treglas isolerruta och löstagbara spröjs. Dörren sluter tätt mot kylan men släpper in läckage genom glaslisten. Lisa har tvåglas isolerruta med energiglas. Den har justerbara gångjärn och löstagbara spröjs. Den är inte helt lufttät vid -15 grader och släpper in läckage genom glaslisten. Bohus har samma mönster på utsidan som på insidan. Den är dock inte lufttät och har en svag formförändring vid -15 grader.

Dooria_2514_Malung
Malung 2514 är bäst i test. Den är lufttät, har justerbara gångjärn och samma mönster på in- och utsida. Öja 804 GK är inte lufttät över -15 grader och visar läckage mellan karm och dörr samt vid glaslisten. Den har justerbara gångjärn och treglas isolerruta. Sollerö läcker mellan karm och dörr samt vid tröskeln och genom glaslisten. Den är inte lufttät över -15 grader och har en treglas isolerruta. Snickar-Perdörren är den dyraste i testet och har justerbara gångjärn, samma mönster på in- och utsidan samt treglas isolerruta. Den är lufttät men släpper in läckage vid tröskel och karm.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: