Sök

Vispa smeten!

2006-10-06

Elvispen är en klassisk hjälpreda i köket som kan användas till mer än att vispa grädde. Smartson testar tio modeller från 150 till 1000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Matsui MHM100 11/25 150 Budget
Braun M700 17/25 350 Pulsknapp
Obh Nordica Triple Mixer 17/25 330 Trippelvisp
Bosch Turbofixx 18/25 330 Effektiv
Philips Essence HR1570 20/25 400 Flexibla vispar
Watt elvisp 10/25 280 Olidligt arbetsljud
Dualit 21/25 1100 Genomtänkt
Krups 3 MIX 5000 XL 19/25 500 Joystickfunktion
Tefal Prepline 16/25 250 Pigg
Krups 3 MIX 8008 20/25 900 Bra tillbehör

Sammanfattning

En bra elvisp gör arbetet enkelt i köket. I vårt test har vi undersökt hur starka, funktionella och hanterbara modellerna är genom att vispa grädde, blanda sockerkakssmet och vetedeg. Testet visar att alla modeller klarar av att vispa grädde och sockerkakssmet utan problem. Momentet att bearbeta vetedeg med degkrokar är en tyngre uppgift som kräver en elvisp med hög kapacitet. Philips Essence HR1570 och Krups 3 MIX 8008 är två effektiva alternativ som knådar degen väl, men flera av visparna har likvärdig kapacitet. Vill man bearbeta större och tyngre degar rekommenderar vi istället en köksmaskin.

Inledning

Eftersom alla modeller använder sig av både vispar och degkrokar är det bra om redskapen är märkta med symboler eller färger för att förenkla monteringen. Ett bra exempel på tydlighet är de olika färgerna på Obh Nordicas redskap. En nackdel med vissa av modellerna är att arbetsljudet är förvånansvärt högt. De modeller som låter extra högt är angivna i texten. Rent designmässigt är modellerna rätt lika varandra förutom elvispen från Dualit. Där har tillverkaren lyckats att kombinera hög kapacitet och funktionell design på ett bra sätt. Den har även uppskattade tillbehör såsom ballongvisp och en praktisk sladdvinda. Ett annat bra alternativ är Philips Essence HR1570 med vispar som anpassar sig efter skålens form. En nackdel är dock att redskapen är svåra att ta ur. Sammantaget är alla modeller med betyget 15 och uppåt bra köp om du vill knåda, blanda och röra ingredienser i hemmet.

Så gjorde vi

Vi testar förmågan att vispa grädde, blanda sockerkakssmet och vetedeg. Bedömningskriterierna är funktioner, kapacitet, design, kvalitet samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Matsui MHM100
Betyg: 11/25
Kommentar: Budget
Matsui MHM100 är testets billigaste elvisp med effekten 200 W. Den är utrustad med fem olika hastigheter plus en bra turbofunktion. Degkrokarna och visparna är korta vilket försvårar arbetet i djupa skålar. Modellen har det märkbart jobbigt att knåda vetedegar, men vispar grädde och sockerkakssmet godkänt. Bra sladdförvaring men frigöringsknappen för redskapen sticker ut för mycket vilket försvårar hastighetsregleringen. De olika nivåerna är otydliga att avläsa och modellen har ett högt arbetsljud. En budgetmodell som fungerar för enkla uppdrag såsom att vispa grädde. 
Cirkapris: 150 kronor

Braun M700    
Betyg: 17/25
Kommentar: Pulsknapp
Braun M700 Multimix är en funktionell elvisp med effekten 280 W. Modellen har tre hastigheter plus pulsläge. Redskapen är långa och är praktiskt märkta för enkel montering. Det går även att köpa till en mixersats (ej testad) vilket ökar användningsområdena. Vetedegen gick bra att bearbeta även om det var tungjobbat. Smet och grädde vispades luftigt och poröst. Elvispen står stadigt och sladden lindas runt den bakre delen. En turboknapp hade kompletterat de tre hastigheterna bättre än pulsknappen, som i huvudsak är anpassad för mixersatsen.      
Cirkapris: 350 kronor

Obh Nordica Triple Mixer
Betyg: 17/25
Kommentar: Trippelvisp 
Obh Nordica Triple Mixer har fem hastigheter med turbofunktion och effekten 200 W.
De tre visparna gör att det går snabbare att vispa större mängder utan att cirkulera maskinen nämnvärt i bunken. Visparna är märkta med olika färger vilket gör monteringen enkel. Degkrokarna hamnar dock långt bak på maskinen vilket försämrar handhavandet. Vispar grädde och smet bra. Kvalitetskänslan är godkänd men modellen är inte lika gedigen som konkurrenterna i samma prisklass. Sammantaget ett nätt alternativ som är enkel att använda. Cirkapris: 330 kronor

Bosch Turbofixx
Betyg: 18/25
Kommentar: Effektiv
Bosch Turbofixx har en effekt på 350 W och arbetar bra med både vispar och degkrokar. Hanteringen är enkel och kapaciteten är mycket god. Visparna är långa och tunna och roterar effektivt i smeten. Elvispen är oändamålsenlig att ställa på ett kladdigt bakbord eftersom den har hål baktill. De tre effektlägena ger bra variation men turboknapp saknas. Handtaget är skönt att hålla i och förenklar arbetet. Ett effektivt alternativ som dock låter lite högt och saknar vettig sladdförvaring. Passerstav ingår i priset. 
Cirkapris: 330 kronor

Philips Essence HR1570
Betyg: 20/25
Kommentar: Flexibla vispar
Philips Essence HR1570 skiljer sig lite mot övriga modeller genom att visparna rör sig upp och ned för att anpassa sig efter skålens form. Funktionen kallas flexmix och fungerar bra vid till exempel beredandet av sockerkakssmeten. Med 400 W och tre olika hastigheter plus turbo är kapaciteten hög och kan på det området jämföras med Krups 3 MIX 8008. Degkrokarna knådade degen berömvärt. En nackdel med Essence HR1570 är att redskapen är besvärliga att lossa och sätta i. Sammantaget en stark maskin som blandar ingredienserna väl, men upplevs lite krånglig vid redskapsbyte.
Cirkapris: 400 kronor

Watt elvisp
Betyg: 10/25
Kommentar: Olidligt arbetsljud 
Watt elvisp är en tung modell med fem hastigheter och turbofunktion. Effekten är 200 W och vispar och degkrokar medföljer. Denna modell har kvalitetsbrister och imponerar inte i testets olika delmoment. Den största nackdelen med testexemplaret är arbetsljudet som riktigt skär i öronen. Vid beredning av vetedeg gick det väldigt tungt medan smet och grädde gick okej att vispa. Själva ytterhöljet sitter inte ihop ordentligt och man kan inte ställa elvispen på bakbordet om redskapen sitter i. Sammantaget ett mindre prisvärt alternativ som låter väldigt högt.
Cirkapris: 280 kronor

Dualit
Betyg: 21/25
Kommentar: Genomtänkt
Dualit elvisp är lättanvänd modell med effekten 300 W. Förutom degkrokar och vispar ingår även en praktisk ballongvisp som ökar användningsområdena i köket. De fem olika effektlägena ger bra variation trots avsaknad av turbofunktion. Det går utmärkt att vispa smet, grädde och klart godkänt att bearbeta vetedegen. Handtaget är skönt att hålla i och arbetsvinkeln är bekväm. Förutom den eleganta designen har modellen även en inbyggd sladdvinda som eliminerar trasslet. I testet är denna modell enklast att byta redskap på och står stadigast på arbetsbänken. Bra effekt, genomarbetad design, men ett högt pris i sammanhanget.
Cirkapris: 1100 kronor

Krups 3 MIX 5000 XL
Betyg: 19/25
Kommentar: Joystickfunktion 
Krups 3 MIX 5000 XL är utrustad med effekten 300 W och smarta funktioner. De olika hastigheterna manövreras med en spak som påminner om en joystick. Det första hastighetsläget är långsamt vilket gör att ingredienserna inte stänker. För man spaken uppåt går turbon igång på läge 1-3 vilket är mycket användarvänligt. Redskapen är lätta att sätta i och arbetar bra när grädde, smet och deg ska bearbetas. Bra kapacitet och bra funktioner men redskapen är dock svåra att ta ur. Handtaget är greppvänligt men skulle kunna vara mer runt än avlångt.  
Cirkapris: 500 kronor

Tefal Prepline
Betyg: 16/25
Kommentar: Pigg
Tefal Prepline är en liten och lätt elvisp med effekten 200 W. Trots storleken på vispar och den i sammanhanget låga effekten känns modellen pigg och snabb. Den har fem olika hastigheter plus en turbofunktion. Smet och grädde vispas lätt, men även degen bearbetas helt okej även om det går tungt. Denna modell är bättre än Matsui och Watt i testets alla delmoment. Redskapen som ingår, visp och degkrok, är korta men fungerar acceptabelt. Klart godkänd kapacitet, kvalitetskänsla och funktionalitet är slutomdömet.
Cirkapris: 250 kronor

Krups 3 MIX 8008
Betyg: 20/25
Kommentar: Bra tillbehör
Krups 3 MIX 8008 är en stark elvisp med många tillbehör. Med 350 W och bra redskap kommer man ganska långt med denna produkt. Den vispar bra med en okej ljudnivå och har en steglös hastighetsinställning plus turboknapp. Hanteringen är enkel och redskapen är lätta att sätta på och ta av. Degkrokarna jobbar bra och knådar vetedegen jämn och fin. Denna modell ligger i topp vad det gäller kapacitet och funktionalitet i detta test. Den är även anpassad för att användas i stativ vilket förklarar det höga priset. Tillbehören ballongvisp, skål och väggfäste ingår.
Cirkapris: 900 kronor