Sök

Vispa lätt utan skvätt

2003-04-01

Råd&Rön testar fem mjölkskummare för att undersöka vilka som är mest lämpade till hemlagad cappuccino.

Modell Pris Kommentar
Biese 80 "Tung att vispa"
Bodum 140 "Stänker något"
Nordica Café Crema 195 "Lätt att rengöra"
Aerolatte 300 "Lätt att rengöra"
Bialetti 350 "Tungt att vispa"

Sammanfattning

Vispar som används för att skumma mjölk till kaffe bör vara smidiga att använda. Skummet skall vara av rejäl höjd och ha tätt med fasta små bubblor. Det är möjligt att använda en vanlig spiralvisp under förutsättning att man använder lättmjölk menar Råd&Rön, med standardmjölk blir resultatet inte ens mediokert. När man vispar blir oftast resultatet bäst med större mängder vätska och någon deciliter mjölk ger sällan tillfredsställande resultat.

Inledning

Den vanliga stavmixern ger dåligt skum men däremot gav de batteridrivna specialvisparna Nordica Café Crema och Aerolatte bra resultat. Dessutom är de enkla att rengöra. På andraplats kom de handdrivna pumpmodellerna vilka var jobbiga att använda, stänkte mycket och var svårdiskade. Bialetti är den sämsta och dyraste pumpmodellen i Råd&Röns test.

Biese från Norrmejerier ger sämre resultat vid mindre mjölkmängd, oavsett fetthalt. Den är tung att vispa och stänker under användningen. Bodum ger också sämre resultat på mindre vätskemängd. Den stänker något vid användningen. Nordica Café Crema är bäst i test. Den får högsta betyg på standardmjölk oavsett vätskemängd och är även mycket bra på lättmjölk. Den är enkel att starta och rengöra. Komplicerat att byta batteri då ett spetsigt verktyg krävs.

Aerolatte presterar bättre på större mängd vätska men är fortfarande mycket bra även på en mindre mängd. Den är enkel att rengöra och det är enkelt att byta batterier. Dock är den något svår att starta och vid användning vibrerar den gärna i handen. Bialetti är sämst. Vid vispning av en deciliter lättmjölk ger den underkänt resultat och den är knappast bättre med ökad vätskemängd eller annan fetthalt. Den kräver minst 1,5 deciliter mjölk och det är tungt att vispa. Den stänker under användning och teflonet på kannans kant skadades också.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: