Sök

Vispa bästa smeten

2007-12-04

En elvisp i köket är en god hjälpreda till allt som ska blandas, vispas och knådas. Smartson testar åtta elvispar i prisklassen 330 till 1100 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wilfa HM1SS 19/25 400 Kraftfull
Hugin 17/25 400 Många effektlägen
Bosch MFQ3540 17/25 460 Stavmixer
Obh Nordica 16/25 330 Trippelvisp
Krups 3 mix 2000 XL 15/25 400 Litet format
Dualit 23/25 1100 Högst kapacitet
Princess 15/25 400 Ordinär
Philips HR1570 18/25 400 Fjädrande vispar

Sammanfattning

I testet har vi bland annat tagit fasta på hur effektiva, lättarbetade och ergonomiska de olika elvisparna är. En bra elvisp bör inte vara för tung eller svårarbetad. Det är bra om den är enkel att rengöra och montera för det gör den mer tillgänglig. Det är en klar fördel om det är variation mellan effektlägena så den klarar allt ifrån att endast blanda ingredienser till att knåda deg. Sladden får inte vara för kort och den bör heller inte låta för högt.

Inledning

Ingen av elvisparna uppfyller alla testmomenten utan anmärkning men alla modeller är väl godkända. Högst betyg får Dualit Soft Touch för att den är gedigen med bra variation mellan olika effektlägen samt hög kapacitet. Wilfa HM1SS är en annan kraftfull men tung visp som dock har ett besvärande högt arbetsljud. Bosch MFQ3540 väger lätt och är en användarvänlig och tystgående elvisp. Krups 3 mix 2000 XL har ett litet och smidigt format men saknar både kraft och variation i effektlägena. Philips HR1570 har fjädrande vispar vilket är en smidig funktion som anpassar sig till olika bunkar.

Så fixar du goda pannkakor
Traditionellt äter vi i Sverige pannkakor på torsdagar, gärna tillsammans med ärtsoppa. Oftast äts pannkakan med sylt och grädde men den kan även serveras med glass eller bacon. För att enkelt blanda och finfördela kaksmeten kan man med fördel använda en elvisp. Vispa smeten fluffig och grädda tunna, fina pannkakor!

Vår kokboks (1994) recept på pannkakor och plättar:
• 2,5 dl vetemjöl
• 0,5 tsk salt
• 6 dl mjölk
• 3 ägg
• 2-3 msk (30-50 g) smör eller margarin

Blanda mjöl, salt, mjölk och vispa smeten jämn. Vispa därefter ned äggen. Smält fettet och rör ner det i smeten. Hetta upp laggen och häll på ett tunt lager smet. Sänk värmen, när ytan blivit fast och ljust gulbrun är det dags att vända pannkakan. Rör om smeten ibland så inte mjölet sjunker. Servera pannkakan direkt, varm och nygräddad.

Elisabet Rosén

Så gjorde vi

Grädde, kaksmet och vetedeg till bullar blandades. Elvisparna bedömdes efter design, kvalitet, kapacitet och funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Wilfa HM1SS - Kraftfull

Lägen: 0-6, turbo
Effekt: 300 watt
Sladd: 150 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar

Wilfa-HM1SS.jpgOmdöme: Det gummerade handtaget ger ett stadigt och behagligt grepp. Modellen har mycket hög kapacitet och det går snabbt att vispa både grädde och kaksmet. Även det lägsta läget är kraftigt och turbofunktionen ger extra bra effekt. Vispen tar ett helhetsgrepp kring degen och bearbetar den med lätthet. Kvalitetsintrycket är gediget. Snygg men tung design. Maskinen har ett besvärande högt arbetsljud samt att knappen som lossar visparna är trög.
Cirkapris: 400 kronor

Hugin - Många effektlägen

Lägen: 0-16
Effekt: 300 watt
Sladd: 180 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar

Hugin-Fraxinus--2006-10.jpgOmdöme: Bred och lite klumpig visp med digital display. Effekten kan ställas i 16 steg vilket ger stor valmöjlighet. Handtaget är brett och inte ergonomiskt. Effektregleringen sitter inte heller bra till. Det går effektivt att vispa grädde och smet. Krokarna bearbetar hela vetedegen, dock går det väldigt tungt ibland och det tjuter i motorn när degen uppvisar alltför stort motstånd. Modellen gör annars sitt jobb väl och kvalitetsintrycket är godkänt.
Cirkapris: 400 kronor

Bosch MFQ3540 - Stavmixer 

Lägen: 0-5, max
Effekt: 450 watt
Sladd: 140 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar, stavmixer och bägare

bosch-mfq3540.jpgOmdöme: Lättarbetad och ergonomisk visp och stavmixer i ett. Greppet är smalt och mjukt och eftersom maskinen är lätt blir man inte så trött. Den vispar kaksmet och grädde med lätthet, däremot är det jobbigare att bearbeta vetedeg. Det skulle behövas mer drag i vispen eftersom inte heller de högre effektlägena räcker till. Kvalitetsintrycket är inte särskilt gediget. Den stora fördelen med denna visp är att den väger lätt och låter ganska lite.
Cirkapris: 460 kronor

Obh nordica - Trippelvisp 

Lägen: 0-5
Effekt: 200 watt
Sladd: 190 cm
Tillbehör: 3 vispar, 2 degkrokar

obh-nordica-6785.jpgOmdöme: Liten och kompakt maskin med 3 vispar. Modellen är lättarbetad och det är enkelt att komma åt knapparna. Med 3 vispar är det effektivt att vispa både grädde och smet. Dock har den låg kapacitet och får det lite tungt att veva runt vetedegen. Ibland fastnar den och har svårt att komma loss. Arbetsljudet är ett lätt tjutande, speciellt på högre effektlägen. Att modellen är lättarbetad och har tre vispar är annars en klar fördel för att vispa smet och liknande.
Cirkapris: 330 kronor

Krups 3 mix 2000 XL/betyg/16.jpg - Litet format

Lägen: 0-2
Effekt: 280 watt
Sladd: 135 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar

krups-gna241.jpgOmdöme: Liten och lätt elvisp med bara två effektlägen. Formatet är lätthanterligt och greppet bra. Effekten är inte den högsta men den räcker gott och väl för kaksmet och grädde. Fördelen är att maskinen väger lätt och att man inte blir trött i handen. Maskinen skakar dock kraftigt när man bearbetar degen och man får använda mycket handkraft. Kvalitetsintrycket är godkänt men man får inte så mycket effekt eller variation på köpet.
Cirkapris: 400 kronor

Dualit - Högst kapacitet 

Lägen: 0-5
Effekt: 260-300 watt
Sladd: 120 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar, ballongvisp, sladdvinda

Dualit-DULSOFTREDMIXER.jpgOmdöme: Gedigen elvisp med bastant design. Gummiklädd yta ger bra grepp men tyngden gör det jobbigt för handen. Effekten är god med stor variation mellan lägena. Degen knådas galant och effektivt. Mycket bra kvalitetsintryck men priset är lite väl högt. På högre arbetslägen gnisslar det också ordentligt i maskinen och sladden är i kortaste laget.
Cirkapris: 1100 kronor

Princess - Ordinär

Lägen: 0-5, turbo
Effekt: 280-300 watt
Sladd: 170 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar

princessOmdöme: Snygg men tung modell. Trots ett stadigt grepp är vispen tungjobbad och man blir fort trött i handen. Maskinen är annars effektiv på alla hastighetslägen. Att vispa kaksmet och grädde går utmärkt, men den smala formen på visparna gör att grädden blir kompakt och inte så luftig. Maskinen har det lite jobbigt med degen men gör jobbet väl. Kvalitetsintrycket är godkänt.
Cirkapris: 400 kronor

Philips HR1570 - Fjädrande vispar

Lägen: 0-3, turbo
Effekt: 400 watt
Sladd: 150 cm
Tillbehör: 2 vispar, 2 degkrokar

Philips-HR1570.jpgOmdöme: Vit traditionellt utformad elvisp i plast. Greppet är godkänt och det är enkelt att komma åt alla knappar. Modellen utmärker sig inte nämnvärt och det går bra att vispa kaksmet och grädde fluffigt. Den bearbetar degen effektivt men man bör använda läge 3 för bästa resultat. En smidig funktion är att visparna fjädrar och anpassar sig till rundformade bunkar. Kvalitetsintrycket är bra men designmässigt är den lite tråkig. En bra flexibel elvisp.
Cirkapris: 400 kronor