Sök

Vattenspridare

2004-08-10

Med en bra spridare får du grönare gräs och bättre skörd i trädgårdslandet. Vi testar åtta modeller tillsammans med Smartson.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hozelock Static 4 35 Superbillig!
Aqua Storm 15 4 100 Prisvärd
Impuls 5 315 Längsta strålen
Aqua Storm 2 in 1 3 230 Med dimmer
Turbospike 4 70 Smidigast
Regntåget 200 3 1300 Tung gung
Compact 16 3 250 Avig inställning
Aquazoom 350 2 340 Stor och dyr

Sammanfattning

Under torra somrar är vattenspridaren oumbärlig för allt som växer i trädgården. En spridare kan se ut på lite olika sätt och vi har testat oscillerande spridare, impulsspridare och sprinklerspridare. Gemensamt för alla är att de sprider vatten från en trädgårdsslang över ett större område, från några meter i diameter till flera hundra kvadratmeter, beroende på vattentryck. Den maximala ytan som spridaren kan täcka ska tas med en nypa salt, men ger en indikation på kapaciteten. På många modeller går det att ställa in var vattnet ska hamna, trycket regleras enklast genom att vrida på vattenkranen. De modeller som får högst betyg är de billigare sprinklerspridarna Hozelock Static och Claber Turbospike, Gardenas Impulsspridare samt oscillerande Hozelock Aquazoom 15.

Inledning

Alla testade spridare har halvtums slangkoppling och är i första hand ämnade för användning med rent dricksvatten. Rain Train har enbart testats med dricksvatten medan övriga även har testats med sjövatten från Mälaren, utan några problem med igensatta munstycken. Annars är många oscillerande spridare känsliga för partiklar i vattnet, eftersom spridarmunstyckena är så små. Vi rekommenderar därför inte en sådan spridare till sjövatten, då är en impulsspridare bättre. Tänk dock på att oscillerande spridare har en mjukare och mer skonsam stråle. Även sprinklerspridaren har en mjuk stråle, men på de enkla modellerna kan den inte regleras alls.

Så gjorde vi

Vi har bedömt spridarnas funktioner, kvalitet, design, hur väl de fördelar vattenstrålarna samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

Static
Hozelock Static
Testets minsta och klart billigaste spridare heter Hozelock Static. Den sprider vatten i en cirkel om drygt 5 meter i diameter, ungefär som en sprinkler. Strålen kan inte justeras men vattnet fördelas jämnt och fint. Strålen är skonsam och modellen fungerar bra för punktbevattning av planteringar och mindre gräsytor. På grund av att spridaren är så liten och lätt vill den inte så gärna stå stadigt på marken, men med tanke på det oslagbart låga priset kan man kanske leva med det.

Aquazoom 350
GARDENA Aquazoom 3502
Detta är en relativt stor och lång oscillerande spridare från Gardena i grå plast. Strålen vrider sig fram och tillbaka med hjälp av vattentrycket och kan ställas i två lägen, antingen smal och koncentrerad eller bred och generös. Med den breda inställningen täcker spridaren ett område på maximalt 350 kvadratmeter beroende på vattentryck. Steglös inställning av spridningsvinkel. Bra funktionalitet, men inställningen av spridningsläge känns lite tveksam hos Aquazoom, som faktiskt är i dyraste laget för den här typen av spridare vilket också drar ner betyget ett par snäpp.

Impuls
GARDENA Impuls Sektorspridare
Slagarmsspridare från Gardena i plast och metall, med steglös inställning av spridningen från 0 till 360 grader. Strålens koncentrationsgrad kan ställas steglöst. Med rätt tryck når strålen långt och spridaren kan därför täcka en betydligt större yta än de flesta andra spridare (maximalt 490 kvadratmeter). Stora gräsmattor är inget problem med denna modell. Dessutom tål den sjövatten betydligt bättre än oscillerande spridare, men på grund av att strålen är hård lämpar sig impulsspridaren inte till känsliga rabatter och liknande. Finns även med markspjut och högt stativ.

Turbospike
Claber Turbospike
Turbospike från Claber är en liten cirkulärspridare som sticks ner i marken och som sprider vatten i en diameter av cirka fem meter. Den består av en slangkoppling och ett spridarmunstycke, samt en vass spets som trycks ner i jorden någon decimeter. Enklare och smidigare kan det inte bli. Nackdelen är att man då och då får tvätta bort jord som fastnar på spjutet, men samtidigt kan spridaren aldrig hamna ur läge eftersom den sitter fast i marken. Med ett lägre pris hade det blivit full pott för Turbospike, men vi rekommenderar den gärna tack vare användarvänligheten.

Compact 16
Claber Compact 16
Claber Compact 16 är en oscillerande spridare med fem olika lägen för strålen, som bevattnar ett område av maximalt 288 kvadratmeter. Bra till större trädgårdsland och torra gräsmattor. Anslutningen för slangen sitter inte på kortsidan som hos övriga horisontalspridare utan på ena långsidan, vilket känns lite avigt. Särskilt om spridaren ska stå mellan två rabatter eller mellan två trädgårdsland. Strålen är stor och generös, men inställningen av spridningsläge är bökig.

Regntåget N200
regntåget 2
En rolig trädgårdspryl för den som vill ha en grön gräsmatta, utan att hela tiden flytta spridaren. Regntåget (av märket Nelson, Skandinavisk Bevattning) är en självgående spridare med två långa spridararmar. Spridaren är monterad på ett tungt chassi i gjutjärn och rör sig med hjälp av vattentrycket. Du bestämmer vart Regntåget ska åka genom att lägga ut maximalt 80 meter slang och medföljande avstängningsramp där tåget ”parkeras”. Bevattningsdiameter 1,5-18 meter. Smidigt med en spridare som sköter sig själv. En dyr leksak som behöver trimmas in lite i början.

Aqua Storm 15
Hozelock AF15
Aqua Storm 15 är den minsta och billigaste oscillerande spridaren från Hozelock. Vattnet sprids genom 15 små hål och bevattningsvinkeln kan ställas steglöst. Spridarrör i aluminium, övriga detaljer samt slangkoppling är i gul och grå plast. Bra spridning på vattnet, bevattningsyta maximalt 180 kvadratmeter. Finns även med 17 respektive 20 munstycken för bevattning av större ytor. Trycket kan justeras genom en liten läckageventil. Mycket spridare för pengarna.

Aqua Storm 2 in 1
Hozelock Aqua Storm 2in1
Denna specialvariant av oscillerande spridare från Hozelock har förutom den vanliga breda strålen även en dimmer för fröbäddar och andra känsliga bevattningsytor. 16 vanliga munstycken och 5 dimmunstycken täcker in en yta på maximalt 230 kvadratmeter. Att ändra från vanlig stril till dimmer sker med ett enkelt handgrepp och oavsett vilken funktion du väljer kan riktningen ställas steglöst. Gedigen men plastig. Har man behov av dimmerfunktion är ”2 in 1” en bra kombination.