Sök

Värm upp sommaren

2006-05-05

En sommarvarm veranda från vår till höst är ett svårslaget alternativ, både till vardags och till fest. Smartson presenterar tio värmande alternativ inför utomhussäsongen.

Modell Pris Kommentar
Barbecook 6200 Emaljerad plåt
Adax 2500 Med hjul
Landmann 2700 Flyttbar
Bordsvärmare 1200 Fjärrstyrd
Air Liquide 1000 Steglös
Terrassvärmare 4000 Festvärmare
Termo 750 Kompakt
Fuji 1350 Fotogen
Clas Ohlson 200 Väggfäste
Table heater 700 Piezotändare

Sammanfattning

I vårt nordiska klimat är sommaren kort och ibland ganska usel. Men det finns hjälpmedel för att höja komforten under kyliga dagar. Här går vi igenom några olika värmekällor som underlättar vistelsen på terrassen, balkongen, uteplatsen och på campingen. Förutom att värmekomforten blir högre kan man även förlänga kvällarna utomhus, som till exempel kräftskivan på höstkanten. Andra användningsområden för den så kallade terrassvärmaren är lagerlokaler, garage och liknande nyttorum. Gasol- och fotogendrivna produkter är även användbara vid tillfälliga strömavbrott som vikarierande värmekälla.

Inledning

Det vanligaste alternativet är den långsmala infravärmare som drivs av el och som monteras i tak, på vägg eller placeras direkt på marken. Värmen sprider sig via värmetrådar som reflekteras i önskad riktning. Ett flexibelt och festligt alternativ är gasolvärmaren, som används flitigt på uteserveringar och barer men som blivit vanlig även i hushåll. Fördelen med en gasolvärmare är att man slipper dra sladdar samt att flammorna skapar en trevlig känsla som påminner om en brasa. Dessa finns i både bords- och golvmodeller och är endast till för utomhusbruk. Gasolen är ett högvärdigt bränsle som avger koldioxid och vatten vid förbränning. Hanteringen av en gasolvärmare skall alltid ske med säkerheten i fokus. Slangar och gasoltuber måste hållas i gott skick. Gasolflaskan ska förvaras stående. En gasolflaska på 15 liter kostar cirka 300-400 kronor att fylla. Ett annat funktionellt alternativ är portabla kaminer som drivs av gasol eller fotogen. Dessa är lämpliga för inom- och utomhusbruk, speciellt där elektricitet saknas.

Före införskaffandet av ny värmekälla finns några viktiga saker att tänka på. Ta reda på hur mycket produkten kostar för inköp och drift. Värme är trevligt men kostsamt. Kontrollera även att säkerheten är god så att utrustningen inte kan skada omgivningen. Det viktigaste är att hitta en lösning som passar behovet och som förlänger den ljuva sommartiden.

Barbecook
Barbecook Infra nomad classic är tillverkad i emaljerad plåt, som ska ge en lättskött och snygg yta. Tändningen är elektrisk och värmaren är anpassad för butan- och propangas. Höjden är 231 cm och skärmens bredd uppmäter 85 cm. Den maximala effekten är 7,5 kW. Strålarna ska värma objektet och inte luften omkring för att skapa samma känsla som att sitta i solen. Stark vind eller kall luft ska inte påverka funktionen nämnvärt. Endast för utomhusbruk.

Adax
Adax Thermocomfort är en gasolkamin med infravärme och tvåstegs värmeelement. Kaminen är försedd med fyra hjul och är godkänd för inomhusbruk. Modellen fungerar både som nödvärmekälla vid strömavbrott och vid uppvärmning av till exempel garage och uterum. Utrustad med elfläkt för snabbare uppvärmning samt tändsäkring och koldioxidvakt. Effekt: 1,5-4,2 kW. Gasolförbrukning: 108-305 gram per timme. Elfläkt: 1-2 kW. Mått: 430x720x310 mm (BxHxD). Vikt: 15 kg.

Landmann
Landmanns rostfria terrassvärmare har två hjul och har en angiven värmespridning på cirka 6-7 meter. Den maximala uteffekten är 13,5 kW och förbrukningen är då cirka 900 gram gasol i timmen. Gasolbehållare i storlekarna 6-11 kg passar till denna modell. Höjden är 228 cm och kåpan har diametern 88 cm. En modell av detta slag kräver ett säkerhetsavstånd på minst 50 cm. Slang och regulator ingår inte i priset. Endast för utomhusbruk. Vikten är cirka 21 kg.

Bordsvärmare
Landmann bordsvärmare sprider sin värme via ett keramiskt 230V värmeelement. Som med en bordsfläkt kan man ställa in reflektorn i fast eller rörligt läge, vilket är bra om man vill variera värmespridningen. Värmen går att justera i tre olika effektlägen. Värmaren är konstruerad i plast och aluminium och kan även styras via den medföljande fjärrkontrollen. Mått: 75x45 cm (HxØ).

Air Liquide
Air Liquides bordsvärmare har sin naturliga plats på trädgårds-, altan- eller terrassbordet. Värmen sprids runt hela enheten och ger maximalt 2,8 kW. Effekten regleras via det steglösa reglaget. Gasolförbrukningen varierar beroende val av effektläget mellan 109-218 gram per timme.  Levereras med skyddsgaller, tändsäkring, slang och reduceringsventil. Toppdiameter: 49 cm. Fotdiameter: 30,5 cm. Vikt: 3,4 kg.

Terrassvärmare
Terrassvärmare från Air Liquide tillverkad i aluminium och rostfritt stål. Reflektorn värmer upp cirka 20 kvadratmeter och är anpassad för utomhusbruk. Med propan har brännaren en effekt på 5,8-9,6 kW och en förbrukning på 450-750 gram gasol per timme. Flamvakt är inkluderad i konstruktionen. Slang och reduceringsventil ingår, medan gasolflaska köps separat. Höjden är 228 cm och diametern 82 cm.

Termo
Termo halogen är en kompakt värmekälla utrustad med 2 meter lång kabel och jordad stickkontakt. Tekniken ska inte påverkas av väder och vind och är framtagen för att ge värme till uteserveringar, verandor eller uterum. Framsidan är försedd med skyddsgaller medan baksidan har ställbart väggfäste för upphängning. Värmelampan har en effekt på 1200 W. Passar för trånga utrymmen.

Fuji
Termo Fuji är en fotogenkamin med tankvolymen 5,5 liter, vilket ger en bränntid på cirka 28 timmar vid maxeffekt. Värmen strålar runt hela kaminen och är anpassad för uterum, terrasser, förtält och garage. Modellen är utrustad med kokplatta för ökad funktionalitet vid camping. Nackdelen med en fotogenkamin är att den kräver tillsyn. Energikapacitet 2200W per timme. Förbrukning 0,2 liter fotogen per timme vid maxeffekt. Vikt: 6,5 kg. Mått: (HxØ): 49x32,5 cm.

Clas Ohlson
Clas Ohlsons infravärmare har traditionell design med hölje av plåt. Reflektorn bakom det rostbeständiga värmeröret är tillverkat av högglanspolerad aluminium. Produkten levereras med 1,2 meter kabel och jordad stickpropp. Fästen för tak- eller väggmontage ingår och kan monteras vågrätt och lodrätt på till exempel en vägg. 230V med en effekt på 1000W. Storlek 120x6,8x4,7 cm.

Table heater
Primus Table patio heater ss är ett portabelt alternativ som med fördel placeras på bordet. Effekten går att reglera från 1,3 till 3 kW. Enheten tänds via en integrerad gnisttändare (kallas även piezotändare eller eltändare) där gasen antänds med ett tryck på en knapp. Höjden är 75 centimeter och diametern 52 cm. Modellen är tillverkad i rostfritt stål och levereras med slang och regulator.