Sök

Var sak på sin plats

2005-03-09

Det är skönt att veta var man har leksakerna, hundmaten, extrakuddarna, julsakerna och fiskegrejerna. Smartson tittar närmare på tio smarta förvaringsboxar för hemmet i en översikt.

Modell Pris Kommentar
Rollo 200 Med fyra hjul
Vessla 50 Grälla färger
Zink 200 Går att låsa
Coop Förvaringsbox 100 Billig men tråkig
Standby 350 Vinglig men mångsidig
Filtkorg 240 Mjuk och skön
Nora 170 Praktiska storlekar
Gigant 170 Hjul ingår inte
Smart Store 240 Kvalitetsförvaring
Rubbermaid 110 Ej stabelbar

Sammanfattning

Finns det ett bättre valt tillfälle att bringa ordning i skåp och lådor än när vi har ett nytt år framför oss? Alla större heminredningsaffärer har numera ett sortiment lådor, boxar och korgar för att tillfredställa vår längtan efter ordning i kaos. Tack vare inspiration från bl.a. Feng shui och inredningsprogram på TV har de flesta av oss upptäckt att det finns roligare alternativ än papperskassar och gamla skokartonger att ha sina prylar i. Vi har därför tittat närmare på tio förvaringslådor som är bra när man vill ha genomtänkta lösningar med stil.

Inledning

Lådorna i denna sammanställning kostar som mest 350 kronor och har ett brett användningsområde, men är gjorda i lite olika material. Plastboxar är tåliga och passar i barnrum och miljöer där det finns risk för fukt. Ett lock skyddar mot damm och gör det enkelt att stapla flera lådor på varandra. Förvaringsboxar i papp passar utmärkt i sovrummet, vardagsrummet och hallen. Lådor i filt, flätad plast eller korg är också toppen för hemmets utspridda småprylar. Innan du köper nya lådor är det smart att ta mått på utrymmet där du vill ha dem, för att kunna utnyttja utrymmet maximalt.

mini-koziol bolagetStandby, Koziol
En tuff tunna i tjock transparent plast som är perfekt för den trångbodde eftersom den förutom att användas till förvaring även kan tjänstgöra som pall eller ett smart brickbord. Locket vänds upp och ner och blir en bricka som dukas i köket och sedan ställs på tunnan vid servering. Standby ser också läcker ut i barnrummet fylld med leksaker som syns genom plasten. Förutom i orange finns den i blått, grönt, rött och vitt. Höjd 51 cm. Diameter 32/23 cm.

mini-Hammarplast-SmartstoreSmart Store, Hammarplast
Smart Store finns i nio storlekar från 1 till 70 liter och i många olika färger, dock finns inte alla storlekar i alla färger. De största modellerna har hjul. Smart Store är en hållbar och stabil box i livsmedelsgodkänd återvinningsbar plast. Locket har säker låsning med handtag som snäpper fast locket. Boxen är lätt att öppna och lätt att bära. Går att stapla på och i varandra. Insatser för småprylar, med varierande antal fack gör användningsområdet större. Tål temperaturer ner till minus 40 grader. Mått (70L): 70x40x38 cm.

mini-Hammarplast-rolloRollo, Hammarplast
Som man kan gissa av namnet är Rollo försedd med integrerade hjul för att lätt rullas in under sängen där den varken syns eller står i vägen. Det vita locket på denna plastbox är delbart på mitten och kan snäppas fast. Rollo finns i storlekarna 35 och 70 liter. Båda är 18 cm höga och ryms under de flesta sängar. Själva lådan är av vitaktig återvinningsbar transparent plast som gör det möjligt att ana innehållet. Mått 18x79x59 cm. Hammarplast lämnar 10 års garanti på sina produkter.

mini-RubbermaidBox med lock, Rubbermaid
Från Rubbermaid kommer den här boxen med ett praktiskt handtag som ligger plant mot locket när det inte används och fälls upp vid behov. Materialet är polypropylen, godkänt för livsmedelsförvaring. Välj mellan 9½ , 14 resp. 30 liter och lock i neongulgrönt eller blått. Själva lådan är transparent, handtag och snäpplås är silverfärgade. Flera lådor går att stapla på, men inte i varandra. Locket stängs med rejäla handtag som knäpps fast om locket. 30-litersboxen mäter 46x36x26 cm.

mini-nora ahlensNora, Åhléns
Pappboxen Nora säljs i 2-pack med små knubbiga kuber. Den stora med sidan 26 cm och den lilla 24 cm. Locket läggs löst ovanpå. Boxen är ihopsatt med kraftiga metallnitar. I hörnen på botten är det små springor som kan irritera när man vill förvara småsaker. Ytan är klädd med trendigt medaljongmönster i vinrött på varmrosa botten. En effektfull inredningsdetalj som kommer till sin fulla rätt i neutrala rum, speciellt med flera likadana boxar i rad. Mått 26x26x26 cm.

mini-COOPFörvaringsbox, Coop
Coop har en egen förvaringsbox i mellanprisklass. Plasten heter PPC och är godkänd för livsmedel. Boxen finns endast i de neutrala färgerna vitt och beige och rymmer 31 liter. Locket går att sätta fast med små knäppen i avvikande färg. Flera lådor kan staplas på eller i varandra beroende på åt vilket håll man ställer dem. Tål minus 35 till plus 110 grader. Mått 46x36x25 cm.

mini-gigant granitGigant, Granit
Denna vita, kraftiga låda av returpapper med löst lock är sammansatt med metallnitar och känns mycket tålig. På sidorna finns generösa bärhandtag. Måtten 34x36x35 cm är perfekta för dina gamla LP-skivor. Lådan kan kompletteras med en hjulförsedd spånplatta att ställa boxen på. Lådans botten är försänkt vilket förhindrar att lådan glider av plattan trots att den inte sätts fast. Plattan med hjul står kvar då man lyfter lådan, en konstruktion som kan vara en fördel eller en nackdel.

mini-zinc indiskaZinc, Indiska
Denna box från Indiska har lika mycket trivsam begagnatkänsla som halvdålig passform över sig. Boxen är gjord av patinerad zinkplåt med dekorativt nitmönster och många påkostade detaljer, med handtag på sidorna och framtill. Dubbla snäpplås, lådan kan dessutom kompletteras med hänglås. Locket har ett gångjärn invändigt som gör att det stannar i upprätt läge. Mått 41x23x21 cm. Finns även i större variant.

mini-bo conceptFiltkorg, BoConcept
Den mysigaste förvaringslådan är en sydd filtkorg från Bo Concept. Korgen av filt är i ett helt stycke som är ihopsytt i hörnen. Färgerna är hemtrevligt grå med ljusgrått foder eller piggt orange med mörkgrått foder. Tillverkaren rekommenderar inte tvätt, men i nödfall kan 30 graders ylleprogram fungera. Korgen finns i tre storlekar. Måtten på den största är 34x34x22 cm.

mini-ikea vesslaVessla, Ikea
Vessla påminner om den gamla hederliga läskbacken i förbättrad form. Finns i frostad vit, turkos, rosa och grön propenplast. I varje hörn undertill sitter ett lättrullande hjul. Lägg till 20 kronor och få ett skyddande lock i samma färg. Överkanten fungerar också som handtag och gör backen enkel att flytta och bära, även för ett mindre barn. Mått 39x39x28 cm.