Sök

Välkomna på grillfest!

2004-08-11

Sommartider är grilltider! Smartson har testat tio brikettgrillar för slott och koja.

Modell Betyg Pris Kommentar
Dancook 1000 3/5 1400 Snygg klotgrill
Sagaform Hink 3/5 250 Bättre än engångsgrillen
Weber One Touch 4/5 2300 För stora grillfester
Landmann Pelargrill 3/5 1000 Stadig och snygg
Cobbgrillen 3/5 1200 Multiverktyget
BBQ Nordic Bosse 2/5 650 På kant
Barbecook Optima 4/5 1000 Tänd med tidningen
Landmann Grilltunna 4/5 1000 Störst och snabbast
Weber Go Anywhere 3/5 700 Rejäl men tung
Barbecook Major 4/5 2000 Lyxig värsting

Sammanfattning

Det finns numera gott om elgrillar och gasolgrillar för utomhusbruk, men för alla som gillar riktig glöd är en traditionell kolgrill (eller brikettgrill) att föredra. Testets grillar kostar mellan 249 och 2295 kronor. Den billigaste kan ses som ett miljövänligt alternativ till engångsgrillen medan den dyraste närmast håller restaurangklass. Några är portabla och kan enkelt tas med i bilen eller i båten. Men klart är att det går utmärkt att grilla på alla. Weber One Touch, Landmanns grilltunna samt Barbecooks båda grillar får högst betyg.

Inledning

Ju fler inställningsmöjligheter grillen har, desto enklare blir grillningen. Det är en stor fördel om lufttillförseln kan regleras och om grillgallret går att flytta. Några modeller är klotgrillar med lock, som fördelar värmen jämnt, ungefär som i en ugn. Detta kallas indirekt grillning och passar bra för hel fisk, kyckling och stek. Briketter tar längre tid innan de ger glöd, men värmen blir jämnare än med kol. Tändvätskan har fått konkurrens av små tändkuber, som placeras under briketterna. Barbecooks metod att tända med papper under briketterna är enkel och miljövänlig, men snåla inte på pappret om det ska bli glöd. Ett praktiskt tillbehör är tändröret som bland andra Weber saluför. På bara några minuter glöder briketterna jämnt och fint. Vi har grillat kött, hamburgare och korv. Bedömningskriterierna är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Dessutom har vi bedömt hantering och rengöring.

Dancook 1000
Dan Cook
En stram och snygg klotgrill från Danmark som kanhända hämtat inspiration från amerikanska tillverkare. Underredet är av aluminium och locket av rostfri metall är försett med ett praktiskt handtag. Grillens dubbla väggar gör att luftgenomströmningen blir effektiv. Grillgallret är grovt och rejält men går inte att justera i höjdled. Vindskydd vid grillning utan lock saknas. Benen är rangliga och hjulen enkla. Ett plus för den praktiska hyllan undertill och insatsen för aska.
Jestrade, 08-4463344.

Sagaform Hinkgrill
Saga Form
Denna lilla portabla grillhink är liten, billig och enkel att handskas med. Hinken balanserar på tre tunna ståltrådsfötter och har praktiska bärhandtag som gör grillen flyttbar även när den är het. Gallret, som inte kan justeras i höjd, är litet och rymmer endast några få korvar. Hela konstruktionen är vinglig och känns skramlig. Men med tanke på det låga priset är den ett bra och portabelt budgetköp.
Sagaform, 033-233800.

Weber One Touch
Weber One Touch
Denna amerikanska grill är generös och rymmer många stora biffar. Konstruktionen är robust och mycket välgjord. ”One Touch” betyder att det ska vara enkelt att ta bort askan. Handtagen på locket och sidan är också behagliga att hålla i under hela grillningen. Vindskydd vid grillning utan lock saknades. Speciella sidofack för briketter vid indirekt grillning. Trots alla delar är grillen lätt att montera. Den emaljerade ytan är tålig, snygg och lätt att torka av. Arbetshöjden är dock snudd på låg för den som är lång.
Weber, 08-59074775.

Weber Go Anywhere
Weber Go Anywhere
En portabel grill av hög kvalitet. Allt är välgjort och har bra passform. Den emaljerade ytan är trevlig och praktisk och modellen är enkel att montera. Små fötter gör att den kommer upp från marken. Lockets rejäla handtag används som bärhandtag med grillbenen uppfällda. Namnet till trots, bär man den dock inte gärna långt då den är ganska tung. Annars är den perfekt att ta med sig i båten eller bilen. Eftersom gallret inte är reglerbart får man vända biffarna ofta.
Weber, 08-59074775.

Landmann Pelargrill
Landmann pelargrill
Testets skrytigaste grill i rostfritt och aluminium. Finesserna med den klassiska pelarmodellen är flera. På pelaren finns ett smidigt reglage för lufttillflöde. Foten kan vattenfyllas vilket innebär att grillen står stabilt och dessutom kan man efter avslutad grillning öppna en spärr och tömma ner askan i vattnet. Alternativt finns en asklåda som monteras undertill. Grillgallret har fasta handtag och kan höjas. Däremot är grillen svår att rengöra på grund av alla skrymslen.
Landmann, 0370-693580.

Landmann Grilltunna
Landmann grilltunna
En effektiv grill för det stora sällskapet. Verkningsgraden är hög och önskat grillresultat uppnås riktigt snabbt. Men monteringen var tidskrävande med mycket skruvar och smådelar. Tunnan sväljer nästan två påsar briketter om man vill fylla den helt, men det går också att lägga lite briketter i ett hörn. Grillen är stadig som en skottkärra med dubbla hjul. Formmässigt ingen skönhetsupplevelse, men bra för stora familjer och mycket grill för pengarna.
Landmann, 0370-693580.

Barbecook Optima Standard
Barbecook Optima
En liten pelargrill i svart och röd plåt med fot som går att vattenfylla. Det enda som behövs för att snabbt få glöd är en tändsticka och tre sidor tidningspapper i röret under briketterna. Liksom med Landmanns pelargrill kan glöd och aska tömmas i vattnet. En praktisk bygel i framkant tjänar både som handtag och upphängningsställe för verktyg. Justerbart grillgaller.
Bättre Glöd, 08-6671390.

Barbecook Major Rostfri
Barbecook Major
Nästan tvåtusen kronor kostar denna stora pelargrill i restaurangstil, helt i rostfritt stål. Den är större och byggd i tjockare gods än Barbecook Optima. Foten går även här att fylla med vatten och glöden tänds med hjälp av tidningspapper i pelaren. Bygeln fungerar som bärhandtag och upphängningsställe för verktyg. Justerbart, generöst grillgaller med tättsittande, tjocka trådar. Påkostad traditionell grill för större sällskap.
Bättre Glöd, 08-6671390.

Cobbgrillen
Cobb
En liten burk i rostfritt stål som påminner om ett stormkök, både till utseende och användning. Cobb kan nämligen mer än att grilla, som att koka ris eller potatis, baka bröd och med tillbehör användas som stekpanna. Eftersom den har många delar är den komplicerad att hantera. Glöden blev fin och utsidan håller sig sval under grillningen. En finess är att den går att ladda med briketter hemma och sedan transporteras. Smidig och mångsidig båt- och campinggrill.
Eld & Vatten, 0708-224040.

BBQ Nordic ”Bosse”
BBQ NordicVertikalgrill med två ställbara halster. Fördelen med att grilla vertikalt är att man slipper vända varje köttbit separat. Enligt tillverkaren är det också hälsosammare eftersom man slipper köttsaft i elden. Men det är krångligt att alltid behöva klämma fast det man ska grilla, särskilt svårt blir det när man vill kolla om köttet är klart. Tillverkarens tips om att ha folie i botten som samlar upp fett och köttsaft ska tas på allvar, för det var ett tufft jobb att göra rent grillen. Bra överdrag och skärbräda medföljer. Hopfälld tar ”Bosse” liten plats vilket är bra.
BBQ Nordic, 019-247999.