Sök

Välj rätt wok!

2004-11-11

Krispigt färgstarka grönsaker och saftigt och mört kött, tillagade med ett minimum av fett. En god och hälsosam middag är klar på ett kick i woken. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Typhoon Non-stick 19/20 270 Testfavorit!
Anders Petter Sandberg 12/20 500 Emaljerad miniwok
Anders Petter Degerfors 15/20 600 Stor & tung
Demeyere 17/20 2240 Kock-känsla
Typhoon stor 18/20 570 Delade meningar
Iittala Wok 14/20 500 Stilig men vinglig
Look 17/20 1000 Gedigen
Typhoon medel 15/20 200 Prisvärt köp
Ronneby Bruk 15/20 600 Tung gung
Duka Color Wok 12/20 150 Mest stekpanna

Sammanfattning

Inför ett köp av en wok står man vid ett vägval. Antingen väljer man en teflonbelagd (non-stick) wok som inte bränner vid maten och som är lätt att diska. Flitigt använd håller den dock inte mer än 5 år, även om den sköts rätt. Alternativet är en stål- eller gjutjärnswok som kan hålla resten av livet. Den kräver lite mer inkörning och avsevärt dyrare än de teflonbelagda tunna modellerna, men blir på sikt en pålitlig partner i köket. Testfavoriten blev ändå Typhoon non-stick eftersom den besitter alla egenskaper en bra wok ska ha och till ett bra pris.

Inledning

Woken är från början framtagen för öppen eld eller gaslåga, därför är en traditionell wok rund i botten. En wok för elplattor bör däremot vara plan undertill. Enligt expertisen ska botten dessutom gärna vara tjock, för att fördela och bibehålla värme bättre. Testlaget gillade wokarna med tunna, höga väggar eftersom de är snabba och gör maten läckert krispig. Att woka är snabb matlagning och en lite mindre panna kan räcka bra för den vanliga familjen. På induktionshäll fungerar inte teflonbelagda wokar av aluminium, eftersom spistypen kräver magnetiska kärl. Att woka i en vanlig stek- eller traktörpanna fungerar, men det är onekligen en speciell känsla att laga Asien-inspirerad mat i en riktig wok. Dessutom är det praktiskt med de höga kanterna som minskar stänk och spill.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi wokade strimlat nötkött och frysta wokgrönsaker i rapsolja. Alla wokar testades både på elspis och gasspis samt diskades, mättes och vägdes. Kriterierna är prestanda, kvalitet, design samt prisvärde.

mini-DemeyerefoodDemeyere
Testets i särklass dyraste wok i rostfritt stål, med 30 års garanti. Ett riktigt proffsredskap från Belgien som kräver en stunds instekning och träning, samt noggrann skötsel i början. Här gäller det att röra om hela tiden annars fastnar maten direkt. Rätt använd är det dock en härligt snabb och läcker stålwok som platsar i köket hos en matentusiast, som månar om kvalitet och som tar väl hand om prylarna. Förvånansvärt lättdiskad. Diameter 33 cm. Vikt 1,6 kg. Fungerar på induktion och tål maskindisk.

mini-Look wokLook
En trevlig wok anpassad för elspis i första hand, med titanbeläggning på aluminiumstomme vilket gör att den inte fungerar på induktionshäll. Mycket lätt att använda, även första gången. Bra med dubbla handtag och generösa kanter över en bred bas, som gör woken stadig. Fantastiskt lätt att diska. Ser fortfarande oanvänd ut efter tre tuffa wok-omgångar. Diameter 30,5 cm. Vikt 1,6 kg. Ett minus för det höga priset.

mini-RonnebyBrukWokRonneby Bruk
Vacker att se på, men tung och besvärlig att flytta är denna gjutjärnswok med livstids garanti och dubbla järnhandtag som blir extremt heta, speciellt på gasspis. Lite längre uppvärmningstid än övriga modeller. Diskas med hett vatten och torkas på spisens eftervärme eller med hårdare hushållspapper. Pappersrester fastnade gärna i början på den skrovliga ytan. Lock, tång, galler och träpinnar ingår. Diameter 37 cm. Vikt 3,9 kg. Fungerar på induktion. Att kroppen mår bra av järntillskottet är kanske inte oväsentligt för den hälsomedvetne.

mini-TyphoonlitenTyphoon normal
En kolstålswok med rigorösa instruktioner om instekning, som bör följas till punkt och pricka. Efter inkörsperioden är detta en snabb och effektiv wok i ett material som kan rosta om den inte sköts på rätt sätt. Repig och fläckig yta redan efter första användandet. I skötselråden står tröstande nog att ”ju fulare desto bättre”. Diameter 31 cm. Vikt 1,4 kg. Fungerar på induktion. En verklig budgetwok för den som vill woka på traditionellt vis.

mini-TyphoonstorTyphoon stor
En väldigt stor wok som fick kommentarer som ”generös”, ”klumpig” och ”svårförvarad”. Denna dubbelbelagda wok med kolstålskärna och dubbla trähandtag rörde upp en del känslor. Härligt runda former som underlättar både vid matlagning och diskning. Den stora woken hettas upp snabbt men man kan man fråga sig om det för normalhushållet inte går lika bra med en mindre. Diameter 35 cm, Vikt 1,7 kg. Fungerar även på induktionshäll.

mini-TyphoonNon-stickTyphoon Non-stick
Vilken wok! Bra djup och skön skålning gör det lätt att kasta och sleva runt maten i woken utan spill, i alla fall om man använder gasspis. Belagd med non-stickmaterialet ”Probon” med kärna av kolstål. Föredömligt stadig men samtidigt smidig och tunn. Diameter 31 cm. Vikt 1,1 kg. Passar induktionshäll. Utmärkt form, bra funktion och väldigt prisvärd. Finns i rött och svart.

mini-AndersPetterSandbergSandberg
En kombination av wok och fonduegryta är modellen Sandberg från Anders Petter. Med fondue-tillbehör. En smart idé som inte riktigt håller hela vägen. Fungerar OK på elspis, men dåligt över gaslåga. Trähandtagen sveddes direkt och blev alltför heta. Ytan är emaljerad och det tar något längre tid att värma upp grytan än med en traditionell wok. Skötselanvisningar saknas. Vanligt diskmedel fungerade bra till rengöring. Diamter 22 cm. Vikt 1,7 kg. Fungerar även på induktionshäll.

mini-AndersPetterDegerforsDegerfors
En gigantisk gjutjärnswok från Anders Petter, som tål tuffa tag. Fina trähandtag som förblev svala under wokningen, men det gäller att inte komma åt handtagsfästena i järn eftersom de är väldigt lätta att bränna sig på. Lite längre uppvärmningstid än genomsnittet, men med god värmehållningsförmåga. Diameter 36,5 cm. Vikt 4,7 kg. Lämplig för induktionshäll. Traditionell och pålitlig pjäs som säkert kommer till glädje, så länge lämplig förvaringsplats finns.

mini-iittalawokIittala Wok
En nätt och stilren teflonbelagd wok som tenderar att vingla lite på gasspisen, eftersom bottnen är relativt liten. Innandöme av stål gör woken lämplig för induktionshäll. Inga anvisningar finns, förutom att woken ska tåla maskindisk. Diameter 28,5 cm. Vikt 0,9 kg. Perfekt storlek för det lilla hushållet och enkel att hålla ren, utom vid handtagsfästet där det samlas fett som bränns fast.

mini-DukawokDuka Color Wok
Från Duka kommer denna teflonbelagda aluminiumwok som ser bra ut och som även fungerar bra. Handtaget är skönt att hålla i. Testets lättaste wok är lättdiskad och tål maskindisk. Trots alla positiva egenskaper är det väldigt mycket stekpannekänsla över denna modell, som trots att den fungerar bra känns som en mindre lyckad kompromiss mellan wok, stek- och traktörpanna. Diameter 27,5 cm. Vikt 0,8 kg.