Sök

Välj rätt kudde!

2005-09-07

Smartson testar tio sovkuddar i olika material och prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Celebration 15,5/20 250 Silikonkänsla
Excellent Medium 15/20 600 Lite lagom
Allergo 14/20 500 Hög och fast
Ellen 10/20 1000 Medioker
Sommardun 10,5/20 800 Tunnis
Silvex 9/20 200 Sliskig
Blåklocka 17/20 190 Budgetköp
Konvalj 16/20 1000 Superlyx
Linnéa 15,5/20 280 Fast form
Sensus Anatomi 14/20 250 Formbar

Sammanfattning

Många av oss lägger stora pengar på rätt säng, men det gäller att följa upp med en minst lika bra kudde. Att välja rätt sovkudde är något av en djungel, eftersom variationerna när det gäller material och pris är stora. Här testar vi tio kuddar, varav fem har fyllning av dun och fjäder och fem har olika slags syntetfyllning. Två modeller är så kallade anatomikuddar, som formar sig efter nacken och huvudet. Av dessa får tre kuddar lite högre betyg, det är Celebration från Hemtex samt Blåklocka och Konvalj från Värnamo Sängkläder.

Inledning

Dunkudden andas i regel bättre än syntetkudden, men många allergiker föredrar ändå syntetkudden, den luktar inte och är i regel billigare än dunkudden. Dunkudden bör vädras ibland för att inte lukta unket och måste torktumlas ganska länge efter tvätt, annars lägger sig dunet i klumpar och kudden återfår aldrig sin fluffiga form igen. Samtliga kuddar i testet har yttertyg i bomull och kan maskintvättas i 60 grader, förutom Silvex anatomikudde som endast ska handtvättas och inte torktumlas (med en veckas torktid som resultat). Det finns olika kvaliteter på dun- respektive syntetfyllning. Gåsdun anses vara finare och är dyrare än anddun, samtidigt som europeiskt dun är finare och dyrare än asiatiskt. Ju större andel dun, desto fluffigare kudde. En ren fjäderkudde är tung, kompakt och inte särskilt komfortabel. Den så kallade ballongkudden har en kärna av fjäder med ett ytterskikt av dun och är ett bra alternativ för den som vill ha en kudde i naturmaterial med bättre stadga än den vanliga dunkudden.

Så gjorde vi:
Kuddarna har bedömts utifrån komfort, stadga, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 20 poäng.

celebrationCelebration
Nordic Dream Celebration Medium är en syntetkudde med fyllning av silikoniserad polyesterbollfiber. Finns även som låg och hög kudde. Yttertyg av bomullscambric. Bra kvalitetskänsla i sömmar och tyg. Denna syntetkudde har en närmast perfekt form och är skön att vila mot. Men för den som vanligtvis sover med dunkudde känns den fabricerad och lite stum. Som syntetkudde är den ett prisvärt köp. Tre års garanti. Vikt 480 gram.

excellentExcellent
Nordic Dream Excellent Medium är en dunkudde med 70% anddun och 30% andfjäder. Finns även som låg och hög kudde. Yttertyg av bomullscambric. Välgjord dubbelsöm och bra form. Kudden ger bra respons men är ändå mjuk och skön. Fjäderfyllningen känns en del, men inte så det stör. En del svarta inslag syns i den annars vita fyllningen. Skön kudde i medelprisklass, som inte sticker ut med sina egenskaper. Vikt 550 g. Tre års garanti.

allergoAllergo
En syntetkudde från Höie, speciellt framtagen för allergiker och godkänd av norska astma- och allergi-förbundet. Fyllningen består av anti-bakteriell "Comforel Allerban" från DuPont, med yttertyg i bomull-scambric. Enkel men bra kvalitet på överdrag och söm. God form och stadga, men många kan tycka att fyllningen är väl fast, vilket gör att huvudet hamnar högt på kudden. I övrigt är känslan ungefär densamma som hos de hälften så dyra konkurrenterna. Vikt 500 g.

ellenEllen
Fast och hög dunkudde från Engmo Dun med 65% dun och 35% fjäder, dunkvaliteten anges ej. Relativt enkel kvalitet på sömmar och yttertyg. Trots att kudden ska vara fast, upplevs den som tämligen mjuk och eftergivlig. Den har en bra form och fyller ut överdraget bra. Fyllningen har en del svarta inslag men håller överlag en jämn kvalitet. En ordinär kudde som inte är värd pengarna, trots att den är förpackad i en lyxig "sjömanssäck" av bomull. Vikt 450 g.

sommardunSommardun
Dunkudde från Engmo Dun med fyllning i 65% danskt anddun och 35% fjäder. Medelmjuk, låg kudde med trevligt yttertyg och blåmönstrad söm. Bra komfort men låg bärighet. En snäll kudde för den som inte vill ha så mycket stadga. Även på denna kudde känns det som att priset är tilltaget lite i överkant. Vikt 400 g.

sensusSensus Anatomi
Syntetkudde som formar sig efter nacke och huvud. Både formen och överdraget i 75% bomull, 35% syntet ger associationer till SJ och landstinget. Överdraget håller dock bra kvalitet och är även tvättbart. Fyllning av "memoryfoam". Kudden är mindre än det normala och passar inte i ett vanligt överdrag. Däremot är den både tung och kompakt. Kudden formar sig väl och är ganska komfortabel, särskilt då man ligger på rygg. Det går inte att komma ifrån känslan av institution, men har man behov av en anatomikudde är detta förmodligen ett vettigt val. Vikt ca 700 g.

silvexSilvex
En anatomisk syntetkudde av enklare slag med fyllning av polyuretan. Här är det sjukhusmiljö i sin mest osmakliga form med fast, fjädrande fyllning och sladdrigt, hudfärgat överdrag som inte kan tas loss. Endast handtvätt med torktid på en vecka, då kudden inte får tumlas. Känslan av ombonad komfort och lyx saknas helt på denna svensktillverkade kudde, med ett namn som ger associationer till kemiska preparat. Passar inte i ett vanligt överdrag. Vikt ca 700 g.

bl%E5klockBlåklocka
En enkel syntetkudde från Värnamo Sängkläder med stoppning av Lentus bollfiber och vitt, lätt prassligt och neutralt bomullsöverdrag med blå kantning. Lätt och fast, med bra stadga. Stop-pningen av bollfiber andas dock inte så bra och kudden känns därför ganska varm mot huvudet. Men den ger god komfort och känns vilsam oavsett sovställning. Prisvärt köp för den som vill ha en enkel men bra syntetkudde. Vikt ca 700 g.

konvaljKonvalj
Påkostad dunkudde från Värnamo Sängkläder med 90% vitt gåsdun och 10% fjäder. Neutralt överdrag i vit, extra mjuk bomull med rejäl dubbelsöm och blå kantning. Fantastiskt mjuk kudde som känns oerhört lyxig, men som inte erbjuder så mycket stadga. Trots högt pris känns Konvalj som ett bra köp med tanke på kvalitet och sammansättning. Vikt endast 350 g.

linn%E9aLinnéa
En relativt tung "ballongkudde" med kärna av fjäder och yttre skikt av dun. Dubbelsöm och blå kantning på yttertyget som är lätt prassligt. Kudden har relativt fast form och är en ganska bra kompromiss för den som vill ha stadga och fast komfort, men som föredrar naturmaterial framför syntet. Inte lika skön som en äkta dunkudde, men betydligt sta-bilare. Och ganska mycket billigare. Vikt ca 600 g.

Köpinfo:
Nordic Dream: www.hemtex.se
Höie: www.jysk.com
Engmo Dun: www.engmodun.se
Värnamo: www.varnamo-sangklader.se
Sensus: www.skumplastboden.com/www.jysk.com
Silvex: www.jysk.com

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: