Sök

Välj rätt julgransfot!

2004-12-17

Det måste inte vara krångligt att få granen att stå rak. En bra julgransfot är enkel att justera och gör att granen står stadigt i eller utanför stugan.

Modell Betyg Pris Kommentar
Markslöjd Blacken 3/5 190 Prisvärd utefot
JHK liten 3/5 125 Lätt men stadig
JHK stor 3/5 145 Större, inte bättre
Markslöjd Julius 3/5 280 Flexibel men ostadig
Twetman 4/5 1500 Lyxig och gedigen
Nisse ute 3/5 240 Gediget järnkors
Nisse inne 2/5 150 Tar liten plats
Elving 5/5 500 Bäst i test

Sammanfattning

Lagom till jul har vi testat åtta julgransfötter med helt olika konstruktion och utseende. I prisklassen 125 till 1500 kronor utser vi den nyligen patenterade foten Elving till testvinnare, följd av gjutjärnsfoten Twetman. Båda är extremt stadiga modeller för inomhusbruk. Andra vettiga köp är JH Karlssons lilla "bordsmodell" samt Markslöjds Blacken för utomhusbruk.

Inledning

Problemet med de flesta julgransfötter är att de är svåra att justera så att granen står rakt i stugan. Om foten har tre eller fyra ställskruvar spelar ingen större roll, att få granen rak kräver ett betydande tålamod. Därför är det skönt att det finns konstruktörer som har tänkt till en extra gång när man har utvecklat en ny julgransfot. För den som inte vill betala så mycket för en pryl som bara används en gång per år, finns naturligtvis flera prisbilliga och enkla modeller på marknaden. Granfoten för utomhusbruk saknar vattenbehållare och har stålpinnar som ger ökad stadga. Men justeringsmöjligheterna är i stort sett desamma som hos inomhusmodellerna.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på hantering, kvalitet, funktioner, design och värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

twetmanTwetman
Tung fot i svärtad gjutjärn för inomhusbruk. Ser ut och väger som en gammal järnspis, vikten på hela 12 kg bidrar till att granen står stadigt men försvårar samtidigt hanteringen. Maximal stamdiameter är 9 cm. Fotens höjd är 18 cm, diametern är 33 cm och den rymmer fem liter vatten vilket är ett stort plus. Bra dokumentation medföljer vid köp. Tre ställskruvar i mässing med en form som gör dem bekväma att justera. Den tunga foten är extremt stadig och i botten sitter en pigg som håller granen på plats i mitten. Håller för evigt om du inte tappar den i golvet.

nisse inneNisse inne
Klassisk modell i grön plast med fyra utfällbara ben i röd plåt. 25 cm hög fot som rymmer en liter vatten. Granens maxdiameter är 10 cm. Konstruktionen känns klen och rasslig men erbjuder god stadga. Det kan vara trickigt att få ut benen så att foten balanserar väl. Behållaren rymmer knappt en liter vatten. Designen är inte direkt tilltalande, men tack vare att benen fälls ihop tar foten väldigt liten plats i julkartongen.

nisse uteNisse ute
Välbyggd kryssfot för utebruk i galvaniserad stålplåt. Fyra pinnar sticks ner i marken genom ett hål i varje hörn. Dessutom ska man sätta en skruv i granen genom botten av foten för maximal stabilitet. De fyra ställskruvarna ger bra justeringsmöjligheter, men foten måste ställas plant. Höjd 14 cm. Granen får maximalt vara 9 cm i diameter. Stödpinnarna är trubbiga och kan vara svåra att få ner i hård mark. Stadgan är godkänd men inte så bra som förväntat.
Med en vattenbehållare hade foten säkerligen gjort sig bra även inomhus.

jhkarlsson stor-litenJH Karlsson liten
Vanligt förekommande modell i grön plast med röda plåtben och rund spilltallrik för vatten. Fyra ställskruvar med plastände. Granens maxdiameter är 7,5 cm och foten rymmer 0,5 liter vatten. Höjden är 17 cm. En liten fot för den lilla granen, perfekt till en bordsgran. Tack vare tallriken under foten behöver man inte vara rädd för att spilla vatten. Konstruktionen är lätt, smidig och förvånansvärt stadig.

Jjhkarlsson storH Karlsson stor
Som den lilla modellen från JH Karlsson, men avsedd för något större granar. Maxdiametern på drygt 8 cm är visserligen inte mycket större, men behållaren rymmer en hel liter vatten och mäter 22 cm på höjden. Ingen spillrisk vid påfyllning tack vare tallriken. Samma ställskruvar med plastände som lillebror. Även den stora modellen är stadig, men märkligt nog inte lika bra som den lilla.

elvingElving
Elvings konstruktör har nyligen beviljats patent för en sällsynt bra teknisk lösning på problemet med sneda granar. Du fäster stammen med hjälp av en enda skruv i en löstagbar insats, som sedan ställs i en vattenbehållare som rymmer hela fem liter. Behållaren sitter på en ledad kula vilket medger att granen kan justeras steglöst åt alla håll. Glöm det ändlösa pillandet med ställskruvar, på knä under en spretig gran. Elving har spilltallrik, är relativt tung och bjuder god stadga. Fotens höjd är 23 cm och granen får maximalt vara 9,5 cm i diameter. Bäst i test!

blackenMarkslöjd Blacken
Fot i svartmålad plåt för utomhusbruk med tre ställskruvar, 16 cm hög. Granens maxdiameter är 9 cm. En vässad stålpinne gängas fast under foten och körs ner i marken. Tillsammans med det tvådelade krysset under foten ger den långa pinnen bra stabilitet även på svagt lutande mark. När foten väl är på plats är justeringsmöjligheterna begränsade. Så länge marken inte är alltför hård fungerar konstruktionen väl, men det lär bli betydligt svårare med frusen mark. Tack vare att pinnen och ett av stödbenen är lösa tar foten ganska lite plats som nedplockad.

juliusMarkslöjd Julius
I likhet med Elving en patenterad julgransfot i grön plåt med stora justeringsmöjligheter. Den är dock inte lika smidig att hantera. Hållaren sitter löst (men kan inte tas bort) och placeras i en metallkrans med slitsade spår. Även den skevaste gran går att få rak i den här foten. Tyvärr känns konstruktionen lite rasslig och foten tillhör inte de stadigaste. Ställskruvarna gnisslar och går trögt. Ett plus för spilltallriken under foten och för bra pris. Maxdiameter på granen är 10 cm och foten mäter 19 cm på höjden.