Sök

Välj rätt hushållsmixer

2003-11-04

Sex mixerstavar och fyra mixerbägare testas av Råd & Rön i varierande prisklasser. Dyrast är inte alltid bäst visar det sig.

Modell Pris Kommentar
Philips Cucina 375 "Obekvämt grepp"
Philips Essence 795 "Effektiv"
Elram XB-986 150 "Dålig"
OBH Nordica 6717 255 "Foten svår att lossa"
Krups Power XL 6 696 "Tung kanna"
OBH Nordica Pro 595 "Svår att skrapa ur"
Dé Longhi KF 1600 1295 "Små tryckknappar"
Braun MR 4000 350 "Bästa mixerstav"
Bosch Easy Mixx 380 "Bra startreglage"
Tefal Swing 270 "Klumpigt grepp"

Sammanfattning

Råd & Rön testar 10 mixers som ska klara att göra puré av morötter och ärtor, blanda till en god majonnäs eller en läcker milkshake på nolltid och till viss mån hacka mandel och persilja. De ska vara funktionella, lättanvända och enkla att diska. I testet varierar betygen och den som står i begrepp att köpa en mixer bör fundera över vad den i första hand behöver klara.

Inledning

Mixern har blivit en ovärderlig hjälpreda i köket. Numera finns både praktiska mixerstavar och lite större mixerbägare som hackar och blandar. Råd & Rön testar att göra puré, mjölkdrinkar, majonnäs och ströbröd på maximal effekt. I testet är det enbart en mixerstav, Braun MR 4000, som klarar nästan alla moment. Mixerstaven från Elram klarar inget av proven. Av mixerbägarna klarar sig Philips Essence bäst. Övriga faller på ett eller flera moment och är tunga att hantera.

Elram XB-986 är svår att rengöra och foten kan inte tas isär från motordelen. Den får sämst betyg av stavarna eftersom varken puré eller majonnäs blir bra. OBH Nordica 6717 har en mixerfot som är svår att lossa och startreglaget fastnade flera gånger. Klarar puré och majonnäs bra. Tefal Swing är tung att hålla och har ett klumpigt grepp, men är bra att mixa med. Bästa mixerstav är Braun MR 4000 som också har ett bra grepp. Foten kan diskas i maskin men är något svår att få loss. Philips Cucina är obekväm att jobba med och startreglaget är svårt att komma åt. Bosch Easy Mixx har bra grepp och foten kan diskas i maskin. Sämre på att mixa.

OBH Nordica Pro är tung och svår att skrapa ur. Locket måste pressas på plats. Bra betyg för mjölkdrinkar. Krups Power XL 6 är tung och saknar greppyta på locket. Reglaget är ostadigt. Philips Essence är effektiv och bra på att mixa. Den har tryckvänliga reglage men saknar markering för hastighet. Dé Longhi KF 1600 har liten greppyta på locket och små tryckknappar för hastighet, men klarar att blanda mjuka ingredienser och drinkar bra.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: