Sök

Vågmästare i köket

2004-12-16

En hushållsvåg förenklar i köket och gör det roligare att baka och laga mat. Smartson testar tio vågar, både mekaniska och elektroniska.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Futura 18/20 500 Liten och precis
Typhoon Rostfri 12/20 450 Budget-retro
Soehnle Magnum 15/20 560 Klarar 5 kilo
Soehnle Cyber 13/20 980 Snygg glasplatta
Siemens Porsche 17/20 1400 Toppdesign
Philips Essence 12/20 600 Lågpriskänsla
IKEA Reda 13/20 60 Budgetmodell
Dr Oetker 8/20 280 Plastig och opålitlig
Typhoon Blå 15/20 600 Nostalgi hemma
Siemens MW00150 18/20 600 Stora siffror

Sammanfattning

En våg med elektronisk display är populär i köket. Sifferfönstret är mer lättläst än en analog vågskala. Den elektroniska vågen är mer exakt och ofta stabilare än den mekaniska modellen. De testade vågarnas maxbelastning är 2-5 kilo och priserna ligger inom intervallet 60-1400 kronor. På de billigare (och sämre) vågarna tenderade vikten att ändras beroende på placering av livsmedel, särskilt vågen från Dr Oetker. Men det finns bra analoga vågar också. Den dyrare modellen från Typhoon är ett exempel. De flesta vågar väger korrekt. Testfavoriterna blev OBH Nordica och de båda modellerna från Siemens.

Inledning

En mekanisk våg mäter vikten med hjälp av en fjäder och en analog skala. Med en mekanisk våg är man aldrig beroende av batterier. Den elektroniska vågen har en sensor som omvandlar vikten och förmedlar den i displayen. Sensorn kan vara trög vid kyla och fungerar bäst i rumstemperatur. Elektroniken kan i vissa fall störas av radioapparater, microugnar och mobiltelefoner. Den elektroniska vågen är annars hållbar, eftersom fjädern på den mekaniska vågen nöts efter en tid. Alla elektroniska vågar har automatisk avstängning för att spara batterier. Till många vågar ingår en skål och på modellerna från Typhoon är det svårt att väga utan den medföljande skålen. På de övriga går det utmärkt att väga i skålen eller direkt på plattan. En bra våg används ofta och bör gärna kunna stå framme. Vill man ändå ställa undan den är det bra med en liten, platt våg som inte tar nämnvärd plats. I engelska och amerikanska recept är enheten ofta pund (lb.) och ounce (oz.). Samtliga testets vågar har därför dubbla skalor, vilket är mycket uppskattat.

Så gjorde vi

Vågarna har bedömts utifrån grad av funktionalitet i köket. Betygskriterierna är prestanda, kvalitet, design, funktioner, prisvärde. Maxbetyget är 20 poäng.

mini-Dr OetkerDr Oetker
En liten mekanisk plastvåg inklusive rejäl och påkostad 3-litersskål med hällpip och handtag. Skalans nollpunkt kan vridas. Mätresultaten varierade från gång till gång med en differens på upp till 30 gram. Beroende på om livsmedlen lades på vågen försiktigt eller hastigt visade vågen olika vikt. Maxvikt 2 kg. Vågens diameter 12 cm. Ingen manual finns, men vågen är så enkel att använda att det inte heller behövs. Ett streck på skalan är 20 gram. Det är mycket tätt mellan strecken och svårläst för personer med nedsatt syn. Hade vågen varit lika stadig som skålen hade betyget blivit högre.

Soehnle MagnumSoehnle Magnum
En slät och generös viktplatta med 18 cm diameter och lätt upphöjda kanter dominerar denna elektroniska våg som har en maxvikt på 5 kilo. Designen är neutral och hygienisk med sina släta ytor. Displayen är tydlig och lättläst med god kontrast. Vid vikter upp till 2,5 kilo rundar vågen av till närmaste 2 gram, därefter 5 gram. Manualen är en serie illustrationer med korta texter som dock föreställer en annan modell. 9V-batteri ingår inte. En trevlig och enkel våg med bra precision.

soehnle_cyberSoehnle Cyber
En snygg, minimalistisk elektronisk våg med lyxigt generös viktplatta av glas med 19 cm diameter. Displayen är tydlig med lättavlästa siffror när vikten stabiliserat sig. Batteriluckan är av gummi och är lätt att öppna men lossnar när man flyttar vågen. Viktmässigt tenderar den att visa i underkant. Viktavrundning på 1 gram upp till 2,5 kilo, därefter 5 gram. Maxvikt 5 kg. Illustrerad manual utan text, som en svårlöst rebus. Priset är saftigt tilltaget.

siemens_mw00150Siemens MW00150
Den tydliga displayen med mycket stora siffror är perfekt för den som ser lite sämre. Denna stiliga och smäckra våg av silverfärgad plast står stadigt på gummifötter och känns mycket gedigen. På viktplattan som är 12 cm i diameter kan man ställa den vida och smäckra 2-litersskålen av transparent tunn plast som dock känns lite väl ömtålig. Maxvikt är 2 kilo. 2x3V litiumbatterier ingår. Hög precision i viktangivelserna. Bra bruksanvisning.

mini-siemens_mw91100Siemens Porsche
Den här stramt maskulina elektroniska vågen levereras med väggfäste. Viktplattan som klarar 2 kg fälls upp som en ugnslucka vid förvaring. Vågen mäter då endast 3 cm på bredaste stället och det enda som syns är ytskiktet i borstad metall. Praktiskt med integrerad klocka och timer som enkelt ställs in med hjälp av den utförliga manualen. Mycket hög precision. Viktplattans mått 20x19 cm. 4x AAA-batterier ingår. En uppskattad men dyr våg.

Ikea RedaIkea Reda
Ikeas mekaniska våg är testets billigaste. Om man nöjer sig med att få veta vikten på ett ungefär så duger den bra. Nålen på mätskalan är tunn och fladdrig. Maxvikten är 3 kilo med 20 gram mellan strecken, som är tjocka och svåravlästa. Skålen som rymmer 2 liter är liksom resten av vågen i grönblå frostad plast. Viktplattans diameter är 12 cm. Ett litet plus för den behändiga nollställningsspaken.

obh nordicaOBH Nordica Futura
Som en liten padda ser den ut, denna 3 cm höga elektroniska våg som lätt drabbas av feta fingeravtryck på det mattborstade stålhöljet. Sin litenhet till trots klarar den 5 kilo med 1 grams intervall. Viktplattan är 12,5 cm i diameter. Klarade precisionsprovet med få avvikelser. 4x AAA-batterier ingår inte. Funktionen som omvandlar gram till deciliter känns överflödig. Heltäckande manual. Lätt att förvara, använda och tycka om.

philips_essencePhilips Essence
En elektronisk våg i plast med generös viktplatta på 15,5 cm. Vågen med maxvikten 5 kilo och 1 grams precision har den tämligen onödiga funktionen med omvandling från gram till milliliter och centiliter. De grå knapparna känns billiga och är svåra att trycka på, utan att hela vågen vickar. Lättfattlig manual. Samtliga vikter varierade en hel del vid olika försök, vilket gör att vågen på det hela taget känns lite opålitlig och plastig.

typhoon_rostfriaTyphoon Rostfri
På lite avstånd är denna mekaniska metallvåg ett smycke för det moderna köket med sin hemtrevliga retrolook. Men tyvärr känns den inte lika rustik på nära håll. Vågen klarar 4 kilo och passar de som inte måste veta den exakta vikten, för det är plottrigt att tyda de små strecken. Precisionen är godkänd. Manual medföljer ej. Ett plus för den blanka 2-litersskålen som är tunn och elegant.

mini-typhoonTyphoon Blå
I såväl lantköket som i det moderna köket passar denna blålackade mekaniska metallvåg. Den stora, tvåfärgade mätartavlan gör vågen till testets i särklass mest lättlästa och precisa mekaniska våg. Strecken och mätarnålen är tunna, siffrorna klara. Maxvikten är 4 kilo och skålen rymmer 1,5 liter. Manual medföljer ej. Ett litet minus för den något svårmanövrerade nollställningsratten. Vågen är stor och skrymmande så det är tur att den är så snygg att man vill ha den framme för jämnan.