Sök

Vägen till gott kaffe

2003-12-01

Smartson testar tio kaffekvarnar och undersöker vilka som duger till bryggare respektive espressomaskin. Maskinerna ligger i prisklassen 250 till 3500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch 4/5 575 Bästa budgetköp
Pavoni Jolly 4/5 3500 Rejäl och dyr
Braun Select 3/5 565 Bullrig medelmåtta
Minimoka 5/5 2000 Bäst i test
Solis 166 4/5 1370 Swiss made
Bodum C-mill 2/5 400 Snygg men oduglig
Krups 75 3/5 315 Prisvärd knivkvarn
Saeco Proff 4/5 1500 Näst bäst i test
OBH Nordica 2/5 250 I klenaste laget
Gaggia 3/5 850 Bullrar för mycket

Sammanfattning

Vi dricker traditionellt mycket kaffe i Sverige, men man kan knappast anklaga oss för att vara medvetna kaffekonsumenter. Tack vare krogarnas och caféernas satsning på espressokaffe har vi fått en mer kvalitetsinriktad kaffekultur med färskmalda bönor, som även fungerar utmärkt i bryggaren. Här testar vi tio kaffekvarnar för espresso och/eller kaffebryggare.

Inledning

Vi köper oftast vårt vacuumförpackade, färdigmalda och mellanrostade bryggkaffe, häller slentrianmässigt ett mått per kopp i bryggaren och låter kaffet stå på värmning hela förmiddagen. Det öppnade kaffepaketet kan gärna stå både en och två veckor och lufta sig innan vi tycker att det börjar smaka lite dåligt. Eller så hör vi till dom som häller upp kaffet i en burk med plåtlock som knappast sluter tätt.

Så är vi vana att göra och det är inte många som ställer några större krav på kaffet hemma. Annat är det på kafét eller restaurangen, där duger det inte längre med bränt bryggkaffe i vita koppar med fat. Det ska vara en kraftfull espresso med perfect crema, gjord på färskrostade och nymalda bönor, bryggda med exakt rätt temperatur och rätt bryggningstid. Men det börjar hända saker på hemmafronten också. Espressobryggaren har blivit en het konsumentprodukt och kanske ännu roligare är att intresset för kaffekvarnar också har ökat. Färskmalda bönor ger nämligen ett avsevärt godare kaffe i både espressomaskin och vanlig kaffebryggare. En kaffekvarn för vanligt bryggkaffe går att köpa för några hundralappar, medan en bra kvarn för espressokaffe kostar lite mer.

Den stora skillnaden mellan olika kvarnar är hur de maler och vilka funktioner de har. Den billigaste varianten använder roterande knivar som skär sönder bönorna. Kaffet blir mer och mer finmalet ju längre du har kvarnen igång, men drifttiden är oftast begränsad till en á två minuter. Kaffet värms upp av friktionen från knivarna, vilket lär vara skadligt för aromerna. Mer avancerade kvarnar använder malskivor som krossar bönorna i olika finhetsgrader, ett krav för att få den fina espressomalningen. Idealet är att anpassa malningsgraden så att en kopp espresso tar 25 sekunder att rinna igenom. Här testas tio modeller med varierande funktionalitet, tre med knivar och sju med malskivor.

Så gjorde vi

Varje produkt har på en femgradig betygsskala bedömts utifrån funktioner, design, prestanda (snabbhet och kapacitet), kvalitet samt värde för pengarna. Alla kvarnar har fått mala en deciliter bönor till finmalet espressokaffe så snabbt som möjligt. Vi har provat olika inställningar och bedömt hantering, rengöring och bullernivå. Den maximala poängen 5 går till Minimoka. Kvarnarna från Bosch, Saeco, Solis och Pavoni har fått betyget 4.

Nordica-1
OBH Nordica
En liten kvarn med motor på 100 watt och roterande knivar som maler ganska ojämnt. Det tar knappt en minut (vilket är maximal drifttid) att mala en deciliter bönor, men resultatet blir inte espressokvalitet. Ljudnivån är hög och hanteringen försvåras av det konformade locket som är svårt att lossa. Dessutom fastnar kaffe under startknappen vilket medför att den inte går igång. Lätt att hantera och rengöra. Sladden är kort.

Bosch-2-
Bosch
En smidig kvarn med malskivor och steglös inställning av malningsgrad. Den maler tillräckligt fint för espresso efter 30 sekunder. Motor på 120 watt med normal bullernivå. Sladden är relativt lång. Timervredet som styr funktionen kan maximalt ställas på 60 sekunder. Mycket lätt att göra ren och att hantera. En trevlig kvarn som inte tar stor plats i köket.

Bodum-2
Bodum C-mill
C-mill är en liten men tung kvarn med roterande knivar. Motorn är på 120 watt och den har kort sladd. Klart tystast av de knivförsedda modellerna med en elegant utsida. Men den är långsam vilket delvis beror på den svängda formen, där knivarna inte kommer åt att mala allt. Även om man skakar eller håller kvarnen snett blir resultatet bara grovmalet även efter maxtiden två minuter. Snygg att se på, men inget för kaffeentusiasten

Pavoni-1
Pavoni Jolly Dosato
Testets dyraste maskin med den på pappret klenaste motorn (95 watt). En tämligen proffsig kvarn med malskivor som går att ställa riktigt fint, när man väl fattat hur man gör. Malningstiden är 90 sekunder på finaste inställningen, 45 sekunder på medelfin inställning. Normal bullernivå. Sladden är lång. Doseringskarusell som tömmer kaffet i portioner. En välbyggd och dyr maskin som väger hela 4,4 kg.

Saeco-2
Saeco Professional
Tyst, tung och snabb kvarn med malskivor som producerar espressomalet kaffe efter drygt 30 sekunder. Ljudnivån är acceptabel och sladden är lång. Något svår att tömma och göra ren. Motor på 150 watt och traditionell på/av knapp. En av de bättre maskinerna i testet, även med hänsyn till priset. Bra svensk manual.

Braun Café Select
Braun-1

Denna maskin liknar Bosch i konstruktionen men känns inte lika gedigen. Motorn är på 100 watt med lång sladd. Kvarnen har malskivor och mal relativt snabbt (60 sekunder ) och fint, men sprätter runt de sista bönorna i behållaren och bullrar en hel del. Tämligen svår att göra ren. Behållarens lock kan vara svårt att få av. Strömbrytare i timervred där maximal gångtid är 60 sekunder.

Krups-3
Krups 75
Denna kvarn med roterande knivar är snabb, lätt och smidig att hantera. Tyvärr är den bullrig och klarar inte så mycket kaffe åt gången. Kort, ojordad sladd. Maler fint, men inte riktigt espressofint kaffe på 30 sekunder. Motorn är på hela 180 watt vilket innebär att knivarna snurrar väldigt fort. Den bör inte vara igång längre än en minut (vilket inte heller behövs). Mycket lätt att rengöra. Prisvärd för den som mestadels använder elbryggare.

Minimoka-2
Minimoka
Det här är utan tvekan testets bästa kvarn. Utförandet är helt i rostfritt med stor behållare för kaffebönor i plast. En tung maskin med malskivor som står stadigt, motor på 200 watt och steglös inställning av malningsgrad. Kvarnen är förinställd på espressomalet och sätts igång då man trycker in en knapp, anpassad till espressomaskinens filterhållare. Espressomalet kaffe på 50 sekunder. Ljudnivån är låg. Kort sladd. Saknar svensk manual. Vikt 3,5 kilo.

Gaggia-2
Gaggia
Gaggias minsta kvarn med malskivor ser rejäl ut men lovar mer än den håller. Den är visserligen relativt snabb och mal bönorna fint, men bullret är på gränsen till outhärdligt och man måste hålla knappen intryckt hela tiden. Motorn är på 100 watt och får inte köras i mer än en minut. Att mala en deciliter bönor går på 55 sekunder i finaste läget. Godkänd hanterbarhet och rengöring. Gör jobbet bra men känns inte direkt prisvärd. Svensk bruksanvisning saknas.

Solis-1
Solis 166
Schweiziska produkter brukar förknippas med kvalitet och precision, men tyvärr också med höga priser. Detta förhållande gäller även kvarnen från Solis, en bra allroundmaskin med malskivor och hög funktionalitet. 180 watt motor med lång sladd. Acceptabel ljudnivå, enkel rengöring och hantering. Mal en deciliter bönor på 40 sekunder. Stor, transparent behållare för kaffebönor och liten behållare för det färdiga kaffet. Kort svensk bruksanvisning.