Sök

Under Pressure

2003-10-28

Smartson testar citruspressar med elmotor, hävarm eller manuell funktion. Smaken på josen skiljer sig en del mellan modellerna, men inte lika mycket som designen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Cucina 21/35 250 Lite för klen
Duka 21/35 300 Snygg, men sen då?
Alessi Starck 23/35 500 Klart snyggast
Philips Essence 27/35 550 Bekväm och tyst
Siemens Porsche 25/35 1350 Stark och smart
Alessi (plast) 26/35 350 Ger största mängden
Hamilton Beach 27/35 3900 Bra men alltför dyr
Citruspress i glas 24/35 45 För singelhushållet

Sammanfattning

De flesta har använt en citruspress (jospress) och många har en hemma som troligen mest används till att pressa apelsiner med. Men en citruspress kan se ut och fungera på många olika sätt och bör som namnet antyder även kunna användas till annat än apelsiner. De modeller vi har valt att testa svarar mot olika behov och olika plånböcker. Alla gör jobbet på ett godkänt sätt samt ger god dryck, vissa dock mer än andra. Vad man väljer beror på vad man värdesätter.

Inledning

En helmanuell jospress är enklast att hantera och göra ren, den kräver inget vägguttag för att fungera och går knappast sönder om man inte är vårdslös. Det sistnämnda gäller också de modeller som använder en hävarm för att pressa frukten. Här är det dock fler rörliga delar att rengöra och hålla reda på. På grund av konstruktionen med "presskopp" lämpar de sig bäst till apelsiner. Du får göra en del av jobbet själv men fördelen är att du slipper hålla i frukten som pressas, därigenom slipper du också den beläggning i handflatan som kan vara svår att få bort. Duka och Hamilton Beach hör till denna kategori medan Alessis båda modeller är manuella, liksom den enkla citruspress i glas som går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

Till sist har vi testat tre citruspressar med elmotor, två från Philips och en från Siemens. De är bekväma tack vare att motorn snurrar "presskullen". Du måste samtidigt hålla i frukten för att pressa ur saften, vilket alltså har sina nackdelar. Men det går betydligt snabbare än med en manuell press och du behöver inte arbeta lika hårt för att nå ett bra resultat. Det är förresten bara modellerna med hävarm som verkligen pressar ur saften ur frukten, både elvarianterna och de manuella pressarna kräver att frukten snurras mot presskullen. När det gäller hur mycket jos man får ur apelsinerna var alla ungefär lika bra, förutom Alessi (plast) som var klart bäst. Det är svårt att utse en vinnare eftersom förutsättningarna är så olika. Vi väljer dock Philips Essence och Alessi (plast) till bästa köp. Hamilton Beach och Siemens är bra men lite för dyra.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på hantering och rengöring, mängden pressad jos av fem apelsiner ur samma korg, hur mycket arbete som krävs och eventuell ljudnivå. Smaken på josen har bedömts med försiktighet, samt prisvärdheten. Testet har utförts av Smartson på uppdrag av leva&bo.

Philips-Cucina
Philips Cucina
En liten och smidig elektrisk press helt i plast, med praktisk behållare som rymmer mycket. Ger 6 dl jos på fem apelsiner vilket är godkänt, men motorn är i klenaste laget med sina 25 watt och sviktar om du pressar för hårt med handen. Spillkoppen har ett extra ställbart filter för fruktkött som kan tas bort. Smaken på josen är möjligen lite sur i förhållande till övriga. En billig maskin som hade varit riktigt bra med en starkare motor. Manual på svenska finns.

Siemens-Porsche-2
Siemens Porsche
Testets starkaste elektriska press (100 w) ger medelhög mängd jos (6 dl på fem apelsiner) som är neutral och god med relativt liten mängd fruktkött. Modellen är i plast med skal av aluminium och känns mycket robust. En unik funktion är att man kan centrifugera fruktköttet genom att lägga på locket och trycka på en knapp på sidan. Maskinen skulle säkert fungera bra i en bar även om den inte är avsedd för det. Tämligen dyr för de flesta konsumenter. Svensk manual.

Duka-1
Duka
Mer eller mindre en kopia av Hamilton Beach med mekanisk hävarm som pressar jos till rostfri behållare med perforerad presskulle. Snygg och billig press som ger bra mängd jos (6 dl på fem apelsiner). Drycken blir dock gärna bitter, eftersom skalet går sönder i pressen. En sak som är irriterande är att hävarmen inte stannar i högsta läget så att man tvingas hålla upp denna för att få in frukten. Om man lär sig leva med hävarmens egenheter kan modellen fungera helt OK.

Hamilton-Beach
Hamilton Beach
Detta är en proffsmaskin för restauranger och barer som pressar mycket och ofta. Oerhört välbyggd och tung konstruktion som mest lämpar sig för apelsiner. Snygg på köksbänken. Presskoppen passar apelsiner. Dryckesbehållare medföljer inte och man pressar direkt i glaset, som inte får vara för högt. 6 dl jos på fem apelsiner. Drycken blir klart sötast och godast i testet. Hade priset varit mer överkomligt hade den också fått ett högre betyg. Ingen svensk manual.

Alessi-Starck-2
Alessi Starck
Vilken dröm att betrakta! Något för alla designfreaks att ha hemma i köket, men kanske inte så mycket för att pressa jos med. Visserligen blir resultatet bra och mängden är godkänd med 6 dl på fem apelsiner, men det stänker mycket och det är svårt att hålla pressen stilla. Har du köksbänk i kalksten eller marmor bör du undvika denna modell, eller vara noga med att torka rent. Dyr, men gillar man formen och känslan så vill man bara ha en. Om inte annat som prydnad.

Alessi-Plast-1
Alessi Plast
Den andra manuella pressen från Alessi är betydligt mer funktionell med väl utformad presskulle och köttfilter i en enhet samt behållare med hällpip som rymmer 2-3 deciliter. Pressar hela 8 dl på fem apelsiner men då får man också jobba en del. Lätt att rengöra och stadig att arbeta med, trots att behållaren står på en ganska liten plastfot. Drycken blir neutral och lite söt. En bra och enkel press, men priset drar ner helhetsbetyget.

Philips-Essence
Philips Essence
Denna maskin är effektiv och tyst. Den har en stark motor med presskulle i plast och köttfilter samt ställbar hällpip i rostfritt. Övriga delar är i plast och någon dryckbehållare medföljer inte. Däremot finns manual på svenska. Lock medföljer men centrifug-funktion á la Siemens saknas. Neutral smak på den pressade josen där fem apelsiner ger 7 deciliter dryck. En prisvärd maskin för större familjer och andra storkonsumenter.

Glaspress-2
Citruspress i glas
Den vanliga lilla citruspressen som går att köpa nästan överallt är inte så dålig. Problemet är bara att den inte ens rymmer drycken från en halv apelsin utan måste tömmas ofta. Annars har den en ganska effektiv formgivning och är lätt att rengöra. Kanske mest en citruspress för matlagning, men den fungerar också som jospress för det lilla hushållet. God smak på josen som blir neutral/söt. Perfekt till att pressa lime och citron med. Kostnaden är obefintlig.