Sök

Under granens grenar

2006-12-04

Smartson testar åtta julgransfötter med olika design och prisnivå.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hammarplast 13/25 130 Plastig
Kombi 22/25 200 Självvattnande
Markslöjd Julius 15/25 280 Justerbar
Markslöjd Rudolf 17/25 220 Lätthanterlig
Christmas tree stand 16/25 900 Exklusiv
Tobias Jacobsen 17/25 500 Prisvärd design
Hemogram 8 stjärna 17/25 425 Svårvattnad
Hemogram gjutjärn 14/25 170 Omständlig

Sammanfattning

En bra julgransfot står stadigt, är enkel att justera och fylla på vatten i. Förutom att foten ska få granen att stå rakt är den en dekorativ detalj i juletid. I vårt test har vi bland annat bedömt användarvänlighet och stabilitet. Bäst betyg får den självvattnande Kombi för 200 kronor.

Inledning

En normalstor innegran skördas när den är omkring sju till åtta år gammal. Den är då cirka två meter hög och har en stam som är 5-6 cm i diameter. Enligt julgransförsäljaren Peter Schröder på Julgran.com sker detta någon gång på senhösten. Man brukar säga att det är bättre ju senare man tar den, men det viktiga är att granen hunnit gå i vintervila då den tömmer sig själv på vatten. Eftersom frusen vätska expanderar undviker granen på det sättet frostskador, men det medför också att den dricker mycket vatten de första dagarna så fort den kommit inomhus i värmen. De flesta som haft gran vet hur viktigt det är att fylla på rikligt med vatten i början, för torkar granen ut så börjar den snabbt att barra. Konsumtionen avtar när granen fyllt på sin vattenmängd. Uppskattningsvis kräver en gran mellan sju och åtta liter under julen.

Peter Schröder berättar även att man som granförsäljare får höra många huskurer för att hålla julgranen fin. Några exempel kan vara att tillsätta socker eller magnecyl i vattnet. Det är dock inte bevisat att något utöver vanligt vatten skulle fungera. Ett tips som däremot fungerar är att ge granen en ny snittyta, så att den lättare kan suga upp vattnet. Man kan också ge granen varmt vatten för att pigga upp den. En annan sak man kan tänka på är att inte ta granen direkt från kylan in i värmen. Låt gärna granen stå något dygn i garaget eller liknande plats som är lite halvsval.

Så gjorde vi

Vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Hammarplast
Betyg: 13/25
Kommentar: Plastig
Julgransfoten från Hammarplast är helt i plast. Det är dock en rejäl konstruktion med stora och greppvänliga skruvar som är lätta att skruva åt. Julgranen står stadigt och foten rymmer cirka två liter vatten. Modellen är enkel att fylla på, dock är vattnet lite väl tillgängligt för husdjur. Julgransfoten är mycket lätt och inte så skrymmande och därför lätt att förvara. Kvalitetsintrycket är lite billigt. En plastig julgransfot som inte heller är direkt dekorativ.
Cirkapris: 130 kronor

Kombi
Betyg: 22/25
Kommentar: Självvattnande
Kombi är en stor julgransfot i plast från Ingenjörsfirma Ragnar Winberg. Den går att använda både till julgranen och parasollet. Skruvarna är relativt enkla att anpassa och foten ger bra motvikt. Det ryms cirka 11 liter vatten och konstruktionen är självvattnande. Dock nyttjas inte allt vatten, men granen får mer än tillräckligt. Det är dock svårt att tömma ur det överblivna vattnet. Kvalitetsintrycket är bra och granen står mycket stadigt. Tyvärr är den inte så dekorativ. En prisvärd och praktisk julgransfot.
Cirkapris: 200 kronor

Markslöjd Julius
Betyg: 15/25
Kommentar: Justerbar
Julius är en flexibel julgransfot från Markslöjd i grönlackad metall. Skruvarna är ganska tröga att skruva fast stammen med, ytterst sitter en taggig platta som ger ett bra stöd. Julgranen står stabilt och det är lätt att anpassa skruvarna och få trädet i rakt läge. Foten är justerbar så man kan vid behov anpassa granens vinkel, dock är det lite klurigt att få den i läge. Det ryms cirka en liter vatten och modellen är lättvattnad. Julgransfoten ger ett tåligt kvalitetsintryck, men har en tråkig design. 
Cirkapris: 280 kronor

Markslöjd Rudolf
Betyg: 17/25
Kommentar: Lätthanterlig
Rudolf är en nätt liten julgransfot från Markslöjd. Konstruktionen är helt i grönlackad metall. Designen är ordinär och lite tråkig. Skruvarna går lätt att anpassa och har en taggig platta som greppar tag i stammen och granen står stadigt. Julgranen står stabilt trots att foten är liten. Det ryms cirka en liter vatten och det går relativt bra att fylla på, även om man får göra det ofta. Kvalitetsintrycket känns ändå rejält trots det lilla formatet. En nätt och diskret liten julgransfot.
Cirkapris: 220 kronor

Christmas tree stand
Betyg: 16/25
Kommentar: Exklusiv
Julgransfoten från Design House Stockholm är stjärnformad. Gängorna sitter ganska hårt och är svåra att lossa och skruva till. För den här foten bör man inte ha en smal gran, eftersom det finns en begränsning för hur mycket skruvarna går att dra åt. Julgransfoten rymmer en liter och är lätt att fylla på. Det finns en spets i mitten som centrerar stammen i foten. Kvalitetsintrycket är gediget och den breda foten är stabil. De långa spetsarna gör dock förvaringen lite knepig samt att den är ganska dyr. Stilfull stjärna som gör sig fint bland klapparna under granen. 
Cirkapris: 900 kronor

Tobias Jacobsen
Betyg: 17/25
Kommentar: Prisvärd design
Coops julgransfot är specialdesignad av Tobias Jacobsen, son till Arne Jacobsen. Julfoten är omonterad men lätt att montera. Man måste dra åt skruvarna med insexnyckel och konstigt nog medföljer ingen sådan. Julgransfoten rymmer inte mer än 0,5 liter vatten så det blir mycket vattnande. Den är också ganska omständlig att vattna. Kvaliteten känns bra och foten är rejäl. Julgranen står stadigt i denna fot av trä och borstat stål som passar bra i de flesta hem.
Cirkapris: 500 kronor

Hemogram 8 stjärna
Betyg: 17/25
Kommentar: Svårvattnad
Den åttastjärniga julgransfoten från Hemogram är mycket dekorativ. Den kommer omonterad men det tar inte lång stund att montera den. Gängorna är mycket lättskruvade och enkla att anpassa. Tyvärr är själva stället ganska smalt så man får inte ha en alltför stor gran och det får inte heller plats mycket vatten, knappt 0,5 liter. Det smala stället gör den ganska svårvattnad. Konstruktionen är snygg och ger ett bra kvalitetsintryck. Eftersom den är monterbar går den lätt att förvara. En trevlig dekoration under granen.
Cirkapris: 425 kronor

Hemogram Gjutjärn
Betyg: 14/25
Kommentar: Omständlig
Gjutjärnsfoten från Hemogram är tung och rejäl. Den är liten och tar inte så mycket plats att förvara. Gängorna sitter hårt och är både svårskruvade och sneda. I botten finns en spets som hjälper till att fixera granen och plattan på skruven ger bra stöd. Granen står stabilt men det ryms inte mycket vatten, mindre än 0,5 liter och det är dessutom omständligt att fylla på. Kvalitetsintrycket känns ändå gediget. Konstruktionen är svårhanterad men den passar fint till granen.
Cirkapris: 170 kronor