Sök

Tvättmaskiner sköljer dåligt

2005-03-23

Råd och Rön testar 8 tvättmaskiner.

Modell Pris Kommentar
Samsung P1203J 5500 "Panelen svår att förstå"
UPO 4125 5500 "Svårtolkade symboler"
Elektro Helios TF 1252 5725 -
Hoover HTC 13 5500 "Svårtolkade symboler"
Cylinda TP82 6100 "Gick sönder två gånger"
Miele Eurostar 11390 "Sköljer överlägset bäst"
Bosch WOP 2650 6700 "Tvättmedelsfacket har liten öppning"
LG WD 1244 ND 5990 "Programvred svårt att greppa"

Sammanfattning

Alla tvättmaskiner bedöms som likvärdiga. De tvättar rent men de flesta sköljer dåligt. Alla rymmer upp till 5 kg och har en tvättid på 2 till 3 timmar. Alla får dåliga betyg för hanterbarhet och för svårtolkade symboler. Alla ligger i ungefär samma prisklass, utom den dyraste men bästa maskinen Miele Eurostar som också sköljer bra. Cylinda TP82 gick sönder två gånger.

Inledning

Tvättmaskinerna är testade på Konsumentverkets testlaboratorium. De betygsätts på en skala 1–5 där 5 är bäst. Man bedömer maskinens kapacitet d.v.s. den mängd tvätt den är gjord för. Det bedöms hur många gånger tvätten sköljs och hur rent maskinen tvättar bomull vid 60 grader. Centrifugeringen testas och man mäter restfukt i kläderna. Man mäter även hur mycket vattenlösliga rester och olösta partiklar som finns kvar. Även tvättid, el- och vattenförbrukning mäts. Liksom ljudnivå, hanterbarhet och storlek. Testen visar att alla maskiner tvättar rent men sköljer dåligt. Alla maskiner bedöms också som svårhanterliga.

Hoover HTC 13 tvättar rent men sköljer sämre, vattenlösliga partiklar sköljs bort men inte olösliga partiklar som sot och sand. Den bedöms som svårhanterlig då knapparna är tröga och svåra att ställa in. Symbolerna är också svårtolkade. Cylinda TP82 får det sämsta betyget. Maskinen gick sönder två gånger och är indragen av tillverkaren för bristande kvalitet. Bosch WOP 2650 får bra betyg för tvätt men sämre för sköljning. Men startknappen är trög och luckhandtaget trögt och dåligt markerat. Det anmärks också på att tvättmedelsfacket har liten öppning.

Samsung-p1203j

Samsung P1203J tvättar rent och sköljer vattenlösliga rester bra men inte olösta partiklar. Den får sämre betyg för hanterbarhet eftersom panelen endast har symboler. UPO 4125 tvättar också rent och får godkänt betyg för sköljning med tillvalet extra skölj. I likhet med de övriga bedöms den ha svårtolkade symboler. Elektro Helios TF 1252 tvättar rent men sköljer sämre. Den bedöms dock som lättförståelig och får godkänt för hanterbarhet.

LG-WD1244ND-left

LG WD 1244 ND tvättar rent men sköljer sämre. Det anmärks på att programvredet är svårt att greppa och att tvättmedelsfacket är litet. Miele Eurostar tvättar rent och sköljer överlägset bäst. Den får också bästa betyget för hanterbarhet, även om det anmärks på att knapparna sitter under panelen. Detta är den maskin som får det bästa omdömet men det är också den dyraste maskinen.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: