Sök

Tvätta med tryck

2004-05-07

Med en högtryckstvätt blir det lättare att hålla rent bilen, cykeln, huset och mycket annat. Här testar vi tio modeller under 5000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kärcher K275 21/35 1300 Väger minst
Gerni Delux 23/35 4000 Var är lyxen?
Kärcher K499 28/35 2500 Bra kompromiss
Alto C 1050 25/35 1000 Utmärkt minitvätt
Alto E 135 26/35 5000 Alltför välutrustad?
Foma 360 20/35 1400 Som en symaskin
Gerni Basic 22/35 1750 Liten och dyr
Foma 780S 28/35 4600 Den röda jätten
Kränzle HD1150 30/35 5000 För halvproffset
Lavor DX 22/25 900 Testets billigaste

Sammanfattning

Fler och fler maskiner etablerar sig som oumbärliga hjälpmedel i hushållet. För alla som har bil och hus är en högtryckstvätt nästan lika användbar som dammsugaren. Den gör jobbet roligare men kan kosta en del i inköp. Nackdelen är att du inte kan använda den utomhus på vintern, då bilen är som smutsigast. Och högtryck hjälper inte mot saltavlagringar och asfaltstänk.

Inledning

Högtryckstvätten arbetar med hjälp av en kompressor, där trycket oftast mäts i bar. Effekten hos motorn ligger mellan 1,5 och 2,5 kw vilket gör att maskinen kan anslutas till vanlig jordad stickpropp (helst med jordfelsbrytare). Använd rent kranvatten men tänk på att ljummet eller lagom varmt vatten är effektivare än kallt. Här testar vi tio högtryckstvättar, fem kompakta bärbara maskiner och fem större maskiner som rullar på hjul. Kompakttvättarna ger maximalt 100 bar och kostar upp till 1700 kronor, de större ger 130-140 bar och kostar 2500-5000 kronor. Större maskiner har även bättre konstruktion och lägre ljudnivå. En liten, lätt och billig högtryckstvätt räcker för de flesta behov, ändå väljer många en större maskin som klarar mer och kanske håller längre. Kärcher K499, Kränzle HD1150 och Foma 780 tillhör de mest köpvärda i prisklassen 2500-5000 kronor. Som portabel maskin är Alto C1050 prisvärd och tyst, vilket även kan sägas om Lavor DX. Modellerna på hjul fungerar bäst på asfalt eller sten, inte på grus. Flera tillverkare säljer tillbehör som avloppsrensare, sandbläster och terrasstvätt.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma funktioner och prestanda, design och kvalitet samt värde för pengarna. Hantering och ljudnivå har också bedömts liksom maskinernas utrustningsnivå.

karcher-275
Kärcher 275 är högtryckstvätten som inte väger mer än en bärbar PC. Med vikt på 4 kg, 6 meter spolslang och smidiga yttermått. Motorn ger maximalt 100 bar och låter en del, vilket inte gör så mycket då den har autostart/stopp i handtaget. Anslutningar och andra detaljer är i plast vilket inte känns hållbart. Stort och bra bärhandtag. Spolhandtaget är rejält, men infästningen av slangen är pillig och klen. Vanligt och roterande munstycke medföljer, liksom väggfäste och spolborste. Lös sugslang för tvättmedel. Tunn manual. Bra köp om du prioriterar låg vikt.

karcher-499
Kärcher K499 tillhör mellanskiktet med maximalt tryck på 130 bar och 13 kg vikt. 9 meter slang och 5,5 meter kabel. Maskinen har rejäla hjul och bra handtag, men kan utan större problem lyftas i och ur bilens bagageutrymme. Kraften räcker till och ljudet är relativt behagligt. Autostopp finns och K499 har bättre anslutningar än K275, även om vissa gängor är i plast även här. Bra spolborste, extra vattenfilter, vanligt samt roterande munstycke ingår. Tjockt och bra handtag. Inbyggd stor tvättmedelsbehållare. Halvtunn manual. Mycket prisvärd mellanmodell.

gerni-basic
Gerni Compact Basic är lika liten som Kärcher 275, men Gernis modell är rund och väger 10 kg. Spolslang och elkabel mäter 5,5 meter. Bra bärhandtag och anslutningar i galvaniserad metall. Kort bruksanvisning och rensnål för munstycket. Spolhandtaget är långt och bra, med klen infästning till spolslangen. Behållare för 3 dl tvättmedel. I övrigt är utrustningen skral och här finns varken autostopp eller roterande munstycke. Ljudnivån är behagligt låg, men priset är inte riktigt motiverat.

gerni-d-lux
Gerni Compact Delux tillhör kategorin större konsumentmaskiner med maximalt tryck på 140 bar och vagn med hjul. Varken spolslang eller elkabel är längre än hos Basic. Dessutom finns ingen extra utrustning så vi undrar vad namnet anspelar på. Maskinen är snygg och rejäl, men plastdetaljerna höll tveksam kvalitet. Locket till den inbyggda tvättmedelsbehållaren hoppade av flera gånger och anslutningen till vattenslangen läckte kraftigt. Ljudnivån är dock låg och bruksanvisningen är bra.

kranzle
Kränzle HD1150 är testets dyraste maskin; en välbyggd sak med pumphus och anslutningar i mässing med extern tryckmätare och manuell tryckventil. Lös sugslang för tvättmedel. Påkostad, armerad spolslang på 10 meter samt 5,5 meter välisolerad elkabel. Tungt och skönt handtag. Praktisk kabelvinda på undersidan och stora hjul. Maskinen väger 25 kg och är inget man gärna lyfter i och ur bilen. Ljudnivån är relativt behaglig men autostopp saknas. Föredömlig bruksanvisning. Både pris och konstruktion för tankarna till proffsmarknaden och modellen känns både väldesignad och hållbar.

foma-360
Foma 360 är en kompakttvätt med maxtrycket 100 bar, i litet format med enkelt bärhandtag och vikt på 5 kg. Slang och kabel på 5 meter. Tvättmedelsbehållaren rymmer 4 dl och har trög gänga. Ett vanligt och ett roterande munstycke medföljer till det stadiga handtaget. Autostart är en fördel, särskilt som maskinen framkallar ett vinande ljud som riktigt skär i öronen. För att spara plats och ge hög effekt är motorn extremt högvarvig. Tunn manual. Trots att den tvättar bra avråder vi från köp, åtminstone för alla som vill slippa hörselskydd och sura grannar.

foma-780
Foma 780 är till skillnad från lilla 360 en stor, snygg och härligt lyxig högtryckstvätt på 18 kg med stora hjul och kraftigt handtag. 5 meter kabel och 10 meter kraftig, armerad tryckslang på vinda med manuell vev. Låg ljudnivå och hög effekt resulterar i ett maxtryck på 140 bar. Spolhandtaget är långt och brett. Inbyggd behållare för tvättmedel samt autostart. Manualen är OK och maskinen gör ett bra jobb utan komplicerad hantering. Mycket maskin för pengarna och ett bra köp.

alto-compact
Alto Compact 1050 är en liten, tung och tyst maskin på maximalt 100 bar. Ungefär som Gerni Basic, men priset är betydligt lägre och så inkluderas ett roterande munstycke. Slang och kabel mäter 5 meter. Spolhandtaget är klent men har bra infästning av munstycket med bajonettfäste i mässing. Bärhandtaget är stadigt. Alto skickar med två plasthjul och ett draghandtag, vilket känns onödigt. Den gör ett bra jobb vid biltvätten och egentligen behövs inte mer maskin än så här. Prisvärd!

alto-e135
Alto E135 har en unik konstruktion där 15 meter sladd- och slangvinda inkapslar motor och pumphus. Bra, långt handtag med två munstycken. Slangvinda för vattenslang på 25 meter och vagn som kan monteras på vägg. Tvättmedelsbehållare för 5 dl. Maskinen väger 25 kg och är svår att rulla på grus. Det är också svårt att rulla upp all slang och kabel på vindan och anslutningen för vatten läckte kraftigt över strömbrytaren som sitter bredvid. Stark maskin med en design som inte är helt lyckad, annars hade detta varit ett givet val för "proffskonsumenten".

lavor-dx
Lavor DX har ett roligt utseende med sina runda former och den knallgula färgen. Den väger 7 kg (tillverkaren uppger 12,5 kg) och är lätt att bära. Den stora plattan undertill gör att den står stadigt och fungerar som sladdvinda. I chassit finns hål för spolhandtag och munstycke. Motorn ger 120 bar men upplevs inte som starkare än de minsta, med tanke på det låga priset spelar det dock mindre roll. Liten behållare för tvättmedel med sämre infästning. Ljudnivån är acceptabel och rensnål för munstycket ingår. Bruksanvisningen är inte på svenska. Hyfsad budgetmodell.