Sök

TV-kannor

2004-11-08

En TV-kanna ska hålla kaffet varmt och gott många timmar, men den ska också pryda sin plats i hemmet. Smartson testar tio modeller från 100 till 1800 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Juwel 4/5 1800 Dyrgrip
Auberge 3/5 400 Snabböppning
Bernadotte 3/5 1700 Med anor
Flamenco 2/5 150 Basmodell
Clas Ohlson 3/5 100 Billig och bra
Servia 3/5 300 Minihandtag
Kulan 3/5 300 Kul form
Colombia 3/5 670 Pressbryggare
Eleganza 4/5 500 Testfavorit
Vera 4/5 130 Prisvärt köp

Sammanfattning

Testet av TV-kannor visade än en gång att det inte alltid är prislappen som avgör prestationen. Den billigaste kannan från Clas Ohlson höll kaffet lika varmt efter sex timmar som den dyraste i testet. Tre modeller i olika prisklasser får högst totalbetyg: Juwel, Eleganza och Vera.

Inledning

En TV-kanna behöver inte vara lika slagtålig som en friluftstermos. Men den ska klara att hålla värmen (eller kylan) och den måste vara väldesignad eftersom den står framme hela tiden. Samtliga kannor har isolering av glas. Ett klassiskt tips för att få en sådan termos att hålla värmen längre är att fylla den med hett vatten innan drycken hälls i. En helt fylld kanna isolerar bättre än en halvfull. Eftersom värmen/kylan släpps ut varje gång locket öppnas är det bra om locket kan sitta kvar när man häller. Hälften av testets kannor har enhandsgrepp som gör det enklare att hälla. Samtliga lyckades hålla drycken het i minst fyra timmar utom en (Columbia). Denna kanna är dock mer bryggare än termos. Som sådan gör den riktigt gott kaffe och håller drycken varm i ett par timmar, men inte längre.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi fyllde kannorna med nybryggt kaffe och bedömt temperaturen i koppen efter två, fyra, sex och nio timmar. Vi har även bedömt funktioner, design samt värde för pengarna.

Juwel
Alfi -Juwel-exAlfis smäckra kanna håller drycken varm bäst, även efter nio timmar var kaffet hett. Kromad mässing med glaskanna som rymmer en liter. Pipen går bra att hälla med och handtaget ger bra grepp men är lite kantigt, och kannan är tung. Locket sluter till bra. Det går att öppna locket och hälla upp med en hand. Juwel är både stilig och högpresterande, vilket gör att den trots sitt höga pris ändå kan betecknas som köpvärd.

Kulan
Alfi  Kulan-exAlfis Kulan har en pigg, ganska snygg form i plast med glaskanna som finns i många färger. Den rymmer 0,93 liter, men kannans runda form gör att det kan vara lite krångligt att få ut den sista skvätten kaffe. Handtaget ger inte något särskilt bra grepp men locket behöver inte skruvas av helt för att det ska gå att hälla. Kannan höll kaffet hett i upp till fyra timmar, och drickvarmt i upp till nio timmar.

Auberge
Emsa -Auberge-exDenna TV-kanna från Emsa har en strömlinjeformad utformning i kromad plast med glaskanna, och rymmer en liter. Handtaget ger bra grepp och det går att öppna och hälla med en hand, utan att skruva av locket. Smart och praktiskt. Konstruktionen känns dock lite plastig och man vill helst inte luta kannan med tanke på att locket inte sluter så tätt. Varmhållningen är medelgod, efter fyra timmar var kaffet hett men därefter avtar värmen snabbt.

Flamenco
EmsaFlamenco-exFlamenco är en enkel basmodell i plast med glaskanna. Den rymmer en liter. Handtaget ger bra grepp men är för platt och kantigt för att vara skönt. Pipen har en bra form och droppskydd som fungerar. Flamenco håller värmen bra i upp till fyra timmar. Efter sex timmar är drycken bara halvljummen. Enkel TV-kanna utan finesser, med en plastig känsla. Säljs av Emsa.

Eleganza
EmsaEleganza-exHög och smäcker är denna kanna med stål på både utsida och insida som rymmer en liter. Handtaget är platt, avsmalnande och rundat, vilket ger bra och skönt grepp. Ett lätt tryck på locket gör att man kan hälla upp drycken och ett hårdare tryck fäller upp locket helt. Enkelt och bra. Locket hålls ned av sin egen tyngd och kannan bör därmed inte lutas. Den håller värmen mycket bra i upp till sex timmar men kaffet är drickvarmt även efter nio timmar. Ett bra köp för alla som uppskattar design. Säljs av Emsa.

Columbia
BodumColombia-exBodum Columbia är en snygg kanna i rostfritt stål som rymmer en liter. Handtaget är ergonomiskt och ger bra grepp. Locket vrids runt för att hälla upp kaffe, men det är svårt att få något bra grepp om den släta ytan. Detta är främst en pressbryggare och varmhållningen kan inte mäta sig med en termos. Däremot isolerar kannan bättre än en vanlig pressbryggare i glas. Efter två timmar är kaffet riktigt varmt, efter fyra timmar knappt ljummet. Bra och prisvärt alternativ till en termoskaffebryggare.

Vera
HammarplastVera-exHamarplast Vera har en ren design i plast med glaskanna. Den rymmer en liter. Locket skruvas av ett halvt varv för bästa hällfunktion. Handtaget är lite kantigt och ligger inte så skönt i handen. Prestationsmässigt klarar sig denna kanna väl i konkurrensen med dyrare kannor. Vera håller kaffet hett i över sex timmar och drickvarmt i nio timmar. Här får man mycket TV-kanna för pengarna.

Servia
HammarplastServia-exHammarplast Servia har ytterhölje av stål, med topp och lock i plast och stål på insidan. Den rymmer 1,2 liter. Handtaget ger ett skönt grepp, men är väldigt litet. Locket skruvas ett halvt varv för bästa hällfunktion. Servia har samma fina prestanda som Vera. Kaffet hålls hett i över sex timmar, drickvarmt i nio. Bra termosfunktion till överkomligt pris, med något tråkig design.

Bernadotte
GeorgJensen-Bernadotte-exGeorg Jensens klassiska TV-kanna designades 1938 av Sigvard Bernadotte. Då helt i silver, numera i rostfritt stål på in- och utsida. Antingen tycker man att den bulliga kannan är snygg eller så är den bara överdesignad. Handtaget är rejält tilltaget och ger ett mycket bra, skönt grepp. Även locket ger bra grepp. Termosfunktionen är effektiv. Kaffet håller sig riktigt hett i minst sex timmar och är fortfarande drickvarmt efter nio timmar.

Clas Ohlson
ClasOhlsonUtseendemässigt har Clas Ohlsons TV-kanna inte mycket att stoltsera med. Stål på utsida och insida med blå överdel, handtaget ser plastigt ut och är både kantigt och oskönt.
Prestationsmässigt är kannan bra. Kaffet hålls rejält hett i över sex timmar, och drickvarmt i nio timmar. Ingen dålig prestation för testets billigaste kanna. Locket har en praktisk spak som man trycker på för att hälla. En bra kanna för den som inte bryr sig om design.