Sök

Torrt på fötterna

2004-11-24

Smartson har testat åtta skotorkar inför kommande höstrusk och snöslask. Ett tidigt julklappstips till barnfamiljen eller den som har en egen stuga i fjällen.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica 4/5 550 Bra men dyr
Lucky Feet 2/5 140 Slit och släng
Malmbergs 4/5 270 Diskret
Wilfa 3/5 190 Smidig men långsam
Dryzone 4/5 350 Utan ström
Therm-ic 3/5 300 Bästa minivärmaren
Primera 4/5 300 Testfavoriten
Melissa 3/5 500 Utan timer

Sammanfattning

Alla testade skotorkar med fläkt är ungefär lika prisvärda, vill man lägga ut så lite pengar som möjligt är Primera för 300 kronor ett utmärkt köp. Vi testade även tre mindre skotorkar utan fläkt, med sladdbundna värmeelement. Dessa är upp till fyra gånger långsammare än fläktmodellerna, men kan lätt stuvas undan eller tas med på resan. Testets enda skotork som inte kräver ström visade sig vara långsam men smart. Alla testade modeller gör sitt jobb men torkar skorna olika snabbt.

Inledning

Den effektivaste skotorken är den vägghängda modellen med varmluftsfläkt och fyra böjbara plaströr, med kapacitet för två par skor eller stövlar i alla storlekar. Bra att tänka på före montering på väggen är att alla fläktar surrar en del. A och O är att använda skotorkarna rätt, om man vill att skon ska hålla länge. Skor ska torka sakta, helst i rumstemperatur. Men det är inte alltid man har tid att vänta och då är skotorken en bra genväg. När man torkar en skinnsko för snabbt finns risk för sprickor. För gummistövlar och skor med gore-tex är det dock inga problem med snabbare torkning, säger Bo Hylander på Viking Footwear. Det enda problemet kan vara att limmet på vissa sulor kan lösas upp i extremt stark värme.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Genomblöta gummistövlar, löparskor och vinterkängor torkades enligt anvisningarna i manualen. Kriterierna vid betygssättning har varit prestanda, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är fem poäng.

Malmbergs
malmbergsEn genomvåt vuxengummistövel var helt torr på 45 minuter, barnstöveln torkade ännu snabbare med Malmbergs fläkttork. Modellen har 3-timmarstimer och överhettningsskydd men saknar kontinuerlig drift. Att den har ett sobert yttre i grått är ingen nackdel om man vill montera torken i hallen. Ett plus för att höljet saknar skarpa hörn. Väggmonteras. Effekt 300 watt. En effektiv apparat som smälter in bra i hemmiljön.

Lucky Feet
LuckyfeetMinivariant av skotork, med två värmeelement av plast med elkontakt. Testets billigaste tork är avsedd att användas under längre tid, till exempel under natten för lågintensiv torkning. Fungerade bäst på skor med smal läst eftersom själva värmeelementet är smalt. Lämplig att ha med på skidresan för att torka eller värma pjäxor. Effekt 2x4 watt. Passar skor och stövlar från storlek 35 och uppåt, således inget för barnfamiljen.

Primera
primeraEn neutral vit fläktmodell som kan vägghängas eller läggas på golvet. Strömbrytare för kontinuerlig drift, samt timer på maximalt 60 minuter. Torkade våta gummistövlar och skor på 45 minuter. Kontrollampa som lyser när torkaren är inkopplad. Eftersom man kan använda fläkten utan timer är överhettningsskyddet en viktig funktion. Ett litet minus för att plaströren är blankt svarta och syns väl. Effekt 300 watt. Testets bästa köp!.

Wilfa
wilfaTvå rundade kilformade plastelement med effekt på 8 watt vardera. Det lilla formatet är förstås bra vid förvaring och transport, men vid torkning i större skor eller stövlar räcker värmeelementen inte riktigt till. Den skoblocksliknande formen gör den dock till en relativt effektiv minivärmare. Men för att göra en riktigt blöt sko helt torr behöver den åtminstone arbeta över natten. Elementet går till nöds att få ner i en barnstövel. En bra skovärmare, men inte någon effektiv skotorkare.

OBH Nordica
obhnordicaTillverkaren tar bra betalt för denna vägghängda torkare med fläkt på 300 watt, som varken är bättre eller sämre än sina klasskamrater. Torkar skor och stövlar effektivt på 45 minuter. Kontinuerlig drift eller timer för maximalt tre timmar. Kontrollampa som lyser när fläkten är inkopplad. Tråkig design med plastigt vred och ett opraktiskt fläktgaller som lätt samlar damm. Avsedd för väggmontering. Högt pris.

Therm-ic
thermicDenna robusta skotork med värmeelement på vardera 24 watt i ett hölje av genomskinlig plast, ska torka skorna på ett par timmar enligt manualen. Torktiden visade sig stämma om skorna bara var lätt fuktiga. För en löparsko som landat i en vattenpöl krävdes nästan den dubbla torktiden. Den rundade formen ger effektiv värmespridning. Längden gör att elementet inte passar i barnskor. Testets snabbaste och bästa minivärmare.

Melissa
melissa_oneEn enkel, effektiv men något plastig modell som kan väggmonteras. Torkar en genomblöt gore-tex känga på en knapp timme och en barnstövel på 25 minuter. Timer saknas. Överhettningsskydd som bryter strömmen när temperaturen blir för hög. Minus för plaströren som blir onödigt synliga i hallen. Effekt 300 watt. Alldeles för dyr, med tanke på att timerfunktion saknas.

Dryzone
dryzoneTvå tygpåsar fyllda med kristaller som tar åt sig vatten och torkar skorna utan behov av elvärme. Påsarna ”laddas om” genom att värmas på ett element i en halvtimme eller (om man inte tycker det är ohygieniskt) genom att värmas i micron. Värmen gör att fukten släpps ut från kristallerna. Enligt manualen ska denna tork även minska dålig lukt men det har vi inte kunnat konstatera här. Idealisk för ömtåliga skor om man har tid att vänta, men tyvärr lite för stor för barnskor.