Sök

Torkat och klart

2006-03-28

En bra badhandduk håller formen, är slitstark och luddar inte av sig. Men framförallt ska den vara effektiv och skön att torka sig med. Smartson testar tio handdukar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sir Henry 18/25 200 Skön
Wellness 9/25 190 Sämst
Gripsholm 25/25 110 Bäst
Id 17/25 90 Prisvärd
Boa 11/25 80 Svag
Saxån 13/25 50 Oformlig
Sanni 12/25 90 Torrfäller
Beaver Lux 17/25 90 Stark
Gant 15/25 300 Luddar
Lina 21/25 300 Mjuk

Sammanfattning

Man brukar säga att ny frotté bör tvättas minst en gång före användning. Detta för att frotténs förmåga att suga upp fukt sägs öka efter tvätt och att man får bort överflödiga textilfibrer som annars riskerar att torrfälla på kroppen eller i badrummet. Att frotté krymper i tvätten är nästan oundvikligt, eftersom den till största delen består av bomull. Det är dock viktigt att sömmar, kantväv och bård inte krymper mer så att handduken förlorar formen. En billig handduk kan vara lika bra att torka sig med som en dyr, och priset är ingen garanti för hög kvalitet. Dyrare frotté är i regel tätare och mjukare än billig, men det innebär inte att den är mer slitstark och effektiv.

Inledning

Alla handdukar i testet krympte mer eller mindre vid första tvätten. Ingen tappar märkbart färgen, men däremot är det några som förlorar formen. Mest oformlig efter tvätt är Ikea Saxån som fick dragna sömmar och sned kantväv. Sagaform Wellness är slarvigt sydd från början och gick sönder i sömmen redan efter första tvätten. Absorptionsförmågan varierar i testet, men alla får godkänt. Bäst på att suga åt sig fukt är Hemtex Sir Henry, Gripsholm och Himla Lina. Mest slitstarka är Gripsholm och Jysk Beaver Lux, med ganska stark ögleförankring som inte repar sig och svagast är Rusta Boa. Många handdukar luddar i början, men det kan försvinna efter några tvättar. Värst luddar Gant och Ikea Sanni, där både badrummet och kroppen täcktes av blått ludd. Skönast att torka sig med är Gripsholm och Himla Lina. Bäst i test är Gripsholm, mest prisvärd är Coops Id och sämst kvalitet har Sagaform Wellness.

Så gjorde vi

Frottén tvättades i 60 grader och torktumlades. Därefter bedömdes design, kapacitet, kvalitet, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Sir Henry
Tjock frotté från Hemtex med skön känsla. Handduken tappar inte märkbart färg i tvätt men krympte från 70x140 till 66x137 cm. Den tappade också formen då sömmarna på sidan och kantbården krymper mer än frottén. Handduken blir bubblig och dragen i sidorna. Sömmarna är lite sneda och slarvigt sydda. Frottéöglorna repar ganska lätt upp sig och kvalitetsintrycket är lite blandat. Absorptionsförmågan är dock mycket god och den suger åt sig fukt snabbt. Handduken luddar inte nämnvärt. Den har även två praktiska hängare på kortsidan.

Wellness
Tunn frotté från Sagaform med stel känsla. Frottén krympte från 70x130 till 66x125 cm efter tvätt. Handduken blir dragen i kantväven eftersom sömmarna krymper mer än frottén. Som helhet tappar handduken inte formen. Sömmarna är däremot slarvigt sydda och långsidan började repa upp sig efter tvätt. De färgade strecken i handduken luddade av sig så hela handduken blir svartnopprig. Detta kommer förmodligen att försvinna efter några tvättar. Frottéöglorna repar också lätt upp sig. Frottén bedöms inte som slitstark. Absorptionsförmågan kunde också varit bättre men får godkänt. Handduken har två praktiska hängare på kortsidan.

Gripsholm
Härlig frotté med mjuk känsla. Handduken krympte från 70x130 till 65x125 cm. Frottén tappar inte märkbart färgen, men blir dragen i sömmarna. Bården krympte också mer än frottén, men handduken som helhet tappar inte formen. Sömmarna är raka och handduken ser välarbetad ut. Absorptionsförmågan är mycket god och det är en skön känsla i frottén. Handduken går att hänga i kortsidorna med två praktiska hängare. När man drar en frottéögla repar inte tråden upp sig, vilket tyder på att ögleförankringen är stark och frottén är mycket tålig. Gripsholm luddar eller fäller inte av sig och är mycket prisvärd.

Id
Bra och prisvärd frotté från Coop. Handduken krympte från 68x140 till 61x137 cm. Den tappade inte färg märkbart och behöll formen mycket bra. Raka sömmar som inte blir dragna i tvätt. Däremot krympte bården en aning. Frotténs ögleförankring är ganska stark och handduken är ganska tålig. Frotténs absorptionsförmåga är bra, men den känns lite tunn och sträv. Handduken är dock bra att använda. Det finns en tunn hängare på kortsidan så att man lätt kan hänga handduken. Frottén varken luddar eller fäller av sig och Id är en mycket prisvärd handduk.

Boa
Tunn och skör frotté från Rusta. Krympte från 70x140 till 65x123 cm. Handduken tappade inte märkbart färg men däremot form. Sömmarna blir dragna i tvätten och bården krymte mer än frottén. Frotténs ögleförankring är väldigt svag och det går lätt öglor som repar upp sig. Inte en slitstark kvalitet. Handduken känns tunn och absorptionsförmågan kunde varit bättre. Den är okej att använda, men avger ett lager blått ludd över badrummet. Det finns två praktiska hängare, varav en på långsidan och en på kortsidan.

Saxån
Tunn och oformlig frotté från Ikea som krymte från 70x140 till 70x135 cm. Frottén tappade inte märkbart färg men däremot formen. Sömmen krympte mycket mer än frottén och blir dragen på sidorna. Kantväven på kortsidan blev väldigt sned. Handduken är inte så välarbetad och sömmarna är delvis snett sydda. Det finns en praktisk hängare på långsidan. Absorptionsförmågan är okej men frottén känns tunn. Ögleförankringen är svag och frottéöglorna repar upp sig. Kvaliteten kan inte bedömas som slitstark. Den luddar dock inte nämnvärt och är ändå ganska prisvärd.

Sanni
Mjuk men svag frotté från Ikea. Handduken krympte från 70x140 till 64x131 cm. Den tappar inte färgen, men väl formen vid tvätt. Sömmarna krymper mer än frottén, så kantväven på långsidan drar ihop sig och blir kortare. Däremot verkar den vara ganska välarbetad med raka och snygga sömmar. Absorptionsförmågan får godkänt men inte mer. Frottéöglor repas lätt upp. Det är en ganska svag frotté, som ger ett lager av ludd över hela badrummet. Det finns en praktisk hängare på långsidan.

Beaver Lux
Tjock och fluffig frotté. Handduken krympte från 70x140 till 64x135. Den tappar inte märkbart färg. Däremot blir frottén lite dragen i sömmarna efter tvätt och bården krymper mer än frottén. Sömmarna är raka och handduken ser välarbetad ut. Absorptionsförmågan är okej men inte mer. Den luddar av sig och det blev små fiber av blått ludd. Frottéöglan repar däremot inte upp sig så långt. Denna frotté tål att slita på och kommer förmodligen ludda mindre efter några tvättar. Handduken har två praktiska hängare på kortsidan.

Gant
Mycket tät och fyllig frotté. Handduken krympte från 70x130 till 66x130 cm. Frottén tappar inte märkbart färg och höll formen ganska bra. Dock krympte kantväven på kortsidan så den blev både sned och dragen. Det är en mycket välarbetad handduk med raka fina sömmar och invävda symboler och mönster. Absorptionsförmågan är god men den luddar väldigt mycket. Detta kanske försvinner efter några tvättar om man tycker att det är värt att vänta. Handduken har två rejäla hängare att hänga den i. Frottéöglorna repar upp sig ganska långt vilket tyder på att det inte är den mest slitstarka kvaliteten, även om den känns både tjock och fyllig.

Lina
Mjuk och mycket tät frotté från Himla. Handduken krympte från 70x140 till 137x65 cm. Frottén tapper inte märkbart färg och den håller formen mycket bra. Även detta är en mycket välarbetad handduk. Sömmarna är raka och välarbetade. Dock krympte sömmen en aning men inte nämnvärt och långsidan blev lite dragen. Det är lätt att dra frottéöglor och de repar upp sig ganska långt och är alltså inte den mest tåliga frottén i testen även om den verkar hålla ganska bra. Det finns två praktiska hängare på kortsidan som man kan hänga handduken i. Den varken fäller eller luddar av sig. Absorptionsförmågan är också mycket bra och den är mycket mjuk och skön att använda.