Sök
Topp 5 Kaffe

Topp 5 Kaffe

Kaffetoppen

2010-01-28

Smartson tipsar om 5 kaffefavoriter som hjälper dig att servera ett bra kaffe. Från en stilfull mokabryggare till en välpresterande espressomaskinen med automatisk kvarn.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica King of Coffee 20 1500 Traditionell
Siemens TK65001 20 6800 Helautomatisk
Bodum Chambord 22 500 En tilltalande press
G.A.T VIP Inox 15 330 Mokabryggare
Rancilio Rocky 22 3000 Kaffekvarn

Kategori: Traditionell filterbryggare OBH Nordica
OBH Nordica King of Coffee - Ger bra förutsättningar
20
Snabbfakta
Bryggtemperatur: 93,5 grader.
Serveringstemperatur: 83 grader.
Bryggtid: 5 min 40 s.
Volym: 1,25 liter.
Effekt: 1500 watt.
Sladdlängd: 115 cm.
Mått: 410x415x305 mm.

Omdöme: Det vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige är fortfarande den traditionella filterbryggaren. Testvinnaren från årets test heter OBH Nordica King of Coffee och är stor, snabb och effektiv med funktionell design. Modellen står stadigt och underredet har hög kvalitet. Detaljerna i plast känns inte lika påkostade. Strömbrytaren sitter skyddat, men kan vara svår att komma åt. Plus för automatisk avstängning efter två timmar. Kannan är godkänd trots att den är framtung och har obekvämt handtag. King of Coffee ger bra förutsättningar för gott kaffe.
Cirkapris: 1500 kronor


Kategori: Helautomatisk espressomaskinSiemens TK65001
Siemens TK65001 - Imponerande jämn kvalitet
20 
Snabbfakta
Effekt: 1400 watt, 15 bar.
Vattentank: 1,8 liter.
Bönbehållare: 250 gram.
Mått: 340x270x490 mm.

Omdöme: Helautomatiska maskiner maler bönorna, pressar kaffemalningen och brygger med en knapptryckning. De kostar generellt mer i inköp än en halvautomatisk maskin men erbjuder bekvämare hantering. Testfavoriten Siemens TK65001 är en helautomatisk espressomaskin som presterar jämnt i alla moment. Mjölksystemet är bra för att skumma stora mängder mjölk, men den tunna plastslangen kräver en bra mjölkbehållare. Snabb, stilren och kompetent espressomaskin som vinner på sitt låga pris.
Espresso: Bra fyllighet och imponerande jämn kvalitet på espresson. Konsekvent tjock och nötfärgad crema.
Mjölkskumning: Bra kvalitet och följsamt skum, men aningen låg temperatur.
Cirkapris: 6800 kronor


Kategori: Manuell kaffepressBodum Chambord
Bodum Chambord - En tilltalande press
22 
Snabbfakta
Antal koppar: 8.
Volym: 1 liter.
Material: Glaskanna och hölje i rostfritt stål.
Vikt: 650 gram.
Mått: 250x115x170 mm.

Omdöme: Ett enkelt sätt att tillreda kaffe görs via en kaffepress. Den är konstruerad med en kanna i glas eller metall där varmt vatten tillsätts till malet kaffe. Efter att vattnet har arbetat en stund pressar man ned handtaget. Bodum Chambord är en tilltalande kaffepress som är enkel att använda på alla vis. Filtret är lättpressat och i locket sitter ett plastgaller som placeras i riktning mot pipen vid servering. Kaffepressen håller värmen långt efter bryggning. Modellen är lättdiskad och enkel att göra i ordning. Plus för att alla delar går att diska i maskinen.
Cirkapris: 500 kronor


Kategori: MokabryggareGAT
G.A.T VIP Inox - Smart mokabryggare
15 
Snabbfakta
Bryggare i rostfritt stål för fyra koppar.
Fungerar på alla spisar, även induktion.
Handtag och knopp i plast.

Omdöme: En bra mokabryggare ger kaffe med en arom och styrka som ligger någonstans mellan vanligt bryggkaffe och espresso. Den brygger genom att kokande vatten från den undre delen av kannan trycks upp genom kaffet till kannans överdel. G.A.T VIP Inox är en dyr men bra bryggare med avdelare för två eller fyra koppar. Kvalitetskänslan är hög och det är enkelt att montera ihop allt. En nackdel är att den är svår att servera med. Priset är högt, så även kvalitetsintrycket. Enkel att rengöra.
Cirkapris: 330 kronorKategori: Kaffekvarn Rancilio Rocky
Rancilio Rocky - Tyngst i kvarnklassen
20 
Snabbfakta
Bönbehållare: 5 dl.
Sladdlängd 170 cm.
Vikt: 7,3 kg.
Effekt: 140 watt.

Omdöme: Till din halvautomatiska espressomaskin är en bra kvarn en viktig medhjälpare till ett gott kaffe. Rancilio Rocky är en stor och tung kvarn av proffsmodell, i rostfritt stål med svarta detaljer och med bönbehållare i plast som rymmer cirka 5 dl. Motorn på 140 watt är lågvarvig och malningsgraden kan ställas från 0 till 50. Det tar knappt 40 sekunder att mala 1 dl bönor till finmalet espressokaffe. Rocky har en påkostad och mycket robust konstruktion där man placerar filterhållaren i ett smart utformat ställ och trycker på en knapp för att mala bönorna.
Cirkapris: 3000 kronor

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: