Sök

Tio snabbkokare för jäktade

2003-12-29

Vattenkokaren sparar tid och energi. Alla modeller är ungefär lika bra på att koka vatten men rymmer olika mycket. Smartson testar tio kokare med mer eller mindre lyckad design.

Modell Betyg Pris Kommentar
Braun Aqua Express 4/5 470 Bästa formen
Philips Metal 4/5 750 Väldesignad och rymlig
Tefal Elegance 3/5 650 Saknar mängdangivelse
Tefal Vitesse 2/5 430 Billigt utförande
Krups Breakfast 3/5 475 Generös och klumpig
C3 Glas 3/5 600 Titta, det kokar
Siemens Porsche 3/5 1100 Dyr och opraktisk
Bosch Cerealine 3/5 400 Prisvärd basmodell
Rowenta Brunch 2/5 575 Stor och långsam
OBH Nordica Express 4/5 500 Kompakt minikokare

Sammanfattning

Den som gillar te på frukosten har stor nytta av en elektrisk vattenkokare. Detsamma gäller den som ofta kokar pasta eller dricker pulverkaffe, frystorkad soppa och andra vattenlösliga drycker. Det går betydligt snabbare att koka upp en liter vatten på det här sättet, jämfört med att koka vatten på spisen. Här testar vi tio modeller i prisklassen 400 till 1100 kronor. Alla har en effekt på 2000 watt och rymmer mellan 1,0 och 1,7 liter. Alla kokar en liter 12-gradigt vatten på mellan tre och fyra minuter. Problemet är att vattnet ibland kokar lite för länge så att det bildas onödigt mycket het ånga, inte så bra eftersom vattenkokaren måste stå ganska nära eluttaget.

Inledning

Det som skiljer olika vattenkokare åt är främst utformning och material. Fyra av tio testade kokare har rostfritt utförande, fem är helt i plast och en har transparent kanna av härdat glas. Vilket man föredrar är kanske mest en utseendefråga, men visst håller stål och aluminium bättre än plast. Om kannan är av stål håller den också värmen bättre. Samtliga har element i rostfritt stål och löstagbart kalkfilter i nylon eller stål. De vattenkokare som är mest prisvärda och som har fått de högsta betygen är Philips Metal, Nordica Cordless och Braun Aqua Express.

Så gjorde vi

Vattenkokarna har bedömts med avseende på kapacitet och snabbhet, design och kvalitet, eventuella funktioner samt värde för pengarna. Snabbheten har mätts genom att koka upp en liter 12-gradigt vatten. Vidare har vi mätt vattentemperaturen i kannan efter ca 30 minuter.

s_porsche
Siemens Porsche
En påkostad vattenkokare i design av F.A. Porsche med separata, dåligt placerade på/av knappar. Tung och gedigen kanna, bra att hälla ur men mindre bra att bära med sig. Rymmer 1,5 liter. Sladdlängd 75 cm. Bruksanvisning på svenska med bilder, rostfritt kalkfilter. Kokar en liter vatten på 3½ minut och slår av snabbt. Hällpipen har en onödigt trång öppning. Höljet i aluminium håller värmen bra.

Bosch-Cerealine
Bosch Cerealine
En stor och enkelt designad vattenkokare i plast med kort sladd på 60 cm. På/av knappen sitter nedanför handtaget vilket gör att man måste byta grepp. Rymmer 1,7 liter. Bra funktion för att öppna locket. Står lite ostadigt på plattan. Kalkfilter i plast, kort illustrerad bruksanvisning. Kannan är relativt lätt. Koktiden är drygt tre minuter. Bra, prisvärd kokare med hög kapacitet.

Philips-Metal
Philips Metal
En stor kanna på 1,7 liter i rostfritt med rejält handtag och botten i plastmaterial av hög kvalitet. Rejäl hällpip, lock med knopp. Väldigt skön att bära, mindre skön att hälla ur med det platta handtaget. Sladden mäter 60 cm. På/av knappen sitter under handtaget. Står stadigt. Svensk bruksanvisning med bilder. Kokar en liter vatten på tre minuter och slår av snabbt. Låg vikt.

Nordica-Cordless
Nordica Express
En ganska liten kokare för maximalt 1 liter vatten i rostfritt med svarta plastdetaljer. Det vinklade handtaget är skönt att bära och hälla med. På/av knappen sitter under handtaget. Minus för att locket måste tryckas ner hårt för att stängas, samtidigt som det inte stannar i öppet läge. Rostfritt kalkfilter och mängdindikering i kannan. Lång kabel på 90 cm. Tung kanna som står stadigt. Bruksanvisning utan bilder. Kokar en liter på 3½ minut och håller värmen bra.

Tefal-Elegance
Tefal Elegance
Tefal Elegance är utförd i rostfritt med svarta detaljer. Kannan saknar måttangivelse men rymmer 1,5 liter. Sladden mäter 70 cm. Kannan står stadigt på plattan. Det tjocka handtaget är skönt att bära och att hälla med. Locket har bajonettfattning och kalkfilter i plast. På/av knapp under handtaget. Hög hällpip. Illustrerad bruksanvisning på svenska. Koktiden är 3½ minut.

Tefal-Vitesse
Tefal Vitesse
En enkel kokare i vit plast som rymmer 1 liter. Illustrerad bruksanvisning och sladd på 77 cm. Trångt handtag för stora händer. På/av knappen sitter bra till på ovansidan, men saknar lysdiod. Locket saknar spärr i öppet läge. Skön att hälla ur, mindre skön att bära. Kalkfilter i nylon. Kostar mycket för att vara så liten och enkel. Kokar en liter på drygt tre minuter.

Rowenta-Brunch
Rowenta Brunch
Vattenkokare helt i röd plast som rymmer 1,7 liter. Sladden mäter 80 cm. Bruksanvisning med tydliga bilder. På/av knappen sitter på ovansidan av handtaget, som inte har så mycket plats för stora händer men är bekvämt att hålla i. Kalkfilter i nylon. Skön att hälla ur och att bära, men stora händer får dåligt grepp. Kokar häftigt en stund innan den slår av efter knappt fyra minuter.

Braun-Aqua-Express
Braun Aqua Express
Väldesignad kokare i svart plast med ergonomiskt handtag. Rymmer 1,5 liter. Sladden är kort och mäter 65 cm. Svensk bruksanvisning. Med denna kanna har formgivaren tänkt till och utformat handtaget så att det både är skönt att hälla och bära med. På/av knappen sitter bra till vid ovansidan av handtaget. Kalkfilter i nylon. Kannan väger lätt och kokar ganska häftigt innan den slår av efter drygt tre minuter. Bra köp för den som inte måste ha en kokare i rostfritt.

Krups-Breakfast
Krups Breakfast
Stor vattenkokare som rymmer 1,7 liter. Utförandet är svart och transparent plast. Svensk bruksanvisning med tydliga bilder. Sladden mäter hela 95 cm. Kannan står mycket stadigt på plattan och har ett rejält handtag som är skönt att hälla och bära med. På/av knapp ovanpå handtaget. Kokaren inger en robust känsla men är inte så tilltalande på utsidan. Kalkfilter i nylon. Kort koktid på tre minuter.

C3-Glas
C3 Glas
En stor vattenkokare med kapacitet på 1,7 liter i glas samt grå plastdetaljer. Rejält och tjockt handtag som gör kannan lätt att hälla ur samt bära med sig. Står stadigt på plattan. Glaset är transparent så att du kan se vattnet koka. Kort sladd som mäter 70 cm. Bruksanvisning på svenska utan illustrationer. Koktiden är 3,5 minuter och den slår av relativt snabbt.