Sök
Test - Victorinox Ceramic Line

Test - Victorinox Ceramic Line

Dags att skärpa till sig?

2010-12-10

En vass kniv är utan tvekan det allra viktigaste redskapet i ett kök. Det finns många modeller att välja mellan, men vad man inte lika ofta tänker på är att det även finns knivar i olika material. Vi har provat några keramiska knivar, för att se vilka för- och nackdelar de har gentemot traditionella knivar av metall.

Victorinox-betyg

 

En av de stora fördelarna med keramiska knivar sägs vara att de är vassa, samt att de behåller skärpan under lång tid. Men skärpan är inte allt, för att en kniv skall bli favoriten i köket finns det ytterligare ett antal kriterier som skall uppfyllas. Den ska vara bekväm att hålla i och ligga stadig i handen, inte bara när skaftet är torrt utan även när det är vått. Vidare skall den kännas balanserad och ha rätt vikt. Vad som är bekvämt och vilken vikt som är rätt är naturligtvis högst personligt.

De keramiska knivarna från Victorinox är mycket lätta. Alla av de testade knivarna har samma storlek på handtaget, oavsett knivtyp och bladlängd. Det är ju egentligen mycket logiskt att handtaget är av samma storlek oavsett knivtyp, eftersom handen alltid är lika stor oavsett vad man tänker skära. Men ändå är det mycket vanligt att knivar med små knivblad även förses med små handtag. 
Handtagen på knivarna från Victorinox har dessutom en ytstruktur som gör att de ligger stadigt i handen, både när det är vått och när det är torrt. Men tyvärr känns handtaget ändå lite plastigt och obekvämt och man förväntar sig mer finish på knivar i den här prisklassen. Knivarna är även lite för lätta för min smak. Det kanske är en vanesak, men jag vill gärna ha lite tyngd i en kniv.

Victorinox-1

Det vita keramiska knivbladet känns definitivt mer lyxigt och välbearbetat än handtaget. Skärpan är det inget fel på, knivarna "smälter" genom råvarorna. De färdigskurna bitarna av råvaran sugs inte fast vid knivbladet så som de många gånger kan göra, utan släpper snällt. Dock måste man tänka på att keramiska knivblad är sprödare än sina kusiner i metall, och knivarna kan gå sönder om man försöker skära frusna råvaror, hugga i ben eller råka tappa dem. Eftersom materialet är sprött så fjädrar det inte heller särskilt mycket, knivarna är lite stumma att arbeta med.

Jag nämnde tidigare att en keramisk kniv sägs hålla skärpan längre än en kniv av metall. Tyvärr kan inte en veckas användning ses som något långtidstest, så huruvida detta stämmer eller inte kan jag inte uttala mig om. Däremot kunde jag konstatera att jag under testtiden inte upplevde något behov av att skärpa någon av knivarna, något som jag ofta gör med mina egna knivar av metall för att de skall bibehålla sin skärpa. Och tur var väl kanske det, eftersom keramiska knivar kräver ett diamantskärpstål, något som jag inte äger.

Victorinox-2

Kockkniven kändes lite i minsta laget. De flesta av mina egna knivar har en längd på cirka 20 centimeter och det är en längd jag trivs med, eftersom jag då tycker mig kunna ta ut skären ordentligt istället för att såga igenom råvarorna. Förutom att kockkniven från Victorinox är kortare, så är den även tunnare än min favoritkockkniv hemma i köket. Detta ser jag varken som en fördel eller en nackdel, men kanske är det det tunna knivbladet som i viss mån bidrar till känslan av kniven är mer skör än den antagligen är - man tenderar att "skära försiktigt". Antagligen är detta bara en vanesak, för redan efter ett par användningstillfällen började jag lita mer på att knivarna inte var så sköra som de verkade vid en första anblick.

Slutsats
På plussidan kan nämnas knivarnas långlivade skärpa, handtagets ytstruktur samt att även den minsta kniven har ett rejält handtag. 
På minussidan kan nämnas att handtaget trots många fördelar ändå är obekvämt, att kockkniven är aningen för kort och lätt samt den något begränsade användningen på grund av materialets sprödhet.

Så gjorde vi
Tre olika keramiska knivar ur serien Ceramic Line från Victorinox har testats: En skalkniv på 12 cm, en stor skalkniv/liten kockkniv på 15 cm samt en japansk kockkniv (Santoku) på 17cm. Testningen har utförts i hemmiljö under knappt en veckas tid. Både kött, fisk, rotfrukter och grönsaker har skurits.


Pris: 600-900 kronor, beroende på modell.