Sök
Test - Tefal Actifry

Test - Tefal Actifry

Tefal Actifry: Bäst på potatis

2010-10-12

Att fritera i bara en matsked olja låter som en önskedröm för många, men det är faktiskt vad Tefal utlovar att deras produkt Actifry klarar av. Under testet kunde vi konstatera att resultatet blev mycket bra, och att det dessutom var ett riktigt bekvämt sätt att laga mat på.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tefal Actifry 19/25 2000 Fettsnål matlagning

Betyg - Så bra är Actifry
Design: 3/5
Kvalitet: 5/5
Kapacitet: 4/5
Funktioner: 4/5
Prisvärde: 3/5
Summa: 19/25

Tefal Actifry

Första intrycket
Fritösen Actifry är en av flera produkter som ingår i Tefals produktkoncept ”Nutricious & Delicious”, produkter med vilka man bekvämt skall kunna tillaga fettsnål mat. Att säga att det handlade om kärlek vid första ögonkastet vore kanske att överdriva en smula, men faktum är att hela familjen välkomnade Tefal Actifry som en tillfällig men mycket omtyckt familjemedlem under hela testperioden. Barnen tyckte den var cool, och sambon tilltalades av apparatens runda former och snygga design. Produkten känns gedigen och hanteringen är okomplicerad och intuitiv.
Egentligen är det lite missvisande att Actifry lanseras som en fritös, eftersom produkten har betydligt större likhet med en varmluftsugn. Det är nämligen mycket varm luft som blåses in över maten samtidigt som en roterande arm långsamt rör om i skålen. Skålen är belagd med Tefalbeläggning (non stick) för att inget skall fastna eller bränna fast. Det räcker med en matsked olja för att tillaga perfekta pommes frites eller klyftpotatis.

TA_2010

Men Actifry klarar mycket mer än så – man kan tillaga kött och fisk, woka och till och med tillaga köttfärssås eller varma efterrätter. Det medföljer en mycket trevlig receptsamling, som förutom ett väl tilltaget antal recept även innehåller kostråd, näringslära och förslag på veckomatsedel, allt inramat av läckra bilder. Tyvärr fanns inte receptsamlingen på svenska vid testtillfället, men det medföljde en svensk provisorisk översättning i A4-format.

Tefal A

Actifry är självinstruerande att använda, den grundläggande hanteringen är mycket enkel. Ett halvt till ett kilo potatis skuren i till exempel stavar eller klyftor läggs i skålen, en matsked olja ringlas över och apparaten startas. Ungefär 30-40 minuter senare (beroende på mängd) signalerar timern att potatisen är färdig, och man själv har hunnit göra annat under tiden. Ungefär lika lätt är det att steka kyckling eller köttbullar. Men det finns även lite mer omständliga recept, till exempel wokad strimlad biff med grönsaker, där det krävs att ingredienserna steks i omgångar. Ett sådant recept innebär mer passning, och arbetsinsatsen blir ungefär lika stor som om man hade använt en vanlig wokpanna.

TA

Vid användning låter Actifry ungefär som en hårtork. Det genomskinliga plastlocket förblir rent och imfritt, vilket gör att man får god överblick över maten. Men dessvärre blir locket riktigt varmt, och varmluft blåser även ut i springan mellan lock och skål. Apparaten skall enligt manualen stoppa om man öppnar locket under drift, men det gjorde den inte när jag testade. Detta bör man tänka på om man har barn i bänkhöjd.

Tefal_2010

Apparaten har flera löstagbara delar och samtliga går att diska i diskmaskin. Tyvärr är även ”basenheten” i behov av putsning efter matlagningen och dennas utformning är tyvärr inte riktigt lika genomtänkt sett till rengöringen. I basenheten sitter nämligen öppningarna där den varma luften blåses in. Dessa öppningar kantas av gummilister där fett och såser gärna fastnar, och rengöringen är ett riktigt pillergöra.
Även om produkten är mycket snygg och funktionell i övrigt så drar det varma höljet, värmeläckaget och de svårrengjorda gummilisterna ned designbetyget.

Tefal Actifry mat

Maxkapacitet är 1 kg rå mängd. Detta kan uppfattas som aningen snålt i en tvåbarnsfamilj med tonårsbarn och det drar ned betyget för kapacitet. För den hungriga familjen finns det dock en större variant som rymmer 1,5 kg.
Allt som allt är Actifry en trevlig apparat för den som tycker om roliga köksmaskiner. Bortsett från wokförsöket så var det enkelt och bekvämt att laga mat med Actifry eftersom apparaten sköter sig själv under tillagningen. Kötträtter blir saftiga och smakrika, potatisvarianterna blir lyxigt frasiga. Den är snygg att ha på köksbänken, men blir antagligen något stor i ett litet kök. Skall den stå i ett skåp så fyller den nästan ut ett eget hyllplan. Betyget för prisvärdhet dras ned eftersom det för många ändå fungerar precis lika bra att använda varmluftsugnen.

Cirkapris: 2000 kronor, den större modellen som klarar 1.5 kg cirka 3000 kronor.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: