Sök
Test - Tassimo T40

Test - Tassimo T40

Vardagslyx med Tassimo T40

2010-10-13

Bosch och Kraft Food har lanserat en helautomatisk maskin för varma drycker. Annika Nordström har utvärderat Tassimo T40 under två veckors tid.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tassimo T40 22/25 1700 Fixar både kaffe och choklad

Inledning

Tassimo T40Köksbänkarna är översvämmade med olika maskiner i dagens hushåll. Hur många av dom är det som man egentligen använder? Jag personligen vill ha så lite saker som helst framme, försöker se till att det man använder dagligen eller några gånger i veckan får en plats på bänken där den stör minst. Det är inte snyggt med massa olika apparater som bara står där och dammar. Men min uppfattning av dessa apparater tog en helomvändning när jag fick hem en underbar Tassimo i ”Glamour Red”. Så liten men ändå otroligt fräck.

Jag börjar med att plocka upp apparaten ur kartongen och får ett stort leende på läpparna när jag inser att den är väldigt enkelt konstruerad. Det är inte massa onödiga lösa delar som man måste förvara på bra ställen för att inte slarva bort dem. Det ända du själv behöver hålla reda på är alla kaffesorter som finns till apparaten. Vilket himmelrike - här finns det allt ifrån cappuccino,  choklad, te till det enkla kaffet. Det är enkelt att köpa dessa T Discs. Tassimo har en online shop och många välsorterade dagligvarubutiker har dessa produkter på hyllan.

Användning i vardagen
Jag började med att göra en genomgående rengöring av maskinen genom att sätta en plastbricka på samma ställe som man skall placera sin T Disc. Maskinen kör igenom varmt vatten genom alla ledningar och ser till att den är ren och fräsch. Väldigt enkelt, du behöver endast trycka på en knapp och se till att ha ett tillräckligt stort kärl så att det inte kommer ut hett vatten på bänken. När maskinen är ren placerar du plastskivan på baksidan av maskinen. Där sitter den säkert till nästa gång du behöver använda den. En bryggning av en kopp kräver fyra moment. Välj den T Disc du föredrar, placera den i behållaren och fäll ner locket sedan är det bara att trycka på knappen och vänta några sekunder innan du kan avnjuta en härlig kopp varm dryck. Väljer du att göra en dryck med mjölk byter du bara ut T Discen till en med mjölk och gör om samma procedur. En enkel handling för den mest otekniska personen. Koppstället är justerbart för att kunna passa från ett stort latteglas till den mindre espressokoppen.

T40 - 2010-1

Alla förpackningar är noga markerade med vilken dryck dem tillhör. Maskinen läser av streckkoden som finns på förpackningen. På så sätt programmeras maskinen med information om hur drycken skall bryggas, den ställer bland annat in temperatur och storlek. Om du vill få ett lite svagare eller starkare kaffe går det att välja manuella inställningar på maskinen.

Enkelt underhåll
Med en väldigt enkel och liten maskin finns det inte så mycket onödigt underhåll. Vattnet bör bytas ut varje dag för att hålla en fräsch smak och kvalitet. Då maskinen kommer i väldigt lite kontakt med själva drycken behövs den inte rengöras manuellt efter varje kopp, utan det gör maskinen på egen hand genom en ström av ånga. Avkalkning sker vid behov. Efter varje bryggning går maskinen automatiskt ned i stand-by läge vilket spar energi.

Återvinning
T Disc förpackningen uppfyller kraven för EU:s direktiv om förpackningar och avfall. Ytterpåsen är gjord av aluminium, polyester och polyetylen och lämpar sig för energiåtervinning genom förbränning. På platser där plastinsamling förekommer, kan det lämnas tillsammans med vanlig plast.

Tassimo och Kraft Food är först i Sverige med att använda sig av återvinningssystemet Terra Cycle.  Man samlar ihop sina T Discs och sänder in dem för återvinning. Därefter skapas nya produkter som till exempel väskor och blomkrukor. Detta är inte bara bra för din återvinning utan för varje disc som skickas in går 10 öre till Rainforest Alliance. Man registrerar sig på Terracycles hemsida och får då gratis frakt när man sänder in sina T Discs. Detta tycker jag personligen är väldigt bra sätt att hand om överblivet material efter att man gjort sig en otrolig god kopp varm dryck.

Du finner Tassimo hos olika återförsäljare som Elgiganten, MediaMarkt, NetOnNet, Coop och Siba. Det finns fyra olika färger: Silk Silver, Magic Black, Glamour Red och Morning Sun. Cirkapriset ligger på 1700 kronor. En snabb räkning på vad varje kopp kan kosta:

Cappuccino: 6,20 kronor
Kaffe och espresso: 3,11 kronor
Te: 3,70 kronor
Tassimo
Slutsats – så bra är Tassimo
En liten, snabb och relativt tystgående kaffemaskin för det mindre hushållet. Det är snygg design som gör att man gärna har den stående framme. Ett väldigt stort sortiment av olika varma drycker. Men som många kaffedrickare som håller fast vid ”sitt” märke kan det vara en nackdel att det endast levereras ett märke till maskinen. Men med lite smakförändringar hos alla kaffedrickare kan denna maskin ge en otrolig vardagslyx. Priset på T Disc blir inte så hög när man tänker på maskinens kostnad, lyxkänslan och bekvämligheten. Tassimo ger dig en Latte Macchiato under loppet på 2 minuter för cirka 4 kronor. Men denna maskin i köket kan det bli många trevliga fikapauser.

Snabbfakta
Produktnamn: Tassimo T40
Cirkapris: 1700 kronor
Färgalternativ: Silk Silver, Magic Black, Glamour Red och Morning Sun
Effekt: 1 600 watt
Pumptryck: 3,3 BAR
Löstagbar vattentank: 2 liter
Tempratur: Beroende på dryck
Värmesäkerhet: Maskinen blir inte varm på utsidan, mycket lite utsläpp av ånga
Hanterbarhet: Väldig enkel
Energiförbrukning: Beroende på dryck, i stand-by läge: 0,7Wh
Jämn bryggmängd: Reglerbar efter önskemål
Rengöring: Automatisk rengöring, avkalkning vid behov.
Mått: 27,3x33,4x20,4 cm
Vikt: 2,7 kg

Design: 5/5
Kvalitet: 5/5
Kapacitet: 4/5
Funktioner: 4/5
Prisvärde: 4/5
Summa: 22/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: