Sök
Test - Samsung Navibot

Test - Samsung Navibot

Smart, men inte tillräckligt

2010-11-10

Självgående dammsugare har funnits på marknaden ett tag, Samsung Navibot tillhör dock den nya generationens robotdammsugare, som med inbyggd kamera fotar omgivningen och på så sätt kan rengöra ytor på ett effektivare sätt.

SamsungNavibot-betyg

 

Första intryck och snabbtest
Jag började med att testa programmet auto, där Naviboten tar sig från rum till rum och dammsuger tills den tycker att den är klar. Beroende på var i rummet man har laddningsstationen, så funkar det olika bra. Om laddningsstationen stod i början av rummet, så jobbade den sig systematiskt genom resten av rummet. Om den däremot stod mitt i rummet när man satte igång den så dammsög den bara den resterande halvan innan den sen gick vidare till nästa rum. Den kom aldrig tillbaka för att dammsuga resten av rummet. Om den känner av lågt batteri under tiden den jobbar så återgår den till laddningsstationen för att ladda och sedan fortstätta. Detta funkade bra, däremot så blev jag förvånad över den korta batteritiden.

Tack vare sin låga konstruktion så tog den sig lätt under våra soffor i vardagsrummet och trösklar var heller inga problem att ta sig över, så länge den tacklade dem rakt framifrån. Kommer den snett så kan den fastna, men oftast rättar den till problemet själv genom att backa och svänga några gånger. Trasmattan i köket tog den sig också över, däremot så lämnade den mattan i en hög efter sig, och därmed även mycket smuts kvar på golvet. Man får helt klart bättre resultat utan sladdriga mattor i vägen. Tjockare mattor som ligger stadigt på golvet var inga som helst problem, vår tjocka ullmattta på övervåningen tog den sig smidigt över och mattan blev ordentligt ren.
Sensorerna fungerade nästan för bra ibland, och andra gånger dundrade den rakt in saker, oftast väggar.  På grund av det stod jag väl förberedd några steg ner i trappan när den jobbade på övervåningen, men sensorerna fungerade bra och den vände snällt utan att jag behövde rycka in. 

Hur smart är den?
Man har en stor fördel om man plockar bort så mycket som möjligt innan man sätter igång Naviboten. Förutom tunna mattor, ställ upp stolar på köksbordet och flytta bort andra ’onödiga’ saker från golven. Även om Naviboten känner av hinder så försämrar det resultatet avsevärt när den parerar. Mycket smuts blir kvar runt möbler, eftersom den inte kommer åt och måste vända håll. 

SamsungNavibot-1

Jag testade även möjligheten att punktstäda med programmet ’spot clean’, där dammsugaren koncentrerar sig på en yta på 1.5 x 1.5 meter. Områden för användning kan vara till exempel under köksbordet efter maten om man har barn (eller slarviga vuxna!). Funktionen fungerade bra och kändes effektiv. Däremot så testade jag aldrig dammsugaren på större spill som blomjord, då jag kände mig osäker om den skulle klara detta. Själva behållaren för smuts är liten, jämfört med en klassisk dammsugare.

Istället för husdjur
I instruktionsboken står det att man ska vara vaksam med barn i närheten. Sexåriga bonusdottern tyckte att Naviboten var en ’läskig robot’ och efter uppmaning att inte vara i vägen för den sprang hon på behörigt avstånd efter den och ropade allehanda instruktioner under tiden den jobbade. Hon tyckte uppenbarligen att den inte gjorde jobbet enligt hennes önskemål. Men mindre barn skulle jag inte sätta igång den när de var i närheten, då det finns risk att de gör illa sig. 

Jag testade aldrig funktionen att sätta dammsugaren på timer när vi gick hemifrån, kanske är jag för kontrollerande, men det kändes inte som man kunde lite på att den inte välte något eller fastnade.
    

Slutsats
I sin helhet är Naviboten en kul hjälpreda och visst kan det i en annars stressig vardag vara en skön känsla att lägga upp fötterna och låta en robot göra jobbet, men jag är inte övertygad. När vi skulle ha kalas tog vi istället fram den vanliga dammsugaren för att snabbt städa upp där vi tyckte det behövdes. I instruktionerna står det dessutom att de rekommenderar att man kompletterar Navibten med en vanlig dammsugare, vilket testet också visade.
Då tycker jag onödig, framförallt med tanke på att kostnaden ändå är högre än en klassisk dammsugare och inte lika effektiv. Det blir fortsatt robot-fri dammsugare hemma hos oss, trots flytt från litet till stort.

 

Så gjorde vi
Vi är nyinflyttade i ett stort radhus på 180 kvm i två plan. Dammsugaren har fått jobba sig runt alla rummen, med de olika typer av program som finns. Jag har både lagt ut hinder och plockat bort hinder för att se olika resultat.