Sök
Test - Saeco Xelsis

Test - Saeco Xelsis

Högteknologiskt kaffe

2010-03-26

Det är vanligt att prata om ekologiskt kaffe som ett bra val. Saeco introducerar en ny espressomaskin som får oss att associera till ett nytt begrepp ”teknologiskt kaffe”. Tillverkaren säger att Xelsis-bryggaren tar oss till nästa generation av helautomatiska espressomaskiner.

Modell Betyg Pris Kommentar
Saeco Xelsis 20/25 17900 Högteknologiskt kaffe

Inledning

Användarvänlighet
Smaken är som baken, vilket betyder att en bra cappucino för en person kanske inte passar en annan. Saeco har tagit fasta på detta och introducerar möjligheten att programmera in upp till sex användarprofiler. Varje användare kan alltså ställa in sin egen preferens på hur sex olika kaffedrycker skall tillredas.

Menysystemet är enkelt att navigera sig igenom. Att starta upp maskinen och programmera den med språk, tid och andra inställningar är mycket pedagogiskt. Funktionerna som styrs via touchkontroll har bra gensvar. Monteringen av olika delar och filter går snabbt. Instruktionsboken har tydliga fotograferade bilder, men den visar en maskin med engelsk språkinställning, vilket gör att det inte överensstämmer med den svenska meny som vi valt för maskinen. En liten miss från tillverkaren.

Test - Saeco Xelsis 2  

Byggkvalitet
Designen utstrålar hög finish och kvalitet, vilket bekräftas när vi synar den närmre. Locken för påfyllning av vatten, bönor och färdigmalet kaffe är robusta precis som droppbrickan. För att tömma sumpbehållaren öppnas hela frontluckan och alla delar inuti sitter med bra passform. Ett extra stort plus är kvarnens låga ljudnivå som på en del andra kaffemaskiner kan vara rejält högljudd. Det enda riktigt negativa är att mjölkkannan är något krånglig att få på plats.

Smak och resultat
För en cappucino skummas mjölken först ned i koppen. Det går att ställa in olika typ av skum och resultatet blir bra med finfördelade bubblor i skummet. Temperaturen på mjölken är knappt 50 grader, vilket är okej. Kaffet kan ställas in på flera sätt med styrka, brygglängd, volym och temperatur. På maxtemperatur blir espresson cirka 75 grader i koppen vilket är väl godkänt. Den har ett bra tätt ljusbrunt skum på toppen (crema). Överlag är smakresultatet mycket bra.

Kaffe - Saeco Xelsis 1

Dryckesinställningar
Mängden mjölk och kaffe kan ställas in separat. Under bryggning går det att avbryta volymen och stoppa vid önskad mängd. Det är förvisso bra, men ännu bättre vore det med tydligare skillnad i de förprogrammerade volymerna. Till exempel blir minsta mängden förinställd mjölkskumning hela en deciliter. Ställer man in både mjölk och kaffevolym på mellanläget ryms inte den totala mängden i ett glas. Hur är det då tänkt att drycken ska få plats om båda står på max?  

Helautomatiska espressobryggare är den dyraste sortens kaffemaskiner och med inbyggd mjölkskummare är den komplett. Saeco Xelsis pris på närmare 18000 kronor är ändå ganska häftigt. Bra espresso och latte får du förvisso, men det är inget unikt. Dessutom är den ganska långsam. Men vill du ha möjligheten att programmera in personliga val för familjen eller på företaget, då kan denna modell vara det enda alternativet.

Så här gjorde vi:
Vi har testat maskinen utifrån följande kriterier:
Kapacitet – Bryggkapacitet utifrån tid och temperatur samt förmågan att skumma mjölk.
Byggkvalitet – Materialval, ljudnivå och bedömd hållbarhet.
Smak och resultat – Resultatet av espresso och skummad mjölk.
Design och funktioner – Konstruktion, form, funktioner, ergonomi, menyer.
Prisvärde – Priset i relation till ovanstående kriterier.

Testresultat
Kapacitet      4/5
Byggkvalitet  5/5
Smak och resultat 4/5
Design och funktioner 4/5
Prisvärde      3/5
Totalt          20/25

Snabbfakta
Produktnamn: Saeco Xelsis
Cirkapris: 17900 kronor
Färgalternativ: Vit, svart eller rostfritt stål
Effekt: 1 500 watt
Tryck: 15 bar
Kvarn: Keramisk
Kaffedosering: 7-10,5 g
Bönbehållare: 350 g
Löstagbar vattentank: 1,6 liter
Mjölkkanna: 0,6 liter
Mått: 37x28x42 cm
Vikt: 17 kg

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: