Sök
Test - Rusta bakmaskin

Test - Rusta bakmaskin

Bakmaskin - Fasett från Rusta

2011-01-21

En nygammal köksmaskin som nu på nytt gör entre i hushållen, bakmaskinen som i slutet av 80-talet blev utnämnd till årets julklapp, och som sedan blev bortglömd längst in i skåpen. Men som jag personligen nu tror kommer att få revanch.

RustaBM-betyg

 

Bakmaskinen är ganska stor och med sina nästan sex kilo tar den sin plats på köksbänken. Färgen är vit och designen känns okej, men aningen klumpig. Det är ingen maskin man vill ha framme, om man inte har ett ordentligt stort kök med mycket bänkutrymmen.

Maskinen har elva olika program, tio för bakning och ett program för att göra marmelad. Den är försedd med timer som man kan programmera 13 timmar i förväg och är även berikad med 60 minuters värmehållning. Den bakar bröd i tre olika storlekar, 750g, 1000g och 1250g.
Själva bakformen har non-stick-yta, som både gör att brödet lossnar enkelt från formen och är väldigt lätt att rengöra och den kan även diskas i maskin. I själva formen finns även två stycken knådare och även de är non-stick och kan köras i diskmaskinen. Bakformen har ett handtag som gör att den är lätt att lyfta i och ur själva maskinen.

På ovansidan finns ett fönster, som gör att du kan se brödet under processen. 
Displayen på ovansidan av maskinen är ganska tydlig, men saknar en signallampa så man lätt kan avgöra att programmen går igång. Det behövs att man läser igenom bruksanvisningen noga och det tog ett tag innan jag förstod hur det allt fungerade.

De recept som följer med i manualen är;
Normalt bröd - Vitt eller halvmörkt bröd med vetemköl eller rågsikt
Luftigt bröd , fransk bröd - Ljust bröd bakat av vetemjöl
Fullkornsbröd - Bröd innehållande grovt mjöl, fullkornsmjöl eller rågmjöl
Sött matbröd - innehåller finmalet mjöl
Express - Super snabbt bröd innehållande finmalet mjöl
Deg -  För att göra deg till bullar, pizza eller portionsbröd. Gräddning ingår inte för detta.
Pastadeg - För att göra deg till pasta
Kärnmjölk - bröd innehållande kärnmjölk eller filmjölk
Glutenfritt bröd - bröd bakat på glutenfritt mjöl
Kaka - mjuk kaka med bakpulver
Marmelad - göra sylt och marmelad

Det första brödet jag gav mig på att baka var fullkornsbröd och vi utgick efter det medföljande grundreceptet, men istället använde vi oss av fullkornsdinkelmjöl och kruskakli. Blandade även i lite hackade nötter, solrosfrön och hackade aprikoser. Sen ställde vi timern på 05.45 och vaknade av att det faktiskt doftade nybakat bröd. Upptäckte att timern skulle ha ställts in ännu tidigare så att brödet hade hunnit svalna lite mer eftersom maskinen varmhåller brödet 1 timma efter avslutad bakning. Brödet lossnade lätt ur bakformen, men den ena knådaren satt kvar i brödet, det var lite pilligt att få ut den ur brödet, utan att förstöra det för mycket, men efter lite lirkande så gick det.  Det är en liten nackdel att knådarna gör att det blir hål i brödet.
Brödet blev ganska kompakt men ändå saftigt, nötterna och aprikoserna kändes och de hade inte blivit helt finfördelade, däremot så märkte jag inte riktigt av solrosfröna, de blev kanske lite väl finfördelade i knådningen. 

RustaBM-brod

Om man bakar brödet utan timer så kan man addera nötter, aprikoser och andra ingredienser  i ett senare skede av bakningen, maskinen piper till tio gånger och då tillsätts de extra  ingredienserna och de blir inte så finfördelade som de blir om de tillsätts från början.

Det finns tre olika gräddningsgrader, ljust, medel och mörkt. Personligen tycker jag att medelläget har fungerat utmärkt på de olika bröden som har bakats. Det finns även en möjlighet att grädda ytterligare om man skulle tycka att brödet är för ljust gräddat.

Efter det så testades olika matbröd, både med och utan timer. Eftersom jag själv föredrar lite grövre bröd så användes olika grova mjölsorter för att få lite varierad struktur på bröden. Har även bakat med enbart finmalet rågsikt och vetemjöl och där blev brödet lite lättare och luftigare men fortfarande mer "matigt" än det bröd man köper i butikerna.

Vi bakade också ljust matbröd och blev positivt överraskad att det brödet blev riktigt högt och  luftigt, perfekt som toastbröd.

Att baka mjuk kaka med bakpulver däremot är inget jag rekommenderar, kakan blev både kompakt och torr. Tror nog att det inte är riktigt gjort för mjuka kakor. När man själv bakar mjuka kakor så vispas ägg och socker riktigt poröst innan mjöl och andra ingredienser tillsätts, den delen tappar du i en bakmaskin, då alla ingredienser läggs i på en och samma gång.

Försökte mig även på att göra deg till lussekatter, men blev inte alls nöjd med det resultatet heller. Degen blev oerhört kladdig, så när det var dags att baka ut den gick det åt otroligt mycket mer mjöl för att få degen "bakvänlig", vilket innebar att bullarna blev oerhört torra och tråkiga.

Marmeladläget testades inte, då vi hade problem att hitta ingrediensen puddingpuvler som krävdes.

Testad av Ann Franzon